managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 25 december 2020

Posted by managing21 on december 25th, 2020

Rusland heeft een oud laboratorium van het Central Scientific-Research Institute for Precision Machine Engineering (TsNIITochMash) in het noordpoolgebied heropend. In het laboratorium, dat nog uit het tijdperk van de Sovjet-Unie dateerde, kunnen wapens bij extreme omstandigheden worden getest. Het bedrijf zegt de testkamers, die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie drie decennia geleden werden gesloten en ook niet langer werden onderhouden, te hebben hersteld. TsNIITochMash is een wapenleverancier voor het Russische leger. De installaties van het laboratorium laten toe om de weerstand van kleine wapens tegen extreem hoge of lage temperaturen of tegen grote vochtigheid te testen. De heropening van het laboratorium vormt een onderdeel van de ambities van Rusland om zijn militaire aanwezigheid in het noordpoolgebied te versterken.

In China heeft de mededingingsautoriteit een onderzoek opgestart naar de Chinese webwinkel Alibaba. Het bedrijf wordt ervan verdacht zijn sterke marktpositie te hebben misbruikt. De Chinese financiële autoriteiten zouden bovendien Ant Group, dochter van Alibaba, aanspreken – Het digitale betaalplatform Square zou interesse hebben om het bedrijf Tidal, het streamingplatform dat door de Amerikaanse rapper Jay-Z is opgericht, over te nemen. Square, dat geleid wordt door Twitter-topman Jack Dorsey, zou met de transactie zijn aanbod aan diensten willen versterken – Neverland, het voormalige landgoed van muzikant Michael Jackson, is verkocht aan miljardair Ron Burkle. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 18 miljoen euro. Vijf jaar geleden werd de waarde van het landgoed nog geraamd op een bedrag van ongeveer 90 miljoen euro.

Een kunsthart dat door de Franse onderneming Carmat is ontwikkeld, mag op de markt worden gebracht. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Het kunsthart moet patiënten helpen de wachttijd voor een echt ruilhart te overbruggen. De transplantatie moet wel binnen 180 dagen gebeuren – In Nigeria heeft de deelstaat Rivers een site van Shell op Kidney Island in beslag genomen. De autoriteiten maken gewag van een wettelijke openbare veiling die door de rechtbank was bevolen. Die beweringen worden door Shell, dat met de lokale autoriteiten al langer in onmin leeft, tegengesproken – China heeft de invoer van hout uit New South Wales en Western Australia verboden. Volgens de Chinese autoriteiten was bij controles in de havens gebleken dat de voorraden door ongedierte waren aangetast. Eerder was ook al de invoer van hout uit Victoria en Queensland in China verboden.

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een handelsakkoord bereikt. Daardoor kan een harde brexit worden vermeden. Dat hebben de Britse premier Boris Johnson en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gemeld. Het akkoord wordt begin volgend jaar van kracht – Het Amerikaanse concern Cisco neemt het bedrijf Dashbase over. De operatie moet het aanbod van het platform AppDynamics van Cisco verder versterken. Financiële details over de transactie werden niet gemeld – De Welshe brouwer Brain & Co heeft zijn 156 cafés overgedragen aan sectorgenoot Marston. Hierdoor kon een sluiting, een gevolg van de coronacrisis, worden vermeden. Door de overdracht worden 1.300 banen gered. Marston heeft in Wales al 106 pubs in beheer. Over het hele grondgebied van Groot-Brittannië heeft de groep een netwerk van bijna 1.400 adressen.

Het European Union Aviation Safety Agency (Easa) mag het vliegverbod van de Boeing 737 Max nog niet opheffen. Er blijven immers nog vragen over de veiligheid van het toestel. Dat hebben familieleden van de slachtoffers die bij twee zware crashes met het toestel om het leven zijn gekomen – De Zuid-Koreaanse onderneming LG Electronics en Magna International hebben de joint-venture LG Magna e-Powertrain opgericht. De joint-venture, met een waarde van 1 miljard dollar, moet zich toeleggen op de productie van elektrische motoren en bijbehorende apparatuur – Investeerder Korea Investment & Securities toont interesse om het hoofdkwartier van autobouwer McLaren in Woking te kopen. McLaren wil met de verkoop meer dan 200 miljoen pond ophalen. De Zuid-Koreaanse groep zou voor de overname willen samengaan met Knight Frank Investment Management.

De besteldienst DPD Group wil in België een netwerk van buurtpunten, waarbij particulieren tegen een kleine vergoeding pakketten ontvangen en verdelen in hun wijk, uitbouwen. Gemikt wordt op 400 buurtpunten tegen eind volgend jaar. DPD Group werkt voor het initiatief samen met het Nederlandse bedrijf ViaTim – Het Belgische fintechbedrijf Unifiedpost neemt zijn Zweedse sectorgenoot 21 Gram over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 40 miljoen euro. Daarnaast heeft Unifiedpost ook de overname van de bedrijven Banqup en Akti gemeld – Het Antwerpse bedrijf Descroes, gespecialiseerd in de ontsmetting van schepen en containers, neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Fumico over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Johan van Meijel en José van Uffelen, de eigenaars van Fumico, behouden een minderheidsbelang.