managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 3 december 2020

Posted by managing21 on december 3rd, 2020

Het autovervoer zal de vraag naar elektriciteit sterk opdrijven. Wanneer de wereldwijde autovloot grotendeels door elektriciteit wordt aangedreven, zal die vraag een verdubbeling kennen tegenover het huidige niveau. Dat heeft Elon Musk, chief executive van autobouwer Tesla, gezegd op een evenement van de Duitse uitgever Axel Springer. Door die toenemende vraag zal de beschikbaarheid van duurzame energie volgens Musk een belangrijke uitdaging worden. Daarbij zal ook de opslag van elektriciteit volgens de topman van Tesla cruciaal worden. Musk verwacht dat de autovloot nog twintig jaar nodig zal hebben om volledig op elektriciteit over te schakelen. De transformatie gebeurt aan 5 procent per jaar.

Reisconcern TUI heeft een akkoord gesloten met de Duitse staat en aandeelhouders over een extra steun van 1,8 miljard euro. Die financiële injectie is nodig noodzakelijk om het bedrijf toe te laten de impact van de coronacrisis op te vangen – Het Canadese GardaWorld heeft zijn bod op de Britse beveiliger G4S verhoogd. GardaWorld zou een bedrag van 3,7 miljard pond willen betalen. Eerder had het Canadese bedrijf op zijn Britse sectorgenoot een bod van bijna 3 miljard pond gedaan. Dat voorstel werd echter afgewezen. G4S zegt zich over het nieuwe bod te beraden – De Nederlandse drankengroep Heineken gaat het biermerk Amstel voortaan ook in China verkopen. Amstel wordt momenteel al in 116 landen verkocht. Heineken verwacht echter dat China binnen een periode van drie jaar voor Amstel één van de belangrijkste markten van de wereld wordt.

Bij de Britse winkelketen Debenhams beginnen de curatoren met de sluiting van het bedrijf. Er wordt nog wel naar een oplossing gezocht, maar gesprekken over een mogelijke overname hebben tot nu toe geen resultaten opgeleverd. Debenhams heeft in Groot-Brittannië 124 winkels – De Chinese autobouwer Autox, gesteund door Alibaba, begin in eigen land proeven met zelfrijzende mobiliteit. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van minivans van het type Pacifica van Fiat-Chrysler. In Shenzhen worden vijfentwintig zelfrijdende voertuigen ingezet. Ook in Shanghai, Guangzhou, Wuhan en Wuhu worden tests georganiseerd – Facebook zal zijn cryptomunt onder de naam Diem op de markt brengen. Eerder was voor de naam Libra gekozen, maar het project kreeg veel kritiek van de toezichthouders. Daarvoor werd tot een naamsverandering besloten.

De Duitse autobouwer Volkswagen Group heeft ingenieur Alexander Hitzinger (49) aangetrokken. Hitzinger werkte eerder voor de racedivisie van Porsche, maar werd daar door Apple weggehaald. Volkswagen haalt de ingenieur nu terug om een elektrische wagen te bouwen die met Tesla moet concurreren – In Frankrijk is voormalig president Valéry Giscard d’Estaing overleden. De Franse politicus vervulde ook op Europees vlak een belangrijke rol. Giscard d’Estaing (94) zou gestorven zijn aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus – Het coronavaccin van de Amerikaanse farmagroep Pfizer en zijn Duitse partner Biontech is in Groot-Brittannië voor gebruik goedgekeurd. Gemeld werd dat het vaccin al binnen een week beschikbaar zou zijn. Groot-Brittannië is het eerste land dat het vaccin van Pfizer en Biontech heeft goedgekeurd.

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België, zal vanaf volgend jaar 10 procent minder verdienen. Daardoor zal zijn jaarloon tot een bedrag van 450.000 euro worden herleid. Wunsch ijvert al langer voor een loonmatiging bij de Nationale Bank en wil daarbij nu zelf het voorbeeld geven – Investeerder Gimv verkoopt zijn meerderheidsbelang in het bedrijf Itho Daalderop-Climate for Life aan de Nederlandse groep Parcom. Itho Daalderop-Climate, aanbieder van oplossingen voor klimaatneutraal wonen, was de belangrijkste participatie in de portefeuille van Gimv – Het biotechbedrijf Etherna uit Niel heeft een joint-venture opgestart met China Grand Pharma. Door het samenwerkingsverband krijgt Etherna, dat zich specialiseert in vaccinprogramma’s, toegang tot de Chinese markt. Er is ook sprake van mogelijke productie in China.

De Franse telecomgroep Orange streeft naar het volledige eigendom van dochterbedrijf Orange België. De Franse groep heeft momenteel een belang van iets meer dan 50 procent in Orange België. Door de overname zou Orange België na meer dan 22 jaar van de Brusselse beurs verdwijnen – Uitgeverij FCR Media stopt met de gedrukte publicatie van de Gouden Gids en de Witte Gids. De publicaties maakten op het einde van de jaren zestig van de voorbije eeuw hun opwachting op de markt. Door de digitalisering is de interesse van het publiek echter sterk verminderd – La Lorraine, de grootste industriële bakker van België, wil met de uitgifte van obligaties een bedrag tussen 75 miljoen euro en 150 miljoen euro ophalen. De opbrengst zal worden gebruik voor een verschuiving van kredieten, maar ook voor investeringen in productielijnen in Oost-Europa.