managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 26 december 2020

Posted by managing21 on december 26th, 2020

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar bestond nog 60,4 procent van de wereldwijde financiële reserves uit dollars, tegenover 61,2 procent de drie maanden voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tijdens het derde kwartaal vorig jaar bedroeg het aandeel van de dollar in de wereldwijde financiële reserves nog 61,5 procent. De wereldwijde financiële reserves bereikten tijdens het derde kwartaal van dit jaar een recordniveau van 12.254 miljard dollar, tegenover 12.012 miljard dollar de drie maanden voordien. De dollar heeft dit jaar al 6,4 procent van zijn waarde verloren. Dat is de scherpste terugval in drie jaar. Het aandeel van de euro bedroeg tijdens het derde kwartaal van dit jaar 20,5 procent, tegenover 20,1 procent de drie maanden voordien. Op zijn piek elf jaar geleden liet de euro een aandeel van 28 procent optekenen.

De helft van de Russische bevolking gelooft niet dat dissident Alexei Navalny door de Russische geheime dienst is vergiftigd. Dat blijkt uit een enquête van het Levada Center, een Russisch onderzoekscentrum. Een groot deel vermoedt zelfs een opgezet scenario van westerse geheime diensten – De Spaanse transporteur Primafrio Group heeft bij Daf Trucks een grote order geplaatst voor 1.300 vrachtwagens. De levering wordt gespreid over een periode van drie jaar. Vier jaar geleden al had Primafrio bij Daf Trucks ook al een duizendtal vrachtwagens besteld – De Israëlische kweekvleesproducent Meat-Tech 3D heeft zijn Belgische sectorgenoot Peace of Meat overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 15 miljoen euro. Peace of Meat werkt onder meer aan een procedure om foie gras met gekweekte cellen te produceren.

Luchtvaartmaatschappij Montenegro Airlines wordt ontmanteld. Dat heeft de regering van Montenegro gemeld. De maatschappij heeft een grote schuldenlast opgebouwd. Er zal volgens Mladen Bojanic, Montenegrijns minister van investeringen, echter wel een opvolger komen – De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zal de volgende vijftien maanden zijn piloten niet met een collectief ontslag confronteren. In ruil gaan de piloten akkoord met een verlenging van de arbeidsduurvermindering tot eind volgend jaar. Dat zijn Lufthansa en de vakbond Vereinigung Cockpit overeengekomen – Het ruimtevaartbedrijf Starlink, dat een netwerk van satellieten voor breedband in gebruik wil nemen, kan op termijn aan een beursnotering denken. Dat heeft Elon Musk, topman van Starlink, gezegd. Starlink is momenteel onderdeel van de groep Spacex.

Tokyo Gas heeft een belang van 9,7 procent genomen in het Britse energiebedrijf Octopus Energy. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 200 miljoen dollar. Hierdoor krijgt Octopus Energy, het snelstgroeiende energiebedrijf van Groot-Brittannië, een waarde van 2 miljard dollar – Hongkong heeft mediatycoon Jimmy Lai tegen een borgtocht van 1,3 miljoen Amerikaanse dollar voorlopig in vrijheid gesteld. Lai wierp zich de voorbije periode op als activist tegen de onderdrukking van de democratie in Hongkong. Hij wordt beticht met buitenlandse mogendheden te hebben samengewerkt – Over vijftien jaar zal de verkoop van auto’s op diesel of benzine worden verboden. Die ingreep moet het land helpen om tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie uit te bouwen. Dat staat in een ontwerpplan van de regering van de Japanse premier Yoshihide Suga.

Het Amerikaanse farmabedrijf Supernus Pharmaceuticals heeft uitzicht op een geneesmiddel tegen ADHD-symptomen bij volwassenen. Dat blijkt uit positieve resultaten die een aantal tests met het middel hebben uitgewezen – In Rusland is Lyubov Sobol, een bondgenote van de dissident Aleksej Navalny, officieel ervan beschuldigd een lid van de inlichtingendienst te hebben proberen te belagen. Op de aantijgingen staat een gevangenisstraf van twee jaar – De protesten van Indiase boeren tegen drie nieuwe wetten die hun regering heeft ingevoerd, zijn ingegeven door politieke motieven. Dat heeft Narendra Modi, de premier van India, gezegd. Volgens de landbouwers dreigen ze door de nieuwe wetten niet langer op een leefbaar inkomen te kunnen rekenen. Volgens Modi wordt door politieke tegenstanders valse informatie over de maatregelen verspreid.

Bierproducent AB InBev heeft een minderheidsbelang van 49,9 procent in zijn Amerikaanse blikkenfabrieken verkocht aan een consortium beleggers rond Apollo Global Management. Dat heeft AB InBev gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 3 miljard dollar – BNP Paribas Fortis wordt volledig eigenaar van Bpost Bank. BNP Paribas Fortis had eerder al een belang van 50 procent in Bpost Bank genomen. De financiële groep neemt nu echter ook de andere 50 procent over van het Belgische postbedrijf Bpost – Verzekeraar Integrale, onderdeel van de Luikse intercommunale Nethys, geeft zichzelf nog twee maanden extra om met kandidaat-overnemers te onderhandelen. Integrale heeft dringend bijkomende financiële middelen nodig. De verzekeraar voldoet immers niet meer aan de solvabiliteitsvereisten van de Nationale Bank van België.