managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 24 december 2020

Posted by managing21 on december 24th, 2020

In Duitsland zouden consumenten bij de aankoop van een smartphone een waarborg van 25 euro moeten betalen. Dat bedrag zouden ze terugkrijgen wanneer ze het toestel op het einde van zijn levenscyclus opnieuw inleveren, zodat hergebruik of recyclage mogelijk wordt. Op die manier kan het volume elektronisch afval drastisch worden verminderd. Dat staat in een voorstel dat de Duitse Grünen willen indienen. De Grünen willen dat de Duitse economie tegen het midden deze eeuw niet alleen klimaatneutraal, maar ook afvalneutraal functioneert. Om dat doel te bereiken, moet het land echter nog een lange weg afleggen. Op dit ogenblik haalt Duitsland immers slechts een recyclageniveau van 11,6 procent. Het Europese gemiddelde bedraagt 11,7 procent. In Nederland wordt inmiddels echter al bijna een recyclage van bijna 30 procent bereikt.

Reed Hastings, topman van Netflix, heeft een bedrag van 225 miljoen dollar opgehaald met de verkoop van een pakket aandelen. Dit jaar bracht de verkoop van aandelen van Netflix Hastings al 616 miljoen dollar op. De waarde van aandeel Netflix steeg voorbije jaar met 63 procent – Elon Musk heeft Tesla ooit aan Apple te koop aangeboden. Dat heeft Musk zelf tegenover investeerders toegegeven. Hij wijst daarbij naar de moeilijke periode die Tesla een tweetal jaar geleden doormaakte. Maar Tim Cook, topman van Apple, zou geweigerd hebben gesprekken aan te knopen – De Olympische Spelen in Tokio, die met een jaar tot volgende zomer zijn verschoven, zullen in totaal 1.644 miljard yen (13 miljard euro) kosten. Japan zal daardoor de duurste Olympische Spelen uit de geschiedenis organiseren. Het record staat op naam van Sochi, dat aan 17,9 miljard euro komt.

In Denemarken bezaten de huishoudens eind september gezamenlijk een bedrag van 5,66 biljoen kronen (761 miljard euro) aan netto financiële activa. Tijdens het tweede en derde kwartaal namen die activa met 709 miljard kronen toe, tegenover een verlies van 541 miljard kronen de eerste drie maanden van dit jaar – Vegetarian Butcher, onderdeel van Unilever, start in Latijns-Amerika, de Caraïben en China een samenwerking met Burger King. Daardoor zullen in de restaurants van Burger King in de regio’s voortaan de vegetarische burger Whopper kunnen worden geserveerd – Nikola en Republic Services hebben hun samenwerking voor de ontwikkeling van een elektrische vuilniswagen stopgezet. Dat heeft Mark Russell, topman van Nikola, gemeld. De tijd en kosten voor de gezamenlijke ontwikkeling zouden hoger uitvallen dan eerder gedacht.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple kan voor de autosector een grote uitdager worden. Dat heeft Herbert Diess, topman van Volkswagen, gezegd in een reactie op de aankondiging dat Apple aan de ontwikkeling van een eigen elektrische wagen werkt – Het Amerikaanse concern ConocoPhillips heeft in de Noorse Zee, ten noorden van het Heidrun-olieveld, een nieuwe petroleumbron met een inhoud tussen 76 miljoen vaten en 201 miljoen vaten gevonden. ConocoPhillips heeft een belang van 80 procent in het gebied. Het andere deel is in handen van Pandion Energy – Na een sterk jaar overweegt Deutsche Bank de bonussen voor zijn handelaars in obligaties te verhogen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Gewag wordt gemaakt van een verhoging tot mogelijk 10 procent. De handelaars konden profiteren van de onrust op de financiële markten.

Het Amerikaanse bedrijf Ouster, fabrikant van lidar-sensoren voor zelfrijdende auto’s en intelligente steden, neemt een notering aan de beurs. Dat gebeurt door een fusie met het bedrijf Colonnade Acquisition, dat al over een notering beschikt. De beursgang heeft een waarde van 1,9 miljard dollar – De Nederlandse verffabrikant AkzoNobel neemt het Amerikaanse bedrijf New Nautical Coatings, producent van coatings voor jachten, over. New Nautical Coatings is eigenaar van het verfmerk Sea Hawk. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De farmabedrijven Pfizer en BionTech gaan de Verenigde Staten voor begin juli volgend jaar 100 miljoen extra doses van hun coronavaccin leveren. Daarover hebben de twee bedrijven en de Amerikaanse regering een akkoord gesloten. Daarmee wordt het aantal Amerikaanse leveringen van het vaccin verdubbeld.

De Limburgse logistieke groep H. Essers heeft een exclusief contract afgesloten om de coronavaccins van Pfizer-Biontech in de Europese Unie te distribueren. Het bedrijf beschikt over een vloot van zeshonderd koeltrailers die uitsluitend voor het vervoer van farmaceutische producten worden ingezet – Investeerder Sofindev neemt een meerderheidsbelang in het Oost-Vlaamse bedrijf Altebra, gespecialiseerd in de detectie en bestrijding van branden. Het bedrijf, opgericht door Karel De Cock, worstelde met opvolgingsproblemen. De Cock blijft wel minderheidsaandeelhouder – De Belgische anticonceptiepil Estelle zal ook in de Zuid-Amerikaanse landen Mexico, Chili, Colombia, Peru en Ecuador worden verdeeld. Daarover heeft Mithra, fabrikant van Estelle, een overeenkomst gesloten met de Hongaarse distributeur Gedeon Richter. Nog andere landen kunnen volgen.