managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 10 januari 2021

Posted by managing21 on januari 10th, 2021

In Griekenland heeft de regering aan het parlement een wetsvoorstel voorgelegd om de westerse grens van zijn territoriale wateren in de Ionische Zee uit te breiden tot twaalf nautische mijlen. Het voorstel volgt op onderhandeling met buurlanden Italië en Albanië. Momenteel hanteert een Griekenland in de Ionische Zee een grens van zes kilometer. De uitbreiding heeft geen betrekking op de Egeïsche Zee rond de zuiderse en oosterse kusten van Griekenland. Daar wordt Griekenland geconfronteerd met een dreigend conflict met Turkije. De spanningen tussen de twee landen zijn het voorbije jaar scherp opgelopen. Oorzaak is de aanwezigheid van een aanval gasvelden in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Een uitbreiding van de Griekse territoriale wateren in de gecontesteerde zones zou volgens Turkije een daad van oorlog zijn.

In Indonesië is een Boeing 737-500 van de luchtvaartmaatschappij Sriwijaya Air neergestort. Aan boord van het toestel bevonden zich meer dan zestig inzittenden. Het vliegtuig was in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgestegen voor een vlucht naar Pontianak op het eiland Borneo – In Groot-Brittannië heeft de horecagroep Mitchells & Butlers aangekondigd aan investeerders bijkomend financiële steun te zullen vragen om zijn kansen op overleving te versterken. De horecagroep, eigenaar van merken zoals O’Neills en Harvester, dreigt over drie maand zonder financiële middelen te vallen – Cuba en Iran hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een coronavaccin. Dat heeft de Cubaanse regering aangekondigd. De samenwerking heeft onder meer betrekking op tests met het Cubaanse kandidaat-vaccin Soberana.

De Chinese autobouwer Nio, fabrikant van elektrische wagens, heeft zijn sedan ET7 gelanceerd. Met het model wil Nio een groter deel van de Chinese automarkt veroveren. De wagen zou 58.378 dollar kosten en zou een bereik van meer dan 1.000 kilometer hebben – In Panama heeft openbare aanklager Anilu Batista beslist om de Braziliaanse groep Odebrecht te verplichten een boete van 35,5 miljoen dollar te betalen. Odebrecht werd veroordeeld wegens de omkoping van Panamese ambtenaren om contracten toegewezen te krijgen. Odebrecht heeft de opgelegde boete slechts gedeeltelijk betaald – Groot-Brittannië moet aan Schotland miljarden ponden compensatie betalen voor de oplopende kosten en schade waarmee het land door de brexit is geconfronteerd. Dat heeft de Scottish National Party (SNP), die naar onafhankelijkheid streeft, gezegd.

Door een tekort aan chips hebben de autobouwers Ford, Toyota, Fiat Chrysler en Nissan de productie moeten onderbreken. Dat hebben de constructeurs gemeld. De vraag naar chips neemt opnieuw toe, terwijl de productie door de uitbraak van het coronavirus is verstoord – In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump geopperd een eigen sociaal netwerk te zullen bouwen. Daarmee reageerde Trump op de beslissing van Twitter en Facebook om zijn accounts definitief te blokkeren. Trump wordt ervan beticht zijn volgelingen tot geweld aan te zetten – De Canadese luchtvaartmaatschappij WestJet Airlines gaat duizend arbeidsplaatsen tijdelijk of definitief schrappen. Dat heeft de maatschappij gemeld. WestJet Airlines voert door de uitbraak van de coronacrisis minder vluchten uit dan voordien.

In Gambia hebben de autoriteiten een voorraad van bijna drie ton cocaïne onderschept. De drugs zaten verborgen in een lading industrieel zout, afkomstig uit Ecuador. De lading was op weg naar de haven van Algeciras in Spanje. Gambia maakt gewag van een van de grootste vangsten in West-Afrika – Het Zuid-Koreaanse concern Samsung realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 61 biljoen won. Dat was 1,9 procent dan dezelfde periode vorig boekjaar. De winst steeg met 25 procent tot 6,7 miljard euro – Het Franse bedrijf Sodexo, aanbieder van catering en schoonmaakdiensten, realiseerde het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van ruim 4,43 miljard euro. Dat was een daling met 22,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaal voordien was er nog sprake van een daling met 24,9 procent.

De uitstoot van de personenwagens die vorig jaar nieuw op de Belgische markt werden gebracht lieten gemiddeld een uitstoot van 107,9 gram koolstofdioxide per kilometer optekenen. Dat is 12 procent minder dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de autofederatie Febiac – De restaurantketen Kentucky Fried Chicken (KFC) eist van het Brusselse Gewest en vervoersmaatschappij MIVB een schadevergoeding van 7 miljoen euro. Het bedrijf zegt niet tijdig te zijn geïnformeerd over een gedwongen vertrek uit zijn vestiging aan het Noordstation in Brussel – Het recyclagebedrijf Campine krijgt van de Vlaamse overheid een subsidie van 1 miljoen euro voor de recyclage van antimoon. Campine, dat ook lood recupereert uit onder meer autobatterijen, is een producent van het vlamvertragende product antimoontrioxide.