managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 28 november 2020

Posted by managing21 on november 28th, 2020

De autobouwer Seat bouwt in de Spaanse stad Martorell een testcentrum voor elektrische mobiliteit. Met het project is een investering gemoeid van 7 miljoen euro. Het Test Center Energy van Seat, onderdeel van de Volkswagen Group, zal verschillende oplossingen voor de aandrijving van elektrische en hybride motoren onderzoeken. De Spaanse autobouwer wijst erop de voorbije vijf jaar al meer dan 30 miljoen euro in testcapaciteit te hebben geïnvesteerd. Daarmee beschikt Seat naar eigen zeggen over het grootste centrum voor motorentest van heel Zuid-Europa. Er zouden tot 14.300 tests per jaar kunnen worden uitgevoerd. Het centrum omvat ook een laboratorium voor emissie-analyses. Daar kunnen tachtig verschillende uitstoot-tests worden uitgevoerd.

De Amerikaanse autobouwer Tesla wil in de omgeving van zijn fabriek in de Chinese stad China een centrum bouwen voor de productie van oplaadinfrastructuur. Met de investering zou een bedrag van 6,4 miljoen dollar zijn gemoeid – De Japanse drankengroep Kirin verkoopt zijn Australische divisie Lion Dairy, fabrikant van zuivelproducten, aan het Australische bedrijf Bega Cheese. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 412 miljoen dollar. Een eerder plan voor de verkoop voor 441 miljoen dollar aan het Chinese Mengniu Dairy werd geschrapt wegens een mogelijk verzet van de autoriteiten – De farmagroep Teva en zijn voormalige rivaal Cephalon zijn door de Europese Commissie wegens prijsafspraken rond het slaapmiddel modafinil veroordeeld tot een gezamenlijke boete van 60,5 miljoen euro. Cephalon is inmiddels door Teva overgenomen.

De fusiegesprekken tussen de Spaanse financiële groepen Banco Sabadell en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) zijn mislukt. Sabadell zou zich uit de onderhandelingen hebben teruggetrokken. Er zou onenigheid gerezen zijn over de financiële voorwaarden van de fusie – De Britse financiële dienstverlener Virgin Money realiseerde het voorbije jaar een omzet van 1,54 miljard pond, tegenover 1,64 miljard pond het jaar voordien. De Britse financiële groep moest een verlies melden van 124 miljoen pond, tegenover een winst van 124 miljoen pond het jaar voordien. Er moest een voorziening van 501 miljoen pond tegen slechte leningen worden genomen – Er moeten vragen gesteld worden over het optreden van Ernst & Young als revisor bij het failliete Duitse betaalplatform Wirecard. Dat hebben Duitse financiële autoriteiten gemeld in een rapport voor de Duitse openbare aanklager.

De Britse horecagroep Mitchells & Butlers realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een omzet van 1,48 miljard pond. Dat was 34 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf leed door de cafésluitingen een verlies van 123 miljoen pond, tegenover 177 miljoen pond het jaar voordien. De groep kondigt 1.300 ontslagen aan – De Britse groep Dyson, fabrikant van stofzuigers, heeft een budget van 2,75 miljard pond gereserveerd voor investeringen in technologieën die het bedrijf de mogelijkheid bieden om ook andere sectoren te betreden. Verdere details over de plannen zijn niet bekend – Het Franse telecomconcern Altice Europe heeft van de Europese Commissie de goedkeuring gekregen voor de overname van het Franse glasvezelbedrijf Covage. Aan de overname zijn wel voorwaarden verbonden. Om de concurrentie te garanderen moeten 25 dochterbedrijvan van Covage worden verkocht.

De Britse drankengroep Britvic realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een omzet van 1,4 miljard pond. Dat was 9 procent minder dan het jaar voordien. De winst viel met 23 procent terug tot 165 miljoen pond. Het bedrijf verwijst naar de impact van de coronacrisis, die de Britse horeca zwaar heeft getroffen. Dat kon niet door een sterkere thuisconsumptie worden gecompenseerd – In China hebben de internetbedrijven Alibaba en Tencent gesprekken gevoerd om een meerderheidsbelang in de streamingdienst Iqiyi van Baidu te verwerven. Geen van beide voorstellen zou echter veel kans op succes hebben. Gewezen wordt naar mogelijke concurrentiebezwaren van de Chinese autoriteiten – Verzekeraar Aviva zal zijn dividend met één derde verlagen. Het concern zou mogelijk tot ook de verkoop van zijn Franse en Poolse activiteiten overgaan. Dat heeft Amanda Blanc, de nieuwe chief executive van Aviva, gezegd.

Proximus zal voor de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen samenwerken met de Zweedse groep EQT Infrastructure. Dat heeft Proximus gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Bedoeling is om minstens 1,5 miljoen woningen aan te sluiten – Het energiebedrijf Engie Electrabel heeft de voorbereidingen in gang gezet om in België vier grote gascentrales te bouwen. Er zouden centrales zijn voorzien in Vilvoorde, Luik, Charleroi en Antwerpen. De sites zouden gezamenlijk een capaciteit van 3 gigawatt hebben. Dat komt overeen met de capaciteit van drie grote kernreactoren – Baggeraar Deme heeft een contract gekregen voor omvangrijke werken in de haven van Abu Qir in Egypte. Met het project is een bedrag gemoeid van meer dan 300 miljoen euro. Deme moet onder meer zorgen dat de haven een grotere diepgang kan aanbieden. Er komt ook een landwinning met een oppervlakte van 1.000 hectare.