managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 27 november 2020

Posted by managing21 on november 27th, 2020

In de Zweedse hoofdstad Stockholm worden taxichauffeurs sinds enkele tijd ingezet om stalen van coronatests op te halen en naar medische laboratoria te brengen. Bij het initiatief, opgezet door Zweedse gezondheidsautoriteiten, zijn ongeveer duizend taxichauffeurs betrokken. De operatie moet ervoor zorgen dat Zweedse burgers zo snel mogelijk de resultaten van de tests ontvangen. De taxichauffeurs krijgen voor hun medewerking een vergoeding van 320 kroon (37 dollar) per uur. Die compensatie ligt iets hoger dan de normale vergoedingen die de chauffeurs ontvangen. Het initiatief vermijdt dat vele taxichauffeurs, vaak immigranten met weinig financiële armslag, met werkloosheid zouden worden geconfronteerd.

In de Verenigde Staten is James Wolfensohn, voormalig topman van de Wereldbank, overleden. Wolfensohn (86) werkte eerder voor Salomon Brothers, maar is vooral bekend van zijn initiatieven bij de Wereldbank om de schuldenlast van de armste landen af te bouwen – Het Spaanse olieconcern Repsol stopt voorlopig met de uitbetaling van een dividend. Op die manier hoopt het bedrijf voldoende middelen te kunnen vrijmaken om de volgende vijf jaar in hernieuwbare energie en biobrandstoffen te kunnen investeren. Over drie jaar zou een dividend opnieuw mogelijk zijn – De Japan Bank of International Cooperation verstrekt autobouwer Nissan Motor een lening van 2 miljard dollar. De operatie vormt een onderdeel van een kredietakkoord dat Nissan moet helpen om met leningen voor klanten de verkoop in de Verenigde Staten op te voeren.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft de prijzen voor zijn Model S op de Europese markten verhoogd. De verhogingen variëren per individueel land. In Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk wordt de prijs met 5.000 euro opgetrokken. In Spanje is er sprake van een prijsverhoging met 2.000 euro – Winkelketen Carrefour wordt in Brazilië vervolgd omdat beveiligingsagenten in een winkel in de stad Porto Alegre een klant hadden doodgeslagen. Carrefour riskeert een boete van 200 miljoen reais (37,6 miljoen dollar). Ook de sluiting van de betrokken winkel is gevraagd – In de Filipijnen kunnen voortaan ook digitale banken financiële diensten aanbieden. Dat heeft de Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) beslist. De Filipijnse centrale bank zegt te verwachten dat over drie jaar minstens 50 procent van alle betalingen in het land digitaal zullen worden uitgevoerd.

Bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines hebben de piloten zich akkoord verklaard met een aanzienlijke looninleveringen. Op die manier kunnen bij de maatschappij ontslagen worden vermeden. Delta heeft momenteel 1.713 piloten op de loonlijst staan – De Amerikaanse entertainmentgroep Disney wil de eerste helft van volgend jaar 32.000 arbeidsplaatsen schrappen. In september had Disney 28.000 ontslagen aangekondigd, maar de besparingsoperatie wordt opgedreven. De ontslagen vallen vooral in de divisie pretparken, waar 100.000 mensen werken – Er komt waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek naar het coronavaccin dat door het farmaconcern AstraZeneca is ontwikkeld. Dat heeft Pascal Soriot, topman van AstraZeneca, gezegd. Het onderzoek moet een aantal vragen en onduidelijkheden over het vaccin beantwoorden.

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 430,8 miljoen euro. Dat was 17,8 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 84,6 miljoen euro naar 65,2 miljoen euro terug – Het Franse concern Orange heeft geen plannen om een overnamebod op het informaticabedrijf Atos te doen. Dat heeft Orange benadrukt in een reactie op een aantal berichten over een eventueel bod. Aanleiding daarvan was een bedrag van 2,2 miljard euro dat Orange uit een langlopend fiscaal dispuut heeft kunnen recupereren – Het bedrijf Neways, fabrikant van elektronische componenten, schrapt 250 arbeidsplaatsen. Een groot deel van de ontslagen vallen in een Duitse fabriek van de groep. Neways wordt geconfronteerd met een dalende vraag vanuit de autosector.

Bpost zal vanaf februari volgend jaar ook op zondag pakketten leveren. Dat heeft het postbedrijf gemeld. De zondagleveringen komen er op vraag van klanten. Voor de werknemers zijn er compensaties voorzien. Er worden premies en bijkomende vakantiedagen aangeboden – De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn start een samenwerking met het elektriciteitsbedrijf Fluvius. Die samenwerking moet uitmonden in de uitbouw van een efficiëntie oplaadinfrastructuur voor elektrische bussen in Vlaanderen. Over vijftien jaar moet De Lijn compleet emissievrij rijden – Het bedrijf Soudal uit Turnhout, fabrikant van siliconen en schuim, neemt zijn sectorgenoot Al Mugarram uit Dubai over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 50 miljoen euro. De overname moet Soudal toegang bieden tot een snelgroeiende Arabische markt.