managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 23 november 2020

Posted by managing21 on november 23rd, 2020

De Dubai Electricity and Water Authority (Dewa) heeft een universeel intelligent systeem voor oplaadstations voor elektrische wagens ontworpen. Dewa heeft voor de technologie een patent aangevraagd. Het R&D Centre van het nutsbedrijf werkt momenteel aan de bouw van een prototype. Het systeem zou alle types van elektrische wagens, ongeacht ze gebruik maken van wisselstroom of gelijkstroom, kunnen opladen. Saeed Mohammed Al Tayer, chief executive van Dewa, merkt op dat de oplossing een antwoord kan geven op een van de grootste bezwaren waarmee elektrische wagens moeten afrekenen. Er is momenteel geen universeel laadsysteem beschikbaar. Dit betekent dat bezitters van elektrische wagens slechts in een beperkt aantal stations voor het opladen van hun wagen terecht kunnen.

Het Noorse energiebedrijf TrønderEnergi heeft een belang van 18 procent opgebouwd in de groep Scandinavian Biogas, de grootste producent van biogas in Noord-Europa. Het Noorse bedrijf nam vier jaar geleden al een kleiner belang en Scandinavian Biogas, maar is nu de grootste aandeelhouder van de groep – De Duitse autogroep Daimler en zijn Chinese sectorgenoot Geely hebben een samenwerkingsakkoord gesloten voor de bouw van een nieuw type verbrandingsmotoren voor hun volgende generatie hybride wagens. De motoren worden zowel in China als Duitsland gebouwd. Geely is met een aandeel van 9 procent de grootste aandeelhouder van Daimler – De Duitse regering eist dat de directies van beursgenoteerde bedrijven voortaan minstens 30 procent vrouwen tellen. De regering spreekt over een historische stap naar gendergelijkheid in de bestuurskamers van de Duitse bedrijven.

De Spaanse groep Iberdrola bouwt een capaciteit voor de opwekking van 800 megawatt duurzame waterstof op voor de productie van ammoniak. Iberdrola wil Europees marktleider worden in de productie van duurzaam waterstof. Iberdrola werkt voor het project samen met het Spaanse chemiebedrijf Fertiberia – De Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) wil op zes verbindingen, met afstanden tot maximaal, treinen inzetten als alternatief voor verplaatsingen met het vliegtuigen. De bestemmingen in kwestie zijn Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn – De Duitse autobouwer BMW Group heeft de oprichting van zijn dochterbedrijf Idealworks aangekondigd. De nieuwe onderneming, die in München is gevestigd, moet een leidinggevend ontwikkelaar van autonome robotica worden voor de logistieke sector. Met deze nieuwe activiteit breidt BMW Group zijn activiteit buiten de autosector uit.

In Groot-Brittannië zijn verscheidene ondernemingen onderhandelingen gestart met het bedrijf WeWork, aanbieder van kantoorruimte. Vele ondernemingen willen immers de eigen kantoorgebouwen van de hand doen en hopen met WeWork flexibele en kortere huurcontracten te kunnen afsluiten – Deutsche Bank kijkt naar mogelijke overnames of joint-ventures om zijn activiteiten op de digitale betaalmarkt te kunnen uitbreiden. Volgens het huidige traject zou die activiteit ook over drie jaar amper 4 procent van de totale omzet van Deutsche Bank vertegenwoordigen. Dat aandeel wil de bank echter sterk optrekken – Luchtvaartmaatschappij British Airways gaat voorraden luxeservies, met onder meer champagneglazen en chinees porselein, verkopen. Ook dekens en pantoffels zouden mogelijk te koop worden aangeboden. Dat hebben Britse media gemeld. British Airways volgt met het initiatief het voorbeeld van de Australische maatschappij Qantas.

In Groot-Brittannië wil Andrew Tinkler, voormalig topman van luchthavenuitbater Stobart, een investeringsfonds met een kapitaal van 20 miljoen pond opzetten. Bedoeling is dat het fonds investeert in ondernemingen die door de coronacrisis zwaar zijn geraakt. Tinkler werd twee jaar geleden na een ruzie bij Stobart weggestuurd – In Abu Dhabi is een nieuw onshore olieveld met een reserve van 22 miljard vaten ontdekt. Dat heeft de Supreme Petroleum Council (SPC) van Abu Dhabi gemeld. Abu Dhabi beschikt nu over een totale oliereserve van ongeveer 98 miljard vaten. Slechts vijf landen in de wereld hebben grotere reserves – Het Britse petrochemisch concern Ineos heeft met de Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai een akkoord gesloten voor de bouw van brandstofcellen op basis van waterstof. De brandstofcellen zouden mogelijk worden gebruikt voor de aandrijving van de nieuwe terreinwagens die Ineos op de markt wil brengen.

Koffiebrander CoffeeRoots uit Kruibeke wil tegen volgend jaar in België veertig winkels hebben geopend. Momenteel telt het bedrijf vier Belgische winkels. CoffeeRoots was de voorbije decennia vooral in het buitenland, met een sterke verkoop in Rusland, actief. Nu wil het bedrijf zich meer op zijn thuismarkt richten – Winkelketen AS Adventure onderhandelt met zijn banken over een schuldherschikking. Door de coronacrisis zijn de inkomsten van de keten bijzonder sterk gedaald. Daardoor zou de keten, die ook met een zware schuldenlast uit het verleden wordt geconfronteerd, in moeilijkheden kunnen komen – Crelan heeft het dossier voor de overname van de Axa Bank bij de toezichthouders ingediend. Crelan kan voor de operatie gebruik maken van middelen die door de Franse fondsenbeheerder Amundi met een obligatielening ter beschikking worden gesteld. Ook de Franse groep Axa zou obligaties van Axa kopen.

Verder:

In vele landen geniet tabaksindustrie nog altijd omvangrijke steun
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/11/21/business/big-tobacco-report/
Aanbod prooien bepalend voor stedelijke vogeldiversiteit
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-11/fb-aop111720.php
Sociale dominantie bepaald door twee genen
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201110151151.htm
Infrastructuur Nasa door klimaatverandering bedreigd
https://www.nasa.gov/feature/esnt/2020/nasa-centers-on-the-coast-grapple-with-sea-level-rise
Hongkong moet sterke toeristische terugval vrezen
https://www.thejakartapost.com/travel/2020/11/20/hong-kong-worlds-most-visited-city-faces-tourism-bust.html
Franse en Italiaanse economieën lijden zwaar onder tweede lockdown
https://www.reuters.com/article/uk-europe-economy-data-graphic/french-italian-economies-hurt-most-under-second-lockdowns-idUKKBN28014Y
Chronische stress kan mogelijk tot genetische verandering leiden
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-11/uu-csc111020.php
Weinig werknemers spreken met collega’s over hun financiën
https://www.onrec.com/news/news-archive/only-18-of-the-uk-speak-about-their-finances-with-their-work-colleagues
Mobiliteit sociale vogels bepaald door omvang en samenstelling populatie
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201110133143.htm
Nasa acht deadline nieuwe maanlanding mogelijk niet haalbaar
https://news.sky.com/story/nasa-unlikely-to-achieve-moon-landing-by-2024-says-audit-report-12131670