managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 2 december 2020

Posted by managing21 on december 2nd, 2020

Het Zuid-Afrikaanse diamantconcern De Beers wil tegen eind dit decennium klimaatneutraal opereren. Bovendien wil het bedrijf ook de ethische herkomst van zijn diamanten garanderen. Dat staat in een duurzaamheidsplan dat De Beers, onderdeel van Anglo American, heeft voorgesteld. Het plan omvat twaalf doelstellingen, waarbij onder meer het eigen blockchain-platform Tracr intensiever zal worden ingezet om de herkomst van de diamantvoorraden duidelijk te maken. Ook zegt De Beers naar een gendergelijkheid bij zijn personeel te streven. Tevens wil het mijnbedrijf tienduizend vrouwelijke ondernemers ondersteunen en tienduizend meisjes wetenschappelijk onderwijs laten volgen.

ExxonMobil schroeft de volgende jaren zijn investeringen in exploraties sterk op. Dat heeft het concern gemeld. Volgend jaar is een budget tussen 16 miljard dollar en 19 miljard dollar voorzien. Tot het midden van het decennium is er daarna sprake van een jaarlijks bedrag tussen 20 miljard dollar en 25 miljard dollar – Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben bij het European Medicines Agency (EMA) een aanvraag ingediend voor een voorwaardelijke marktvergunning voor hun coronavaccin – Het Canadese technologiebedrijf Blackberry heeft een samenwerkingsverband gesloten met Amazon Web Services. De twee partijen zullen Ivy, het intelligente platform voor de verwerking van voertuigendata, ontwikkelen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

In de Japanse stad Osaka wordt begin februari het themapark Super Nintendo World van Universal Studios Japan geopend. De opening was eerder de voorbije zomer gepland, maar moest door de uitbraak van de wereldwijde coronacrisis worden uitgesteld – De Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing mag voor het eerst een nieuwe 737 MAX aan een klant leveren sinds het wereldwijde vliegverbod dat aan het type in maart vorig jaar werd opgelegd. Dat heeft de Amerikaanse Federal Aviation Administration beslist – Het farmabedrijf AstraZeneca verkoopt de rechten op zijn cholesterolverlager Crestor en een aantal gerelateerde medicijnen in dertig Europese landen aan het Duitse concern Grünenthal. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 320 miljoen dollar. Als betaalde doelen worden gehaald kan dat oplopen tot 350 miljoen dollar.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce neemt de chatdienst Slack, die vooral onder zakelijke gebruikers grote populariteit geniet, over. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 27,7 miljard dollar. Slack hoopt door de steun van Salesforce marktaandeel te winnen – Het Bosnische bedrijf Prevent, fabrikant van autocomponenten, heeft in de Verenigde Staten klacht neergelegd tegen Volkswagen. Volgens Prevent zou Volkswagen na een prijsdispuut de faam van het Bosnische bedrijf hebben proberen te bezoedelen – Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft softwareproducent Kustomer overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld, maar volgens experts zou er sprake zijn van een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar. Kustomer wil bedrijven helpen hun communicatiekanalen te bundelen.

Het Amerikaanse hotelplatform Airbnb wil met een notering in de technologiebeurs Nasdaq een bedrag van ruim 2,5 miljard dollar ophalen. Daardoor zou de totale waarde van de onderneming oplopen tot 35 miljard dollar. Dat blijkt uit documenten die aan de Amerikaanse beursautoriteiten zijn bezorgd – Het Britse concern Unilever begint in Nieuw-Zeeland een experiment met een vierdaagse werkweek. De werknemers krijgen wel een loon voor vijf dagen werk per week. Het experiment, waarbij een tachtigtal medewerkers zijn betrokken, zal over twaalf maanden lopen – Bedrijven die in te toekomst hun notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq wensen te behouden, zullen aan bepaalde diversiteitseisen moeten voldoen. Dat blijkt uit een aanvraag die de beursuitbater bij de Amerikaanse beursautoriteiten heeft ingediend.

Het Belgische bedrijf Biobest, onderdeel van de groep Floridienne en gespecialiseerd in biologische gewasbescherming, neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Beneficial Insectary over van Sinthya Penn. Met de transactie is een bedrag van 50 miljoen dollar gemoeid – De voedingsgroep Greenyard betaalt een minnelijke schikking van 500.000 euro voor een laattijdige melding van een listeriabesmetting in zijn fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije twee jaar geleden. Daarover heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met de Belgische beursregulator – Chocolatier Marcolini heeft het vertrek van zijn Franse chief executive Renaud Mazière gemeld. Mazière wordt opgevolgd door Pierre Marcolini, de oprichter van het bedrijf. Pierre Marcolini neemt daarmee opnieuw de leiding over de onderneming in handen.