managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 30 november 2020

Posted by managing21 on november 30th, 2020

De beroemde Royal Albert Hall in Londen krijgt van de Britse regering een financiële injectie van 20 miljoen pond. Die operatie moet het complex helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen. Door de uitbraak van de pandemie zou de Royal Albert Hall 30 miljoen pond inkomsten hebben gemist. Bovendien diende nog eens een extra bedrag van 7,5 miljoen pond te worden betaald voor de terugbetaling van tickets voor evenementen die moesten worden afgelost. De Royal Albert Hall kwam niet in aanmerking voor het hulppakket van 1,57 miljard pond dat de Britse regering eerder voor de kunstensector ter beschikking had gesteld. De Royal Albert Hall hoopt wel een aantal kerstevenementen te kunnen organiseren.

In de Amerikaanse staat Connecticut is zakenman Tony Hsieh bij een woningbrand om het leven gekomen. Hsieh (46) werd vooral bekend als oprichter van het ecommerce-platform, dat elf jaar geleden door Amazon voor 1,2 miljard dollar werd overgenomen – De Britse financiële groep HSBC Holdings overweegt om zich uit het retailbankieren in de Verenigde Staten terug te trekken. De bank zou van mening zijn dat de activiteiten onvoldoende rendement opleverden. De divisie investeringsbankieren zou wel in stand worden gehouden – De Europese Centrale Bank mag tegenover een introductie van een platform voor digitale betalingen geen afwachtende houding innemen. Dat heeft Olaf Scholz, Duits minister van financiën, gezegd. Volgens hem moet snel een knoop over de introductie van een Digitale Euro moeten worden doorgehakt.

Japan heeft de mensenrechten van Carlos Ghosn, voormalig topman van Renault en Nissan, geschonden. Ghosn was op verdenking van fraude 130 dagen in een Japanse gevangenis opgesloten. Dat was volgens de Working Group on Arbitrary Detention van de Verenigde Naties onnodig – Het sociale netwerkbedrijf Facebook zal wellicht begin volgend jaar zijn cryptomunt Libra lanceren. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het plan voor Libra werd vorig jaar gelanceerd, maar botste op een aantal bezwaren. Er werd sindsdien aan een aangepaste versie gewerkt – De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) zou door de uitgifte van nieuwe aandelen een bedrag van 1,9 miljard dollar willen ophalen. De bijkomende middelen zouden de maatschappij moeten helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen.

De Franse voetbalclub Olympique Marseille heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Grizi Esport, een digitaal platform dat eigendom is van voetballer Antoine Griezmann. Twee spelers van Grizi Esport zullen de Franse club in een aantal digitale competities vertegenwoordigen – In Duitsland heeft spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn tests aangekondigd met een waterstoftrein. De trein wordt gebouwd in samenwerking met het concern Siemens en zou over vier jaar zijn debuut moeten maken. Deutsche Bahn wil 1.300 dieseltreinen door exemplaren op waterstof vervangen – In Japan wordt de Tokyo Dome overgenomen door vastgoedgroep Mitsui Fudosan. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 120,5 miljard yen (1,16 miljard dollar). De Tokyo Dome omvat een sportstadion, een hotel en een amusementspark.

De Belgische verzekeraar Ageas heeft de aankoop van een belang van 25 procent in Taiping Reinsurance afgerond. Dat heeft Ageas gemeld. Taiping Reinsurance biedt herverzekeringen aan over de hele wereld. Met de investering is een bedrag gemoeid van 336 miljoen euro – Het bedrijf Technics & Applications (T&A) uit Geel, fabrikant van zwembadafdekkingen, voert gesprekken over de instap van een partner. De operatie kadert in de verdere groeiplannen van het bedrijf. Het bedrijf verkoopt zijn producten onder de merken Aquatop, Aquagard, Rollover en Spaflex – Het chemieconcern Solvay verkoopt een gedeelte van zijn activiteiten rond barium, strontium en natriumpercarbonaat aan de Franse investeerder Latour Capital. Met de verkoop zou een bedrag tussen 120 miljoen euro en 130 miljoen euro zijn gemoeid.

Het Belgische investeringsfonds Ergon zou de Italiaanse bakkerijgroep Millbo overnemen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 100 miljoen euro zijn gemoeid. Ergon kocht vorig jaar ook al de Italiaanse bakkerijgroep Dolciaria Acquaviva – Het marketingbedrijf Intracto Group neemt het Nederlandse bedrijf We Are You over. Door de operatie breidt Intracto zijn team met 400 experts, vooral onderlegd in Microsoft-toepassingen, uit – Het Amerikaanse technologieconcern Google wil in de Waalse gemeente Saint-Ghislain, in de buurt van Bergen, een vijfde datacenter in gebruik nemen. Daarmee voert Google zijn totale investering in België op tot 2 miljard euro. Google opende elf jaar geleden in Saint-Ghislain zijn eerste Europese datacenter. De werkzaamheden aan het vijfde datacenter zou over twee jaar moeten zijn afgerond.