managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 9 januari 2021

Posted by managing21 on januari 9th, 2021

De Amerikaanse staat New York zal mogelijk online sportweddenschappen toelaten. Die ingreep zou de economie van staat moeten helpen om na de coronacrisis opnieuw het niveau te komen. Dat heeft Andrew Cuomo, gouverneur van New York, gemeld. Om diezelfde reden zou eventueel ook het recreatieve gebruik van marihuana kunnen worden toegelaten. Cuomo heeft zich jarenlang tegen de legalisering van online sportweddenschappen verzet, maar de activiteit zou de staat jaarlijks ongeveer 500 miljoen dollar inkomsten kunnen opleveren. Momenteel steken veel gokkers uit New York de Hudson over om in de staat New Jersey te gaan gokken. De verkoop van recreationele marihuana zou New York bovendien 300 miljoen dollar fiscale inkomsten per jaar kunnen aanbrengen. Het bezit van marihuana wordt in New York niet meer vervolgd.

Het Franse bedrijf Trigano, fabrikant van mobilhomes, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar, een omzet van 720,5 miljoen euro. Dat was een stijging met 28,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Mobilhomes worden in de coronacrisis als een veilige manier van reizen bestempeld – Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft de account van de Amerikaanse president Donald Trump definitief geschrapt. De account was eerder tijdelijk geschorst. Er is volgens Twitter echter een risico dat Trump verder tot geweld zal blijven oproepen – Amsterdam wil buitenlandse toeristen de toegang tot de coffeeshops ontzeggen. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gezegd. Het drugstoerisme zou voor overlast zorgen. Amsterdam telt 166 coffeeshops. De stad heeft 30 procent van alle Nederlandse coffeeshops.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft vorig jaar 268 orders voor nieuwe vliegtuigen ontvangen. Dat betekende een daling met 65 procent tegenover het jaar voordien. Daarnaast werden ook 115 orders geschrapt. Het aantal leveringen daalde met 34 procent tot 566 toestellen – Deutsche Bank moet in de Verenigde Staten wegens een aantal inbreuken tegen de wetgeving een schikking betalen van 87,1 miljoen dollar. Het bedrijf werd onder meer beticht van betrokkenheid bij pogingen tot omkoping en spoofing. Twee makelaars van Deutsche Bank werden in september vorig jaar al veroordeeld – De beurswaarde van de Amerikaanse autobouwer Tesla is tot meer dan 800 miljard dollar gestegen. Op één week tijd won Tesla ruim 150 miljard dollar aan beurswaarde. Vorig jaar won het aandeel al 750 procent.

In China hebben de media van de regering het verbod gekregen om over het mededingingsonderzoek naar de online winkel Alibaba te berichten. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De miljardair Jack Ma, topman van Alibaba, wordt door de Chinese autoriteiten geviseerd – Crédit Suisse zet voor een schikking in de Verenigde Staten een bedrag van 850 miljoen dollar opzij. De schikking is gelinkt aan een aantal feiten na de financiële crisis meer dan een decennium geleden. Eerder had Credit Suisse voor de schikking een bedrag van 380 miljoen dollar voorzien – Iran verbiedt de import van de coronavaccins van de bedrijven Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Dat heeft de ayatollah Ali Khamenei, de geestelijke leider van het land aangekondigd. De vaccins van de westerse mogendheden zijn volgens Khamenei niet betrouwbaar.

Het coronavaccin van Pfizer-Biontech lijkt ook te werken tegen de bijzonder besmettelijke varianten van het coronavirus die in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika zijn opgemerkt. Dat heeft Pfizer gemeld. Het vaccin zou daarnaast ook werkzaam tegen tegen vijftien andere mutaties van het virus – De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai zet mogelijk een samenwerking op met het technologiebedrijf Apple rond de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Dat heeft Hyundai gemeld. Apple zou voor de ontwikkeling van een eigen elektrische wagen met diverse autobouwers praten – Het juwelenmerk Tiffany, dat door het Franse luxeconcern LVMH wordt overgenomen, zal voortaan door Alexandre Arnault (28) worden geleid. De nieuwe topman van Tiffany is de zoon van Bernard Arnault, die LVMH leidt. Alexandre Arnault stond tot nu aan het hoofd van Rinowa.

Lotus Bakeries heeft een minderheidsbelang genomen in het Amerikaanse bedrijf Partake Foods. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Partake is een snel groeiend merk dat glutenvrije en allergievriendelijke biscuits op de markt brengt – Het bedrijf Cartamundi uit Turnhout, fabrikant van spellen, start een studiecentrum dat onderzoek naar betere productieprocessen moet verrichten. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijke inzet van digitalisering, robotica, sensoren en artificiële intelligentie. Het studiecentrum wordt in Turnhout gevestigd – Een Duitse groep heeft zich als een mogelijke overnamekandidaat van Mega World, het voormalige Blokker, gemeld. Dat heeft de curator van het failliete Mega World gemeld. Over de identiteit van de potentiële overnemer werden echter geen details gegeven.