managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 29 december 2020

Posted by managing21 on december 29th, 2020

Het Zuid-Koreaanse industriële concern Daewoo Engineering & Construction mag de haven van Grand Faw in de Iraakse stad Basra bouwen. Het bedrijf heeft daarover met de regering van Irak een akkoord gesloten. Met het contract is een bedrag gemoeid van meer dan 2,62 miljard dollar. Grand Faw is één van de projecten die Irak hoopt te kunnen gebruiken om een kortere transportcorridor tussen het Midden-Oosten en Europa, zonder het Suezkanaal te moeten gebruiken, te creëren. In een eerste fase zou de haven in staat moeten zijn om jaarlijks ruim drie miljoen containers te behandelen. De werken bestaan in totaal uit drie fasen, die over minder dan vier jaar gerealiseerd zouden moeten zijn. Irak zegt over de volgende fases bereid te zijn om met elke geïnteresseerde partij onderhandelingen aan te knopen. Momenteel steunt Irak vooral op de haven van Umm Qasr.

Maaltijdbezorger Delivery Hero mag de Zuid-Koreaanse bestelapplicatie Woowa overnemen. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten gemeld. Wel moet Delivery Hero zijn belang in Yogiyo, een concurrent van Woowa, van de hand doen. Met de overname is een bedrag van 4 miljard dollar gemoeid – De Amerikaanse bank JPMorgan neemt het bedrijf CXLoyalty, beheerder van loyaliteitsprogramma’s voor de luchtvaartsector, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. JPMorgan rekent op een herstel van de reissector na het einde van de coronacrisis – Het Chinese sociale mediaplatform Weibo realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 466 miljoen dollar, tegenover 468 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 146 miljoen dollar naar 34 miljoen dollar terug.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft dit jaar 123 exemplaren van het gevechtsvliegtuig F-35 afgeleverd. Gerekend was op de productie van 141 toestellen. Vorig jaar had het defensiebedrijf nog 134 exemplaren van de F-35 afgeleverd – Landen zoals Noorwegen en Zweden zijn momenteel uitermate geschikt voor de ontginning van cryptomunten. Dat zegt een rapport van het persbureau Bloomberg. De landen hebben door grote neerslag immers een grote reserve aan waterkracht-capaciteit opgebouwd. De Scandinavische elektriciteit is daardoor bijzonder goedkoop geworden – Een Boeing 737 MAX van Air Canada heeft recent een voorzorgslanding moeten maken. Tijdens een vlucht van Arizona naar Montreal bleken problemen aan de linkermotor van het toestel. Het vliegtuig kon in Tucson een veilige landing maken.

De Duitse financiële groep Commerzbank heeft een voorziening van 610 miljoen euro genomen voor de kosten van een herstructurering waarbij een groot aantal banen verloren gaan. De Duitse bank heeft daarover een overeenkomst bereikt met de ondernemingsraad – De prijs voor een bitcoin is voor de eerste keer in de geschiedenis boven de grens van 25.000 dollar gestegen. Op het handelsplatform Bitstamp liet de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt van de wereld, een recordprijs van 25.002 dollar optekenen – In Japan heeft de animatiefilm Demon Slayer, die in oktober in de bioscoop verscheen, in de bioscopen 32,5 miljard yen (257 miljoen euro) inkomsten gerealiseerd. Daarmee onttroont Demon Slayer, ontwikkeld door studio Aniplex van Sony, de productie Spirited Away van Hayo Miyzaki, die met 31,7 miljard yen het vorige record in handen had.

Griekenland gaat opnieuw enkele leningen van het Internationaal Monetair Fonds vervroegd terugbetalen. Dat heeft de Griekse regering aangekondigd. Gewag wordt gemaakt van een bedrag van 3,6 miljard euro aan leningen die de volgende twee jaar vervallen – Het Franse bedrijf Akka Technologies, aanbieder van ingenieursdiensten, voert een aantal gesprekken om een mogelijke reorganisatie door te voeren. Dat heeft het bedrijf gemeld. Er zouden ongeveer negenhonderd banen zijn bedreigd. Gehoopt wordt de tewerkstelling zoveel mogelijk te handhaven – Groot-Brittannië zal reclame voor ongezonde voeding in de toekomst verboden worden. De nieuwe regelgeving zou over anderhalf jaar in voege treden. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. De maatregel moet obesitas helpen bestrijden en de openbare gezondheid bevorderen.

Het ziekenhuisschip Global Mercy, dat tweehonderd patiënten kan opvangen, zal in Antwerpen worden afgewerkt. Daarover heeft de caritatieve organisatie Mercy Ships, eigenaar van de Global Mercy, een akkoord gesloten met de Port of Antwerp. Het schip ligt momenteel in China – De Waalse regering heeft een blokkeringsminderheid verworven in Franki, de Waalse divisie van de Vlaamse bouwgroep Willemen. Dat gebeurt met een bijkomende investering van de Waalse overheidsholding Sogepa, die in Franki een belang van 27,7 procent heeft opgebouwd – De groep Bobex, een Belgische prijsvergelijker voor aannemers, neemt zijn Franse sectorgenoot Renowizz over. De overname kadert in de groeistrategie van Bobex, dat de volgende vier jaar zijn omzet wil verdubbelen. Daarbij ziet Bobex ook veel potentieel in de online verkoop.