managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 1 december 2020

Posted by managing21 on december 1st, 2020

In Amsterdam is Turquoise, het Europese continentale platform van de London Stock Exchange (LSE), van start gegaan. Turquoise vervoegt daarmee de Cboe en Aquis Exchange, twee andere Britse beursplatformen die op het Europese vasteland een dienst hebben geopend om ook na de voltrekking van de brexit aandelen in euro te kunnen verhandelen. Cboe is net zoals Turquoise in Amsterdam gevestigd. Aquis Exchange heeft zijn basis in Parijs. Op dit ogenblik hebben Cboe, Euronext en LSE Group elk ongeveer 20 procent van de Europese aandelenhandel in handel. Volgens cijfers van Cboe werden op de laatste vrijdag van november op alle Europese platforms voor 37,6 miljard euro aandelen verhandeld.

In de Verenigde Staten treffen de mededingingsautoriteiten voorbereidingen voor nieuwe rechtszaken tegen Facebook en Google. Dat heeft het persbureau Dow Jones Newswires gemeld. De bedrijven zouden ervan worden verdacht misbruik te maken van hun machtspositie – Het Amerikaanse bedrijf S&P Global, beheerder van beursindexen, neemt het Brits-Amerikaanse databedrijf IHS Markit over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 44 miljard dollar. Door de fusie kan S&P Global, dat vooral in de Verenigde Staten actief is, zijn bereik wereldwijd uitbreiden – Zwitserse bedrijf zullen niet kunnen worden verplicht om te bewijzen dat ze de regels voor verantwoord ondernemen volgen. Er was bij een referendum wel een meerderheid van 50,7 procent bereikt, maar slecht een minderheid van de kantons stond achter het voorstel.

De multinational Unilever, fabrikant van wasproducten en levensmiddelen, heeft de Britse nationaliteit aangenomen. Tot nu toe bestond het concern zowel uit een Britse als een Nederlandse divisies. Er werd al langer gelobbyd voor een liquidatie van één van die pijlers – De Amerikaanse modeketen Abercrombie & Fitch boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 820 miljoen dollar. Dat was 5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van de groep steeg echter van 8 miljoen dollar naar 44 miljoen dollar – Het online videoplatform Zoom boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 777,2 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 367 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2,2 miljoen dollar naar 198,4 miljoen dollar.

De Amerikaanse autobouwer Nikola, fabrikant van elektrische vrachtwagens, kan de waterstoftechnologie van General Motors gebruiken. Dat heeft Nikola gemeld. General Motors neemt echter geen belang in Nikola. Ook zal de Badger, een elektrische truck van Nikola, niet door General Motors worden gebouwd – Het Amerikaanse bedrijf DoorDash, ontwikkelaar van een applicatie voor de maaltijdbezorging van lokale restaurants, wil met een introductie op de beurs van New York een bedrag van ruim 2,8 miljard dollar ophalen. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 27 miljard dollar – Het Duitse farmabedrijf CureVac boekte tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 42,8 miljoen euro. Dat was een stijging met 32,2 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep op van 63,9 miljoen euro naar 71 miljoen euro.

Het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna toont ook in een nieuwe analyse een hoge werkzaamheid aan. Dat heeft Moderna gemeld. Er werd een werkzaamheid van 94,1 procent opgetekend. Bij ernstige gevallen zou zelfs een resultaat van 100 procent worden gehaald – Bij de Italiaanse bank UniCredit is de positie van chief executive Jean-Pierre Mustier onzeker geworden. Het mandaat van Mustier loopt in april af en een verlenging is twijfelachtig. Diverse bestuurders zijn ontevreden over het beleid van Mustier – Het Amerikaanse voedingsbedrijf McCormick neemt sauzenfabrikant Cholula van investeerder L Catterton over. Met de transactie is een bedrag van 800 miljoen dollar gemoeid. Cholula is een producent van Mexicaanse pikante saus. Het product is ongeveer dertig jaar in de Verenigde Staten op de markt.

Baggeraar Deme Offshore heeft met het Duitse energiebedrijf RWE een samenwerkingsakkoord gesloten. Deme kan daardoor een speciale technologie van RWE gebruiken om de funderingen van offshore windturbines met een kraag te versterken. Financiële details over het akkoord werden niet meegedeeld – We Are Jane, een investeringsfonds voor vrouwelijke ondernemers, neemt een meerderheidsbelang van 75 procent in de online kruidenshop Pit&Pit. Niels Wijnen en Dorien Verhoeven, oprichters van de kruidenshop, behouden 20 procent van de aandelen – Het fintechbedrijf Unifiedpost boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 17 miljoen euro. Dat was 37 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf, dat de eerstvolgende jaren geen winst verwacht, wil snel in meer dan twintig landen actief zijn.