managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 12 januari 2021

Posted by managing21 on januari 12th, 2021

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona is op zoek naar externe investeerders die zouden kunnen helpen om de verliezen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. FC Barcelona zou daarbij belangen in een aantal divisies buiten de kernactiviteit te koop aanbieden. Er zouden onder meer externe partners kunnen worden aangetrokken voor de digitale activa van de club of de voetbalacademies die FC Barcelona over de hele wereld heeft opgezet. Ook de merchandising zou voor externe partners kunnen worden overgezet. Die activiteiten zouden worden ondergebracht in een nieuwe dochteronderneming. Tussen 30 procent en 49 procent van de aandelen van die divisie zouden te koop kunnen worden aangeboden. Momenteel is FC Barcelona volledig in handen van zijn supporters. Zij zullen de nieuwe strategie moeten goedkeuren.

De Londense luchthaven Heathrow heeft het voorbije jaar 22,1 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekent een daling met bijna 73 procent tegenover het jaar voordien. Bij het vrachtvervoer, dat gedeeltelijk met passagierstoestellen wordt georganiseerd, was er een daling met 28 procent – Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en zijn Duitse partner Biontech zullen van hun coronavaccin dit jaar 2 miljard dosissen maken. Oorspronkelijk was een productie van 1,3 miljard dosissen voorzien. Biontech zou een nieuwe productiesite bouwen in de Duitse stad Marburg – Rederij Carnival ziet de vraag naar cruises voor volgend jaar opnieuw toenemen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Voor de eerste helft van volgend jaar is er volgens Carnival zelfs al sprake van een grotere interesse dan voor de uitbraak van de coronacrisis.

De Amerikaanse autobouwer Ford stopt zet zijn productie in Brazilië stop. Twee fabrieken worden onmiddellijk gesloten en een derde vestiging gaat uiterlijk eind dit jaar dicht. Door de ingreep gaan ongeveer 5.000 banen verloren. De fabrieken worden mogelijk verkocht – De De New York State Bar Association (Nysba) is met een onderzoek gestart tegen Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de balie zijn er aanwijzingen dat Giuliani zich aan opruiende taal en het verspreiden van valse claims schuldig heeft gemaakt – Het Franse farmaconcern Sanofi neemt het Britse biotechnologiebedrijf Kymab over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard dollar. Kymab, gevestigd in Cambridge, ontwikkelt op basis van antilichamen therapieën voor de behandeling van auto-immuunziektes.

De Britse schoenenfabrikant Dr. Martens wil een notering van de beurs van Londen. Dat heeft investeerder Permira, hoofdaandeelhouder van Dr. Martens, bevestigd. Een belang van ongeveer 25 procent in de schoenenfabrikant zouden op de beurs worden aangeboden – De Chinese autobouwer Nio wil met de uitgifte van converteerbare obligaties een bedrag van 1,3 miljard dollar ophalen. Dat heeft de Chinese autogroep, die recent zijn zelfrijdende sedan ET7 heeft gepresenteerd, aangekondigd – Het sociale netwerkbedrijf Twitter schrapt 70.000 accounts die aan de beweging Qanon zijn gelinkt. Dat heeft Twitter bevestigd. Met de ingreep wil het bedrijf verhinderen dat de accounts voor nieuwe oproepen tot geweld, zoals vorige week bij de bestorming van het Capitool in Washington, zouden kunnen worden gebruikt.

In Parijs zal de Champs-Élysées tegen het einde van dit decennium helemaal opnieuw worden aangelegd. Duurzaamheid wordt daarbij een cruciaal thema. Dat heeft Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, gemeld. De plannen werden uitgewerkt door PCA-Stream, het architectenbureau van Philippe Chiambaretta – Jeff Bezos heeft vorig jaar een bedrag van 10 miljard dollar geschonken aan caritatieve acties. Daarmee staat Bezos bovenaan de lijst van het magazine Chronicle of Philanthropy. Andere grote donateurs zijn Phil Knight (Nike) en mark Zuckerberg (Facebook) – Het potentiële coronavaccin van Duitse biotechbedrijf Curevac heeft bij een aantal tests met resusapen positieve resultaten laten registreren. Fran-Werner Haas, chief executive van Curevac, verwacht begin volgend kwartaal een goedkeuring voor het vaccin.

De Antwerpse autohandelaar Cardoen heeft de Chinese elektrische wagen Aiways U5 in zijn assortiment opgenomen. Aiways is daarmee het vijfde Chinese automerk dat op de Belgische markt beschikbaar is. Aiways werd vier jaar geleden opgericht door Fu Qian, de vroegere verkoopdirecteur van Volvo in China – Het Franse bedrijf Béaba, ontwerper van babyartikelen, neemt zijn sectorgenoot Childhome uit Kontich over. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. Childhome werd vijfendertig jaar geleden door Stefan Aerts opgericht – Bioscoopuitbater Kinepolis heeft een extra bankkrediet ter waarde van 80 miljoen euro afgesloten. Dat heeft Kinepolis gemeld. Het krediet heeft een looptijd van drie jaar. Met die bijkomende middelen wil de groep zijn buffer tegen de gevolgen van de coronacrisis verder versterken.