managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 13 januari 2021

Posted by managing21 on januari 13th, 2021

In Australië heeft het bedrijf Origin Energy de bouw van een nieuw batterijproject aangekondigd. De installaties zouden worden ingeplant in de buurt van de steenkoolcentrale van Eraring in New South Wales. De eerste fase van het project zou volgend jaar van start gaan. De batterij zou een capaciteit van 700 megawatt moeten krijgen. Momenteel verzorgen steenkool en gas nog altijd 77 procent van de totale Australische energievoorziening, maar het land biedt bijzonder veel mogelijkheid voor de opwekking van elektriciteit met windenergie en zonnekracht. Momenteel vertegenwoordigen die bronnen samen 14 procent van de Australische energiecapaciteit. Grote batterijen voor de opslag van energie moeten helpen om de capaciteit van deze bronnen maximaal te benutten. Ook Tesla en Neoen werken aan Australische batterijprojecten.

In Malibu is de Amerikaanse casinomagnaat Sheldon Adelson (87) overleden. Adelson stond op het hoofd van de Las Vegas Sands Corporation. Hij was ook een belangrijk geldschieter van de Republikeinse Partij en Donald Trump. Het vermogen van Adelson wordt geraamd op 35,5 miljard dollar – Deutsche Bank verbreekt de zakelijke banden met Donald Trump. In de loop van de jaren zou Trump bij Deutsche Bank ongeveer 2 miljard dollar hebben geleen. Na de bestorming van het Capitool in Washington zou de Duitse financiële groep echter de samenwerking stopzetten – Investeerder Global Infrastructure Partners, de voormalige eigenaar van Gatwick Airport in Londen, neemt het luchtvaartbedrijf Signature Aviation over. Met de transactie is een bedrag van 4,63 miljard dollar gemoeid. Signature Aviation baat luchthavens voor privéjets uit.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft zijn nieuwe dochterbedrijf BrightDrop voorgesteld. De onderneming wil zich vooral richten op de bouw van elektrische bestelwagens voor pakketbezorging. Fedex is de eerste klant van het nieuwe bedrijf – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing leverde vorig jaar 157 vliegtuigen af. Dat was een daling met 59 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf heeft nu een orderboek voor 4.223 vliegtuigen. Boeing moet afrekenen met naweeën van crashes van vliegtuigen met het type 737 Max en de coronacrisis – De Franse autobouwer Renault zet een joint-venture op met Plug Power, producent van waterstof. De joint-venture wil een aandeel van 30 procent uitbouwen op de markt voor brandstofcellen voor lichte bedrijfswagens. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt.

De Duitse autobouwer Volkswagen verkocht vorig jaar 5,33 miljoen auto’s. Dat was 15 procent minder dan het jaar voordien. De Duitse groep verkocht wel 212.000 elektrische wagens. Dat betekende een stijging met 158 procent tegenover het jaar voordien – Het farmabedrijf AstraZeneca en de Oxford University hebben bij het Europese Geneesmiddelenagentschap een aanvraag ingediend voor een voorlopige goedkeuring van hun coronavaccin. Het middel zou het derde coronavaccin op de Europese markt kunnen worden. Eerder kregen ook Pfizer-BioNTech en Moderna al een goedkeuring. In de toeristische regio Algarve, de zuidelijke provincie van Portugal, hebben bedrijven vorig jaar 800 miljoen euro minder omzet geboekt dan het jaar voordien. Dat betekende een daling met 65 procent tegenover het jaar voordien. Duizenden banen zijn verdwenen.

Het Britse bedrijf Moonpig Group wil met een introductie op de beurs van Londen een bedrag van meer dan 1 miljard pond ophalen. De onderneming, gespecialiseerd in de verkoop van wenskaarten, zou minstens een kwart van zijn aandelen op de beurs willen noteren – Het Amerikaanse bedrijf Zoom Video, genoteerd op de technologiebeurs Nasdaq, wil met de uitgifte van nieuwe aandelen een bedrag van 1,5 miljard dollar ophalen. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) werden ingediend – Investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) neemt een meerderheidsbelang in de muziekcatalogus van songwriter Ryan Tedder, leadzanger van de band OneRepublic. De catalogus omvat ongeveer 500 composities en zou een waarde hebben van ongeveer 200 miljoen dollar.

Het Belgische bedrijf Facq, producent van badkamers en verwarming, wordt door zijn Duitse sectorgenoot GC-Gruppe overgenomen. De familiale groep Facq blijft wel minderheidsaandeelhouder. Verdere details over de transactie werden niet meegedeeld – Covia, de Amerikaanse dochter van de Belgische mineralengroep Sibelco, heeft in de Verenigde Staten een gerechtelijk akkoord afgesloten. Door het akkoord komt Covia volledig in handen van zijn schuldeisers. Sibelco neemt op Covia, dat vier jaar geleden in handen van de Belgische groep kwam, een waardevermindering van 1,8 miljard euro – De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB zal dit jaar bijna 1 miljard euro investeren in mobiliteit. Daarbij zal volgens Brieuc de Meeûs, topman van de vervoersmaatschappij, zowel in nieuwe lijnen als nieuwe voertuigen, worden geïnvesteerd.

Verder:

Uber en Lyft doen autobezit in de stad nog toenemen
https://phys.org/news/2021-01-uber-lyft-cities-vehicle-ownership.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
Niet alleen cognitieve vaardigheden zijn belangrijk voor succes in het leven
https://medicalxpress.com/news/2021-01-noncognitive-skillsdistinct-cognitive-abilitiesare-important.html
Ook eenvoudige informatica-technologie kan creativiteit oproepen
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210107125310.htm
Menselijke migratie is gekoppeld aan vitamine-tekorten
https://eurekalert.org/pub_releases/2021-01/oupu-hmp010621.php
Jonge volwassenen willen nieuws op humoristische wijze
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210107125303.htm
Delen van voedingsresten leidde tot domesticatie honden
https://scitechdaily.com/sharing-leftover-meat-may-have-contributed-to-early-dog-domestication/
Emotionele motieven reclame zijn niet altijd succesvol
https://news.illinois.edu/view/6367/888968496
Aanpassingsvermogen heeft een lange geschiedenis
https://theconversation.com/finds-in-tanzanias-olduvai-gorge-reveal-how-ancient-humans-adapted-to-change-150755
Ochtendweer laat zich ook voelen op de werkvloer
https://medicalxpress.com/news/2021-01-explores-effects-morning-weather-people.html
Hoop kan wapen vormen tegen slechte keuzes
https://consumer.healthday.com/b-12-16-hope-can-save-people-from-making-bad-choices-study-2649477604.html