managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 14 januari 2021

Posted by managing21 on januari 14th, 2021

In Mexico zal de regering gesprekken starten met de privébedrijven die de gevangenissen uitbaten. Daarbij zullen aan de overheid betere voorwaarden moeten worden aangeboden. Dat heeft de Mexicaanse president Manuel Lopez Obrador gezegd. Indien geen overeenkomst kan worden bereikt, zouden de contracten volgens Obrabor kunnen worden geschrapt. De contracten werden ondertekend door de voorgangers van Obrador. De overeenkomsten waren volgens de president echter veel te gul voor de privébedrijven. Obrador stelde dat de contracten de slechtste vorm van privatisering vertegenwoordigden. Onder meer het Amerikaanse bedrijf BlackRock is een investeerder in Mexicaanse gevangenissen. De gedeeltelijke privatisering ging van start ging meer dan tien jaar geleden van start onder leiding van toenmalig president Felipe Calderon.

De Amerikaanse kredietkaartmaatschappij Visa heeft de geplande overname van het fintechbedrijf Plaid afgebroken. Reden voor de beslissing zijn mededingingsbezwaren van het Amerikaanse ministerie van justitie. Met de transactie zou een bedrag van 5,3 miljard dollar zijn gemoeid – Het Spaanse bedrijf Telxius Telecom, een dochter van Telefonica, verkoopt zijn zendmastendivisie in Europa en Latijns-Amerika aan de Amerikaanse groep American Tower. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7,7 miljard euro. De portfolio van Telxius omvat 30.700 zendmasten – Dropbox, aanbieder van opslagruimte voor online bestanden, schrapt 315 banen. Daarmee schrapt het bedrijf 11 procent van zijn personeelsbestand. Verder heeft Dropbox aangekondigd dat operationeel directeur Olivia Nottebohm begin februari het bedrijf zal verlaten.

De Chinese computerfabrikant Lenovo wil een notering aan de beurs van Shanghai. Dat heeft Lenovo aangekondigd. Het bedrijf heeft momenteel al een notering aan de beurs van Hongkong. Lenovo zou meer dan 10 procent van zijn aandelen in Shanghai willen plaatsen – Het technologieconcern Amazon is kandidaat om op de televisierechten van de Italiaanse Serie A te bieden. Met de verkoop van de uitzendrechten hoopt het Italiaanse voetbal een bedrag van 1,15 miljard euro aan inkomsten binnen te halen – Het Amerikaanse chipconcern Intel heeft Patrick Gelsinger tot nieuwe chief executive aangesteld. Gelsinger wordt de opvolger van Bob Swan, die na kritiek van de activistische aandeelhouder Third Point moet vertrekken. Patrick Gelsinger komt over van het softwarebedrijf VMware, maar was eerder als technologiedirecteur bij Intel in dienst.

Het concern Unilever zal mogelijk coronavaccins aanschaffen voor personen in arme landen. Dat heeft Alan Jope, topman van Unilever, gezegd. Jope zegt dat het bedrijf daarvoor is benaderd door een aantal ontwikkelingslanden die over onvoldoende financiële middelen beschikken om massaal vaccins aan te kopen – Het Canadese retailconcern Alimentation Couche-Tard heeft interesse om de Franse supermarktgroep Carrefour over te nemen. De twee partijen voeren hierover verkennende gesprekken. De Canadese groep zou voor Carrefour een bedrag van 16,4 miljard euro willen betalen. Carrefour heeft in Europa een netwerk van 2.800 supermarkten en 703 hypermarkten – De Poolse online retailer InPost streeft naar een notering aan de beurs van Amsterdam. Met een buitenlandse notering hoopt het bedrijf een verdere internationale uitbreiding te vergemakkelijken.

Het Amerikaanse bedrijf Qualcomm, fabrikant van halfgeleiders, wil de chipfabrikant Nuvia uit Santa Clara overnemen. Met de transactie zou een bedrag van 1,4 miljard dollar zijn gemoeid. Nuvia werd opgericht door drie gewezen medewerkers van Apple en heeft een honderdtal werknemers – De London Stock Exchange (LSE) krijgt toelating om dataleverancier over te nemen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Met de overname is een bedrag gemoeid van 27 miljard dollar. Met de toestemming van de Europese Commissie is het laatste obstakel voor de transactie verdwenen – De Amerikaanse autofabrikant Tesla heeft in India een eerste vestiging geopend. Het filiaal is gevestigd in Bangalore. Indien in India voldoende vraag naar elektrische wagens blijkt, zou Tesla overwegen om op termijn in het land ook een productie op te starten.

Het Waalse bedrijf Baobab, fabrikant van luxekaarsen, is op zoek naar een overnemer. Dat heeft de investeringsmaatschappij Indufin, die een belang van 60 procent heeft in Baobab, gemeld. De verkoop van het Waalse bedrijf zou mogelijk een bedrag van meer dan 100 miljoen euro kunnen opleveren – Het chemieconcern Solvay zal door een herstructurering wereldwijd mogelijk enkele honderden banen schrappen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Vooral ondersteunende diensten, zoals human resources en communicatie, zouden daarbij worden geraakt – Luchthaven Brussels Airport heeft het voorbije jaar 6,7 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekende een daling met 74 procent tegenover het jaar voordien. Bij het vrachtvervoer werd, onder meer door de grotere activiteit van de wereldwijde online handel, echter wel een stijging met 2,2 procent tot 512.000 ton genoteerd.