managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 27 december 2020

Posted by managing21 on december 27th, 2020

Het Amerikaanse bedrijf InterActive Corporation (IAC) gaat zijn online videoplatform Vimeo als een onafhankelijke onderneming naar de beurs brengen. Verwacht wordt dat de operatie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden doorgevoerd. Vimeo heeft de voorbije maanden een sterke groei gekend. Onder invloed van de coronacrisis hebben veel bedrijven intensiever van het internet gebruik moeten maken om klanten te bereiken. Tussen april en november is de omzet van Vimeo met minstens 40 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het platform telde op het einde van het derde kwartaal van dit jaar meer dan 1,46 miljoen gebruikers. Vimeo werd zestien jaar geleden opgericht. Het platform boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 75,1 miljoen dollar.

In China heeft treinfabrikant CRRC Tangshan zijn eerste cargo-hogesnelheidstreinen afgeleverd. De treinen kunnen vracht tot 110 ton tegen snelheden van 350 kilometer per uur transporteren. De treinen zijn aangepast aan transport onder extreme weersomstandigheden – Het Amerikaanse transportbedrijf Republic Services heeft een order voor elektrische vrachtwagen bij autobouwer Nikola ingetrokken. Dat hebben beide ondernemingen gemeld. Republic Services had in augustus een bestelling van minstens 2.500 vrachtwagens, bedoeld voor het inzamelen van afval, geplaatst – De Indiase autobouwer Mahindra mag zijn terreinwagen Roxor in de Verenigde Staten op de markt brengen. Dat heeft de Amerikaanse International Trade Commission beslist. Jeep had tegen de invoer van de Roxor geprotesteerd omdat beide wagens teveel gelijkenissen toonden.

Het technologiebedrijf Nuro is de eerste fabrikant van zelfrijdende wagens die in de Amerikaanse staat Californië een commerciële dienst mag opzetten. Gehoopt wordt dat de wagens, die zullen worden ingezet voor de levering van bestelling, volgende jaar kunnen worden ingezet – De Finse bank Nordea heeft beslist om zijn activiteiten in Rusland definitief stop te zetten. Nordea wil zich naar eigen zeggen op zijn activiteiten in de Scandinavische regio toespitsen. Nordea betrad veertien jaar geleden de Russische markt met de overname van de Russische Orgresbank – Het Amerikaanse leger heeft bij wapenfabrikant General Dynamics een bestelling voor tanks van het type Abrams geplaatst. Het order zou een waarde hebben van 4,62 miljard dollar. De Abrams tank kwam veertig jaar geleden op de markt. Er zijn minstens 10.000 exemplaren gebouwd.

De Japanse financiële groep Orix neemt het Spaanse energiebedrijf Elawan Energy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 965 miljoen dollar. Elawan is een ontwikkelaar en beheerder van zonnecentrales en windturbineparken in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika – Het Russische passagiersvliegtuig MC-21 heeft zijn eerste vlucht gemaakt met motoren van binnenlandse makelij. De motoren zijn gemaakt voor Irkut, een onderdeel van het Russische conglomeraat Rostec. Het toestel vliegt ook met motoren van de Amerikaanse groep Pratt & Whitney – De Anglo-Australische mijngroep BHP Group heeft de mijn van Samarco in Brazilië opnieuw opgestart. De mijn werd vijf jaar geleden het toneel van een gigantische ramp, nadat een breuk van de Fundao-dam de omgeving met een grote massa mijnafval had overspoeld.

In Tunesië zijn na de ontdekking van een afvalschandaal een tiental verdachten gearresteerd. Het schandaal draaide rond een lading van 282 containers huishoudelijk afval die de voorbije zomer door het Italiaanse bedrijf Sviluppo Risorse Ambientali en zijn Tunesische partner Soreplast het land was ingevoerd – Het Franse nutsbedrijf Enige heeft in Koeweit filterinstallaties geplaatst die achtergebleven gemeenschappen de toegang tot duurzaam drinkbaar water moeten garanderen. Engie werkt voor het project samen met de organisaties Kuwait Foundation for the Advancement of Sciences (KFAS) en Trashtag Kuwait – Autobouwer nfiniti, onderdeel van Nissan, trekt zich eind dit jaar terug uit de Formula One. Daarmee sluit het bedrijf een periode van tien jaar in de autosport af. Infiniti kwam in de Formula One als partner van Red Bull Racing.

Het recyclagebedrijf Maes Recycling Group heeft met een kapitaaloperatie bij het Gentse investeringsfonds Integra een bedrag van 15 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt om de verdere groei van het bedrijf te versnellen – Het bedrijf Magnax uit Gent wil volgend jaar starten met de productie van een elektrische motor die beduidend meer vermogen zou leveren dan de mogelijkheden die tot nu toe worden geboden. Gewag wordt gemaakt van een winst tussen 20 procent en 25 procent. Magnax werd vijf jaar geleden door Peter Leijnen opgericht – Het mediabedrijf Groupe Rossel wordt volledig eigenaar van de gratis krant Metro. Rossel had al een belang van 50 procent in de gratis krant en heeft nu de resterende aandelen van Mass Transit Media (MTM), uitgever van Metro, overgenomen van sectorgenoot Mediahuis.