managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 22 november 2020

Posted by managing21 on november 22nd, 2020

In Groot-Brittannië vreest 72 procent van de pubs en restaurants de impact van de coronacrisis niet te zullen overleven. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de British Beer and Pub Association, het British Institute of Innkeeping en UK Hospitality. De studie toonde tevens dat de uitbaters meer steun wensen van de Britse regering. Gewaarschuwd wordt dat hierdoor mogelijk 750.000 arbeidsplaatsen verloren zouden kunnen gaan. Waarnemers wijzen daarbij ook naar een studie van het onderzoeksbureau YouGov, waaruit zou zijn gebleken dat 82 procent van de consumenten van mening zijn dat pubs en andere horecazaken voldoende beveiliging tegen een mogelijke besmetting met het coronavirus kunnen garanderen.

Het Britse postbedrijf Royal Mail verwacht dat ecommerce zijn omzet dit jaar een sterke impuls bezorgt. Het bedrijf rekent op ongeveer 580 miljoen pond bijkomende inkomsten. De pakketbezorging vertegenwoordigt inmiddels 60 procent van de activiteiten van Royal Mail – De verkopen van de Franse winkelketen Galeries Lafayette zullen dit jaar mogelijk een halvering kennen in vergelijking met vorig jaar. Dat heeft Nicolas Houzé, topman van de keten, benadrukt. Hij verwijst daarbij naar de impact van de coronacrisis. Houzé verwacht pas over vier jaar een normaal transactieniveau – De Londense luchthaven Heathrow denkt om zijn volledige managementkader, op uitzondering van de chief executive, tijdelijk met verlof te sturen. Geraamd wordt dat Heathrow elke dag 5 miljoen pond verliest. Sinds het begin van de coronacrisis is er al een verlies van 1,5 miljard pond.

Marissa Mayer, voormalig chief executive van het internetbedrijf Yahoo, heeft het applicatieplatform Sunshine Contacts, gelanceerd. De applicatie zou gebruikers de mogelijkheid moeten bieden om hun contacten te organiseren. Mayer vertrok drie jaar geleden bij Yahoo, na de verkoop aan Verizon – Luchtvaartmaatschappij Korean Air neemt zijn sectorgenoot Asiana Airlines over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,6 miljard dollar. Door de operatie smelten de twee grootste luchtvaartmaatschappijen van Zuid-Korea samen. In de lijst met de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld komt de fusiegroep op de zevende plaats – Bij Sotheby’s is de roze diamant ‘The Spirit of the Rose’ verkocht voor een bedrag van 26,7 miljard dollar. Dat is een nieuw record. De diamant, die 14,83 karaat weegt, werd door het mijnbedrijf Alrosa in Rusland gevonden.

De luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Staten zullen het jaar eindigen met 370.000 werknemers. Dat is een daling met 90.000 banen sinds de uitbraak van de coronacrisis begin maart. Dat berekende sectororganisatie Airlines for America. De tewerkstelling in de sector is daarmee gedaald tot het laagste niveau in meer dan dertig jaar – De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich Insurance voert gesprekken om een aantal Amerikaanse activiteiten van sectorgenoot MetLife over te nemen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 4 miljard dollar – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines en zijn Canadese sectorgenoot WestJet hebben een geplande joint-venture stopgezet. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse autoriteiten voorwaarden hebben gesteld waarop de bedrijven onmogelijk konden op ingaan.

In de Verenigde Staten heeft de Alliance for Automotive Innovation aan de rechtbank gevraagd een nieuwe wetgeving van de staat Massachusetts te blokkeren. De wet zou autoconstructeurs verplicht data over onderhoud en herstellingen voor onafhankelijke garagisten ter beschikking te stellen – De Britse investeerder Chris Hohn heeft andere invloedrijke beleggers gevraagd bij de bedrijven waarvan ze aandeelhouder zijn, maatregelen te eisen om hun uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te schroeven. Hohn bracht die eis zelf eerder dit jaar naar voor bij Aena, een Spaanse uitbater van luchthavens – Een consortium van de Britse regering en de groep Bharti Global hebben de overname van het satellietbedrijf OneWeb, dat eerder dit jaar een faillissement diende aan te vragen, afgerond. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar.

Het bedrijf Borit uit Geel, fabrikant van onderdelen voor waterstofcellen, wordt overgenomen door het Chinese concern Weifu. De nieuwe eigenaar zou hebben gegarandeerd dat de vestiging in Geel behouden blijft als onderzoekscentrum en uitvalsbasis voor de Europese en Amerikaanse markt – Het bedrijf TinkerList uit Leuven, ontwikkelaar van systemen voor contentbeheer door televisiemakers, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt om de internationale uitbreiding van het bedrijf te versnellen – Het vastgoedbedrijf Xior, verhuurder van accommodatie voor studenten, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 55 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt om de verdere groei te financieren. Xior lanceerde dit jaar al twee eerdere kapitaalverhogingen. Xior kocht voor 16,5 miljoen euro ook een aantal terreinen in Gent.