managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 11 januari 2021

Posted by managing21 on januari 11th, 2021

Saudi-Arabië gaat in zijn innoverende bedrijvenzone Neom de stad The Line bouwen. The Line moet een klimaatneutrale stad worden die één miljoen inwoners zou kunnen herbergen. Dat heeft Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saudi-Arabië, aangekondigd. Neom is een project, met een investering van 500 miljard dollar, dat het land moet helpen om zijn economie, die tot nu toe grotendeels door de winning van fossiele brandstoffen wordt bepaald, te diversifiëren. De bouw van The Line zou tussen 100 miljard dollar en 200 miljard dollar kosten. Neom spreidt zich uit over een zone van 26.500 vierkante kilometer langsheen de Rode Zee. Het gebied omvat ook industriële en logistieke zones. Geraamd wordt dat Neom midden dit decennium officieel zal kunnen worden geopend. The Line zou ongeveer 380.000 banen moeten creëren.

De technologiebedrijven Apple en Google hebben het sociale mediaplatform Parler uit hun virtuele winkels verwijderd. Amazon heeft zijn samenwerking met Parler stopgezet. Het platform wordt ervan beticht de verspreiding van extreemrechts gedachtegoed te vergemakkelijken – Airbnb, aanbieder van overnachtingsmogelijkheden, wordt door de verhuurders steeds vaker misbruikt. Dat hebben analisten van de Financial Times gemeld. Airbnb zou door vele verhuurders nog louter als platform voor marketing worden gebruikt, terwijl voor boekingen andere kanalen zouden worden gezocht – In de Verenigde Staten is de netto tewerkstelling het voorbije jaar met 9,4 miljoen arbeidsplaatsen teruggevallen. Dat is het hoogste banenverlies sinds het begin van de tweede wereldoorlog. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

De luchthaven van Dubai het voorbije jaar 17,9 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekende een daling met 64 procent tegenover het jaar voordien. De luchthaven is een draaischijf van het internationale toerisme en is dan ook door de coronapandemie zwaar getroffen – In Turkije zijn de autoriteiten gestart met een onderzoek tegen de staalinvoer uit Europese Unie en Zuid-Korea, die van dumpingpraktijken worden beticht. De Turkse autoriteiten zeggen te reageren op klachten van Turkse staalproducenten zoals Erdemir. Mogelijk is er een band met verhoogde invoertarieven voor Turkse producten in de Europese Unie – Groot-Brittannië wil snel opnieuw Zwitserse aandelen op de beurs van Londen verhandelen. De Europese Unie, waarvan Groot-Brittannië tot eind vorig jaar lid was, had twee jaar geleden een verbod op de handel ingevoerd.

De Efteling heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 17 miljoen euro. Dat is, ondanks steun van onder meer de Nederlandse overheid, het grootste verlies uit de geschiedenis van the themapark. Om te besparen werden een aantal investeringen en nieuwe attracties uitgesteld – De Chinese overheid wil zijn bedrijven beter beschermen tegen maatregelen die in het buitenland worden uitgevaardigd en die de ondernemingen zouden kunnen schaden. Onder meer zou de mogelijkheid worden gecreëerd om bij rechtbanken tegen die maatregelen te procederen – De Britse regering wil Richard Sharp, een voormalige bankier van Goldman Sachs, voorgedragen als voorzitter van de British Broadcasting Corporation (BBC). Sharp moet bij de Britse omroep de opvolger worden van David Clementi, wiens mandaat in februari afloopt.

In Groot-Brittannië werden vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekende een daling met 29 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Society of Motor Manufacturers & Traders (SMMT). Gewag wordt gemaakt van een omzetverlies van ongeveer 22,6 miljard euro – Duitsland wil beursgenoteerde bedrijven wettelijk verplichten een vrouw in het bestuur te benoemen. Daarover hebben de Duitse regeringspartijen een akkoord gesloten. Vrijwillige verandering blijkt volgens de regering onvoldoende resultaten op te leveren – Groot-Brittannië heeft een contract gesloten met De Europese wapenfabrikant MBDA Missile Systems. Het contract heeft een waarde van 550 miljoen pond. Het contract heeft betrekking op de bewapening van de gevechtsvliegtuigen van het type F-35B van het Britse leger.

De aandeelhouders van Global Graphics hebben de overname van Hybrid Software Group goedgekeurd. Dat heeft het bedrijf gemeld. De goedkeuring was slechts een formaliteit, want hoofdaandeelhouder Conagra had eerder al gezegd de overname de steunen – Het technologiebedrijf Camco uit Leuven heeft een contract gesloten met het Chinese bedrijf Shanghai Zhenhua Heavy Industries. Het Leuvense bedrijf zal intelligente camera’s leveren voor de geautomatiseerde kranen die het Chinese bedrijf fabriceert – Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) neemt de divisie CropDesign van BASF in Nevele over. Het Vlaamse onderzoeksinstituut zal de site omvormen tot een incubator voor agrobiotechnologie voor startups die met gewasonderzoek bezig zijn. CropDesign werd ruim twintig jaar geleden opgericht.