managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 24 november 2020

Posted by managing21 on november 24th, 2020

Groot-Brittannië overweegt zijn rechters uit het Hooggerechtshof van Hongkong terug te trekken. Dat heeft Dominic Raab, Brits minister van buitenlandse zaken, gezegd. De ingreep zou een reactie zijn op de toenemende bemoeienis van China in Hongkong, die volgens Groot-Brittannië indruist tegen de internationale akkoorden. Hongkong was honderdvijftig jaar Brits kroongebied. Bij de overdracht van de enclave aan China op het einde van de voorbije eeuw waren een aantal voorwaarden bedongen om de vrijheid en autonomie van Hongkong te bewaren. Die overeenkomst omvatte ook de aanstelling van dertien buitenlandse rechters in het Hooggerechtshof van Hongkong. China blijkt echter de vrijheden van Hongkong te willen beperken. Groot-Brittannië dreigt uit protest zijn negen rechters terug te trekken.

Het Duitse bedrijf HelloFresh, bezorger van maaltijdboxen, neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Factor75 over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 277 miljoen dollar. Factor75 is gespecialiseerd in de thuisbezorging van vers voorbereide maaltijden – Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) neemt het Zweedse bedrijf Prismatic Sensor over. Prismatic Sensor is gespecialiseerd in de ontwikkeling van medische scanners voor de gebieden zoals oncologie, cardiologie en neurologie. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Elliott Management, de Amerikaanse investeringsmaatschappij van miljardair Paul Elliott Singer, heeft een bod uitgebracht op de Zwitserse industriële bakker Aryzta. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 794 miljoen Zwitserse frank. Aryzta gaf eerder dit jaar al onderhandelingen met Elliott aan, maar die zouden eind oktober zonder resultaat zijn afgebroken.

Het Amerikaanse farmabedrijf Schrödinger heeft een samenwerkingsakkoord ondertekend met sectorgenoot Bristol-Myers-Squibb. De twee bedrijven willen samen nieuwe geneesmiddelen ontdekken en ontwikkelen. Bristol-Myers-Squibb zal de productie en verkoop van de succesvolle ontwikkelingen voor zijn rekening nemen. Schrödinger ontvangt mogelijk 2,7 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen – De Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur realiseer het voorbije boekjaar een omzet van 402,7 miljoen pond, tegenover 460,7 miljoen pond inkomsten het jaar voordien. De club leed een verlies van 63,9 miljoen pond, tegenover een winst van 68,3 miljoen pond het jaar voordien – De Britse bioscoopgroep Cineworld heeft met een nieuwe kapitaaloperatie een bedrag van 750 miljoen dollar kunnen ophalen. Daardoor heeft de keten meer middelen ter beschikking om de impact van de coronapandemie te kunnen opvangen.

De Franse bank Crédit Agricole heeft een bod gedaan op zijn Italiaanse sectorgenoot Credito Valtellinese, gevestigd in Sondrio (Lombardije). Met het bod zou een bedrag zijn gemoeid van 737 miljoen euro. Crédit Agricole zou na de overname op de ranglijst van grootste Italiaanse banken op de zesde plaats komen – Het Franse levensmiddelenconcern wil tot 2.000 banen schrappen. Het bedrijf, dat door de coronacrisis is getroffen, wil zijn winstgevendheid verhogen en zijn kosten met 1 miljard euro verlagen. Tussen vierhonderd en vijfhonderd banen zouden in Frankrijk worden geschrapt. Danone heeft wereldwijd ongeveer 100.000 werknemers – Het Amerikaanse farmacieconcern Merck neemt de biofarmagroep Oncolmmune over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 425 miljoen euro. Er zijn tevens mijlpaalbetalingen voorzien. Met de overname krijgt Merck ook een mogelijk geneesmiddel tegen het coronavirus in handen.

Het coronavaccin van het farmabedrijf AstraZeneca en de Oxford University kan ongeveer 70 procent van de besmettingen vermijden. Dat heeft het bedrijf gemeld. Andere vaccins vermelden een efficiëntie van meer dan 90 procent, maar het alternatief van AstraZeneca-Oxford is goedkoper en kan gemakkelijker worden bewaard – Alexandre de Juniac legt zijn functie als topman van de International Air Traffic Organisation (Iata) eind maart neer. De Juniac, voormalig topman van de groep Air France, zal worden opgevolgd door Willie Walsh, gewezen hoofd van de International Air Group (IAG) – Het Nederlandse bedrijf Fastned, installateur van snelladers voor elektrische wagens, heeft in Frankrijk een contract gesloten voor de bouw van negen snellaadstations langs de snelwegen van Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (APRR). Met die opdracht maakt Fastned zijn debuut op de Franse markt.

Het Belgische biotechbedrijf Argenx heeft bij Bayer een voucher gekocht die het mogelijk maakt om een aantal geneesmiddelen in de Verenigde Staten ter goedkeuring te kunnen voorleggen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 98 miljoen dollar – Baggeraar Deme boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 1,68 miljard euro. Dat is 17 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Er is wel sprake van een verbetering tegenover het tweede kwartaal. Door de uitbraak van de coronacrisis moesten toen vele schepen de activiteiten staken – In de restaurants van de Europese Commissie in Brussel dreigen mogelijk vierhonderd banen te verdwijnen. Dat hebben de vakbonden gemeld. De Europese Commissie heeft een openbare aanbesteding voor een nieuw cateringcontract geannuleerd. Het huidige contract, toegewezen aan de bedrijven Ciano en Compass, loopt eind dit jaar af.