managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 29 november 2020

Posted by managing21 on november 29th, 2020

Onder een graanveld, naast een steenkoolcentrale in de buurt van de Servische stad Kostolac hebben archeologen een centrale legerplaats van een Romeins legioen opgegraven. De site heeft een oppervlakte van 3.500 vierkante meter. De legerplaats van verbonden aan Viminacium, de Romeins provinciale hoofdstad. De archeologen maken gewag van een unieke vondst. Het Romeinse keizerrijk had immers meer dan honderd van dergelijke centrale legerplaatsen, maar de meeste sites zijn inmiddels onder moderne steden begraven. De legerplaats kon tussen vijfduizend en zesduizend soldaten herbergen. Opgravingen in Viminacium zijn al sinds het laatste kwart van de negentiende eeuw aan de gang.

In Groot-Brittannië heeft de kledinggroep Moss Bros een aanvraag voor een beschermde herstructurering ingediend. Moss Bros, verkoper van mannenkleding, zegt door de coronacrisis zwaar te zijn getroffen. Momenteel heeft de keten 128 winkels, waar ongeveer 800 mensen werken – Het Canadese mijnbouwbedrijf Northern Dynasty Minerals heeft voor de uitbating van de Pebble Mine in Alaska uiteindelijk toch geen goedkeuring gekregen. De Amerikaanse regering had eerder een vergunning voor de ontginning van goud en koper verstrekt, maar die is nu uiteindelijk door het Amerikaanse Army Corps of Engineers ingetrokken – De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) is een onderzoek gestart naar mogelijke veiligheidsproblemen met de wielophanging bij een aantal wagens van autobouwer Tesla.

De Engelse voetbalclub West Bromwich Albion zou met een Amerikaans consortium gesprekken voeren over een eventuele verkoop. Gewag wordt gemaakt van een bod van 150 miljoen pond. De club is momenteel eigendom van de Chinese zakenman Guochuan Lai – Het Chinese autoconcern Huachen Automotive Group is failliet verklaard. Huachen was het moederbedrijf van Brilliance Automotive Holdings, dat in China met de Duitse constructeur BMW een joint-venture had opgezet. BMW heeft momenteel een aandeel van 50 procent in Brilliance, maar zou dat belang eventueel willen uitbreiden – In Brazilië heeft de luchtvaartautoriteit Anac gezegd dat het vliegverbod voor de Boeing 737 Max wordt opgeheven. In Brazilië heeft alleen luchtvaartmaatschappij Gol Linhas Aereas toestellen van dit type in zijn vloot. De toestellen zouden eind dit jaar weer kunnen vliegen.

Het Zuid-Koreaanse conglomeraat LG Corp wil volgend jaar vijf dochterbedrijven in een nieuwe onderneming afsplitsen. De operatie vormt onderdeel van een opsplitsing van het concern, waar de familiale groep Koo de verantwoordelijk doorgeeft aan een derde generatie – Foxconn verhuist de productie van iPads en MacBooks voor het Amerikaanse bedrijf Apple gedeeltelijk van China naar Vietnam. Daarmee hoopt het bedrijf te ontsnappen aan de gevolgen van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. De verhuis zou op vraag van Apple gebeuren – Binnen vijf jaar zullen alle modellen van het Italiaanse autoconcern Maserati, onderdeel van de groep Fiat Chrysler, een elektrische of hybride aandrijving hebben. Dat heeft Davide Grasso, chief executive van Maserati, gezegd. Onder meer de nieuwe Grecale krijgt volgend jaar, naast een benzinemotor, ook een hybride versie.

Indien de Verenigde Staten hun sancties tegen het land zouden stopzetten, zou de economie van Iran volgend jaar een groei met 4,4 procent kunnen laten optekenen. Dat staat in een rapport van het Institute of International Finance (IIF). Wellicht zullen de sancties echter niet plots allemaal worden gestopt – In Venezuela zijn topmannen van het bedrijf Citgo, de Amerikaanse dochter van Petróleos de Venezuela (Pvdsa), wegens corruptie tot gevangenisstraffen tussen acht en bijna veertien jaar veroordeeld. De betrokkenen houden hun onschuld vol en gaan tegen het vonnis  in beroep – Airbus heeft voor een order van zes vliegtuigen dat door de Maleisische maatschappij AirAsia was ingetrokken, een andere klant gevonden. Dat heeft een aantal bronnen gemeld. Door de impact van de coronacrisis op de luchtvaart, kon AirAsia de toestellen niet meer gebruiken.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft de voorbije maanden een belang van ruim 5 procent opgebouwd in de Noorse zalmproducent Mowi, het voormalige Marine Harvest. Het belang van de Belgische holding in Mowi heeft een waarde van ruim 400 miljoen euro. Mowi heeft vestigingen in Brugge en Oostende – In Knokke is de Belgische televisiekok Guy Van Cauteren overleden. Van Cauteren (70) was ook voormalig chef van het restaurant Laurierblad in Berlare. Hij worstelde sinds begin dit jaar echter met ernstige gezondheidsproblemen – Het vastgoedbedrijf Inclusio neemt een notering op de beurs van Brussel. Met de operatie wil Inclusio een bedrag tot 40 miljoen euro ophalen. Het bedrijf wil de bijkomende middelen gebruiken om zijn verdere groei te financieren. Inclusio investeert in betaalbare huurwoningen.