managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 26 november 2020

Posted by managing21 on november 26th, 2020

Vrouwelijke werknemers in Britse vestigingen van Royal Dutch Shell verdienden dit jaar gemiddeld 18 procent minder dan hun mannelijke collega’s. De loonkloof heeft daarmee een kleine inkrimping gekend tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit het diversiteitsrapport dat het bedrijf heeft opgesteld. Vorig jaar bedroeg de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers nog 18,7 procent. Drie jaar geleden was er nog sprake van 22,2 procent. Shell heeft in Groot-Brittannië zesduizend werknemers. Dat personeelsbestand bestaat voor 34 procent uit vrouwen. Uit het rapport bleek verder nog dat blanke werknemers bij Shell 8,5 procent meer verdienen dan hun collega’s uit andere etnische bevolkingsgroepen, die in totaal 21 procent van het personeelsbestand vertegenwoordigen.

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom zou boekuitgever Simon & Schuster aan zijn Duitse sectorgenoot Bertelsmann verkopen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 2 miljard dollar zijn gemoeid. Bertelsmann zou door de overname één derde van de boekenmarkt in de Verenigde Staten in handen hebben – Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé verkoopt een aantal onderdelen van zijn Chinese divisie Yinlu, producent van melkvervangers, aan de groep Food Wise. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 700 miljoen Zwitserse frank. Het Amerikaanse bedrijf Salesforce, ontwikkelaar van cloudsoftware, zou plannen hebben om het zakelijke chatplatform Slack over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van ruim 17 miljard zijn gemoeid. Salesforce ziet Slack als een logische uitbreiding van de eigen activiteiten.

De Amerikaanse modeketen Gap boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 3,99 miljard dollar. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 140 miljoen dollar naar 95 miljoen dollar – Het Britse defensiebedrijf Babcock International realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 2,1 miljard pond, tegenover bijna 2,2 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 152,5 miljoen pond naar 52,8 miljoen pond. Het orderboek nam echter van 16,9 miljard pond tot 17,2 miljard pond toe – Het Amerikaanse bedrijf SmartyPants Vitamines wordt overgenomen door de groep Unilever. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De producten van SmartyPants Vitamines worden in de Verenigde Staten in meer dan 30.000 winkels verkocht.

De Europese Unie zal een contract goedkeuren om tot 160 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna in te kopen. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gemeld. Moderna wordt hierdoor bij de Europese Unie de zesde leverancier van een coronavaccin – Het Amerikaanse bedrijf Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft zijn voorbije boekjaar, dat eind oktober werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 35,5 miljard dollar. Dat was 9 procent minder dan het jaar voordien. De winst daalde met 15 procent tot 2,75 miljard dollar – De Franse autobouwer Renault stopt in zijn fabriek in Flins, in de omgeving van Parijs, met de productie van nieuwe wagens. De site zal worden omgebouwd tot een centrum voor onderzoek, recyclage en herstellingen. Die transactie moet over vier jaar zijn afgerond.

Europese banken met een gezonde balans zullen volgend jaar aan hun aandeelhouders mogelijk opnieuw een dividend mogen beginnen uit te keren. Dat heeft Yves Mersch, directeur bij de Europese Centrale Bank, gezegd. Door de coronacrisis had de Europese Centrale Bank in maart gevraagd voorlopig geen dividenden meer uit te keren – Het sociale netwerkbedrijf Facebook is in Zuid-Korea veroordeeld tot het betalen van een boete van 6,7 miljard won (5 miljoen euro). Het bedrijf zou de gegevens van minstens 3,3 miljoen Zuid-Koreanen met duizenden bedrijven hebben gedeeld – Het Amerikaanse technologieconcern IBM gaat in Europa ongeveer tienduizend banen schrappen. Daarmee wordt het Europese personeelsbestand met 20 procent afgebouwd. De afslanking gebeurt bij de afdeling informatica-diensten, die op zelfstandigheid wordt voorbereid.

Een consortium van Deme en Consorzio Stabile Grandi Lavori heeft een contract voor de ontwikkeling van de Ravenna Port Hub in Italië binnengehaald. Het contract heeft een waarde van ongeveer 200 miljoen euro. Door de werken moet Ravenna onder meer grotere schepen kunnen ontvangen – De Luikse verzekeraar Integrale, onderdeel van de intercommunale groep Nethys, zal onder een nieuwe eigenaar wellicht toch een doorstart kunnen maken. De verzekeraar heeft immers beslist niet tot een liquidatie over te gaan. Half december zou er meer duidelijkheid moeten zijn – De Japanse multinational Daikin, fabrikant van warmtepompen en airco’s, investeert in zijn vestiging in Gent 140 miljoen in een nieuw onderzoekscentrum. Het project moet op termijn 180 bijkomende arbeidsplaatsen creëren en moet duurzame oplossingen onderzoeken.