managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 28 december 2020

Posted by managing21 on december 28th, 2020

Formula One is gesprekken gestart om zijn wedstrijden op Amazon te streamen. Dat heeft Chase Carey, chief executive van Formula One, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times bevestigd. Carey zegt dat digitale platformen aan de autosport een unieke kans bieden om hun populariteit over de wereld verder te laten groeien. Formula One, eigendom van de Liberty Group, werkt al met een eigen online abonnement. Daarnaast is er ook de samenwerking met Netflix, dat de documentairereeks Drive to Survive over de Formule One maakt. De Formula One kan een belangrijke uitbreiding betekenen voor de portefeuille sportprogramma’s die Amazon op dit ogenblik al kan aanbieden. Amazon biedt onder meer al voetbal en rugby aan. Amazon en de Formula One werkten eerder al samen aan individuele projecten.

De Duitse voetbalclub Bayern München heeft het voorbije seizoen een winst geboekt van 9,8 miljoen euro. Dat betekende echter een daling met meer dan 81 procent tegenover het seizoen voordien. De omzet viel van 750,4 miljoen euro tot 698 miljoen euro terug – Oekraïne zal vanaf volgend jaar niet langer gebruikte kernbrandstof naar Rusland sturen. Oekraïne neemt in de verboden zone van Tsjernobyl immers een eigen opslagfaciliteit in gebruik. Oekraïne heeft vier kerncentrales. Alleen de centrale van Zaporizhzhia heeft eigen opslagmogelijkheden – Telecom Italia heeft beslist om Nokia als leverancier te behouden. Tegelijkertijd werd beslist om om het aandeel van het Chinese bedrijf Huawei in de geplande aankopen voor 5G-netwerken te verminderen. Gevreesd wordt immers dat Huawei voor mogelijke veiligheidsproblemen zou kunnen zorgen.

In Taiwan heeft het ministerie van transport aan de luchtvaartmaatschappij Eva Airways een boete van 35.000 dollar opgelegd. Een piloot van de maatschappij zou voor de verspreiding van het virus Covid-19 hebben bijgedragen omdat hij niet de vereiste preventieregels had gevolgd – Het hotelconcern Hilton heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar zijn aanbod verder tot één miljoen kamers kunnen uitbreiden. Dat heeft Chris Nassetta, chief executive van Hilton, gemeld. Het bedrijf heeft verder nog 2.640 bijkomende hotels, met in totaal 408.000 kamers, gepland – Het Franse defensiebedrijf Thales heeft een contract getekend met de Britse Royal Navy en de Franse Marine Nationale voor de levering van onbemande ontmijningsdiensten. Het systeem werd ontwikkeld in samenwerking met de bedrijven ECA Group, L3Harris en Saab.

Het Noorse energiebedrijf Cloudberry Clean Energy heeft in Noorwegen de waterkrachtcentrales Selselva Kraft en Skåråna Kraft overgenomen. De twee sites vertegenwoordigen samen een productie van ongeveer 34 gigawattuur elektriciteit – In de Verenigde Staten heeft de Clemson University een overeenkomst gesloten met het ministerie van defensie voor de conversie van onder meer Bradley-tanks en andere gepantserde voertuigen tot autonoom rollend materieel. Met de opdracht is een bedrag van 18 miljoen dollar aan subsidies gemoeid – Saudi-Arabië wil de volgende drie jaar voor 58,5 miljard dollar nieuwe toeristische investeringen aantrekken. Tegen het einde van dit decennium moet dat bedrag opgelopen zijn tot 133 miljard dollar. Toerisme moet uiteindelijk 10 procent van het Saudische bruto binnenlandse product vertegenwoordigen.

Over drie jaar moeten elektrische voertuigen bij de Duitse autogroep BMW minstens 20 procent van de totale verkoop vertegenwoordigen. Dat heeft Oliver Zipse, chief executive van de Duitse autobouwer, gezegd. Momenteel wordt een niveau van 8 procent opgetekend – In Maleisië hebben de autoriteiten een klacht neergelegd tegen de onderneming Brightway Holdings, fabrikant van handschoenen. Inspecties in een fabriek van het bedrijf in Kajang, buiten Kuala Lumpur, toonde dat werknemers in overbevolkte ijzeren containers op de site van de onderneming leefden – In Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, wordt tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar gestart met een aanleg van een nieuw transportsysteem. Dat heeft de Saudi Public Transport Company (Saptco) gemeld. Het nieuwe systeem moet een congestie van Riyad aanpakken.

Het bedrijf Lekkco van de Belgische ondernemer Bram Bourgeois wil de verkoop van zijn chocoladepasta in de Verenigde Staten verder opvoeren. Het bedrijf heeft daarvoor een bedrag van 1 miljoen dollar opgehaald. Momenteel is het product in 2.250 Amerikaanse verkooppunten beschikbaar – Belron, dochterbedrijf van D’Ieteren, wil zijn belang in Carglass Maison Group verkopen aan de groepen aan Mutares en HomeServe France. Dit bleek maandagochtend uit een persbericht van de betrokken bedrijven. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – De onderneming Theuma, fabrikant van deuren, neemt zijn sectorgenoten Anywaydoors en Portapivot over van de oprichtersfamilie Dries. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de overname wil Theuma zijn aanbod verder uitbreiden.