managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 25 november 2020

Posted by managing21 on november 25th, 2020

De Zweedse vrachtwagenbouwer Scania start met een productie in China. Dat gebeurt door de overname van de Chinese truckfabrikant Nantong Gaokai, gevestigd in de stad Rugao. Scania neemt Nantong over van het Chinese staatsbedrijf Jiangsu Gaokai Investment Development Group. Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar werden in China 3,87 miljoen vrachtwagens verkocht. Dat betekent een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, gedreven door de investeringen van de Chinese overheid in infrastructuur en een modernisering van de vloot, die meer duurzaam moet worden. De Chinese vrachtwagenmarkt is grotendeels gedomineerd door lokale partijen, zoals FAW Jiefang Group, Dongfeng Motor Group en Sinotruk Hong Kong. Scania is onderdeel van Traton, de vrachtwagendivisie van Volkswagen.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft voor de eerste keer in de geschiedenis een beurswaarde van meer dan 500 miljard dollar laten optekenen. Door de waardestijging is Elon Musk, oprichter van Tesla, rijker geworden dan Bill Gates. Alleen Jeff Bezos, de topman van Amazon, heeft nog een grotere rijkdom van Musk – De Amerikaanse technologiegroep Dell realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 23,5 miljard dollar. Dat was 3 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst van Dell steeg met 35 procent tot ruim 1,1 miljard dollar – Kledingretailer Abercrombie & Fitch boekte tijdens het derde kwartaal een omzet van 820 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het tweede kwartaal had echter nog een achteruitgang met 17 procent getoond. De nettowinst liep echter van 8 miljoen dollar op naar 44 miljoen dollar.

Het Amerikaanse elektronicabedrijf HP Inc realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 15,3 miljard dollar. Dat was 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 72 procent tot 700 miljoen dollar. Het bedrijf profiteerde van de sterke vraag bij thuiswerkers – De Amerikaanse winkelketen Best Buy boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 11,9 miljard dollar. Dat was 21 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De online verkoop liep met 27 procent op, maar op de Amerikaanse thuismarkt was er sprake van een groei et 174 procent. De nettowinst steeg van 293 miljoen dollar naar 391 miljoen dollar – Het Amerikaanse bedrijf Plug Power, fabrikant van waterstof, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor onder meer de bouw van vijf fabrieken voor duurzame waterstof.

India heeft nog eens 43 Chinese applicaties verbonden. De Indiase regering zich zich toenemende zorgen te maken over de veiligheid van data. In India zijn inmiddels meer dan 170 Chinese applicaties verboden. De ingreep is gelinkt aan de aanhoudende grensconflicten tussen beide landen – Het opslagbedrijf Shurgard heeft een bouwvergunning gekregen voor een nieuwe site in Morangis, in de buurt van Parijs. Shurgard zal er een complex van 6.000 vierkante meter, dat 850 opslagboxen omvat, bouwen. De nieuwe site zou eind volgend jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden – De Chinese smartphonemaker Xiaomi boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 72,2 miljard yuan (11 miljard dollar). Dat was 34,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 18,9 procent tot 4,1 miljard yuan. De verkoop van smartphones liep met 45,3 procent tot 46,6 miljard exemplaren.

Investeerder Next Private, in handen van zakenman Patrick Drahi, heeft een overnamebod gedaan op het telecomconcern Altice Europe. Met de operatie zou een bedrag van 2,5 miljard euro zijn gemoeid. Het bestuur van Altice Europe steunt het voorstel van Next Private. Patrick Drahi was achttien jaar geleden de oprichter van Altice – De Amerikaanse juweliersketen Tiffany realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van ruim 1 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst liep, onder meer door een reeks  kostenbesparingen, van 78,4 miljoen dollar op naar 119 miljoen dollar – Het Chinese telecomconcern Huawei zal volgend jaar in de wereldwijde verkoop van smartphones nog slechts een aandeel hebben van 4 procent. Dat blijkt uit prognoses van consulent TrendForce. Momenteel heeft Huawei nog een wereldwijd aandeel van 14 procent.

De Belgische bouwmaterialengroep Etex neemt het Australische bedrijf Plasterboard Pty, fabrikant van gipsplaten, over. Plasterboard was tot nu toe in handen van de groep Knauf, een Duitse concurrent van Etex. Knauf moest Plasterboard verkopen om in Australië andere activiteiten te kunnen overnemen – De winkelketen E5 Mode krijgt tot eind januari bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat moet het bedrijf toelaten om een doorstart onder een nieuwe eigenaar te realiseren. Dat heeft de ondernemingsrechtbank van Dendermonde beslist. De vakbonden willen zo snel mogelijk duidelijkheid over een overnemer – De groep Estor-Lux gaat bouwt in Bastenaken een fabriek voor de productie van batterijen voor elektrische wagens. Tegen midden volgend jaar zou de productie moeten kunnen worden opgestart. Met het project is een investering gemoeid van 9 miljoen euro. De fabriek krijgt een capaciteit van 10 megawatt.