managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 15 januari 2021

Posted by managing21 on januari 15th, 2021

Ook tijdens de eerste helft van dit jaar zal wellicht de lancering van een aantal grote bioscoopfilms worden uitgesteld. Dat heeft Donna Langley, voorzitter van Universal Filmed Entertainment, gemeld. Langley benadrukte dat Hollywood zich uiteindelijk wel opnieuw van de coronacrisis zal herstellen, maar toch zal volgens haar wellicht met een aantal definitieve veranderingen rekening moeten worden gehouden. Daarbij verwijst ze naar de streamingservices, die door de uitbraak van de pandemie een duidelijke impuls hebben gekregen. Ook Universal heeft ervoor gezorgd dat zijn nieuwe films voortaan sneller een online publiek kunnen bereiken. Volgens Langley heeft de uitbraak van de coronapandemie vooral gezorgd voor de versnelling van een aantal trends waarvan de eerste tekenen eerder al konden worden opgemerkt.

Er zal uiteindelijk toch geen verbod komen op Amerikaanse investeringen in Chinese technologiebedrijven zoals Tencent en Alibaba. De ondernemingen worden verdacht banden te hebben met de Chinese militaire autoriteiten, waardoor op maatregelen was aangedrongen – Een overname van de Franse keten Carrefour door de Canadese groep Alimentation Couche-Tard is niet aangewezen. Er kunnen problemen komen met de voedselveiligheid en de werkgelegenheid. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van financiën, gezegd – De Franse autobouwer wil de volgende jaren een grotere nadruk leggen op elektrische mobiliteit. Daarnaast zullen kostenbesparingen worden doorgevoerd, zodat de het bedrijf de winstgevendheid zou kunnen opvoeren. Dat staat in een nieuwe strategisch plan dat Renault heeft voorgesteld.

Winkelketen Primark heeft tijdens het laatste kwart van het voorbije jaar een omzet geboekt van 2 miljard pond. Dat was 28 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. Primark heeft in Europa 389 filialen. Momenteel zijn echter 305 vestigingen gesloten – De Noorse budgetvlieger Norwegian Air stopt met vluchten op verre bestemmingen. De maatschappij wil zich terugplooien op de Europese markt. Norwegian Air heeft in Ierland een beschermingsprocedure tegen een faillissement lopen. De onderneming is al drie jaar verlieslatend – Het Franse autoconcern PSA Group heeft vorig jaar iets meer dan 2,5 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een daling met bijna 28 procent tegenover het jaar voordien. De merken Opel en Vauxhall boekten de grootste terugval. In het Midden-Oosten, Afrika en Rusland was er wel een stijging.

Vermogensbeheerder BlackRock boekte het voorbije jaar een winst van ruim 4,9 miljard dollar, tegenover bijna 4,5 miljard dollar het jaar voordien. Het beheerde vermogen liep tijdens die periode op van 7.430 miljard dollar naar een absoluut recordbedrag van 8.677 miljard dollar – De Gemini Trust, een platform voor de handel in bitcoins, zal mogelijk een aanvraag voor een introductie op de beurs doen. Dat heeft het bedrijf, opgericht door de broers Winklevoss, gezegd. De onderneming zou willen profiteren van de groeiende belangstelling in digitale valuta – De Nederlandse winkelketen Hema heeft alle bestellingen tijdelijk opgeschort. Het bedrijf merkt op dat zijn distributiecentra zijn volzet. Door de sluiting van de winkels zou Hema wekelijks 10 miljoen euro verliezen moeten boeken. Leveranciers zullen ook dertig dagen later worden betaald.

China heeft vorig jaar 224 miljard mondmaskers naar de rest van de wereld geëxporteerd. Dat zegt de Chinese douane. Die export had een waarde van 340 miljard yuan (43 miljard euro). Daarnaast werd nog eens voor bijna 100 miljard yuan andere apparatuur voor de persoonlijke bescherming uitgevoerd – Het Nederlandse technologiebedrijf Philips en de Duitse medische groep Merck zetten een samenwerking op rond vruchtbaarheidsbehandelingen. Financiële details over de operatie zijn niet meegedeeld – Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft zijn nieuwe smartphone Galaxy S21 voorgesteld. Opmerkelijk is dat Samsung bij zijn nieuwste toestellen geen batterijlader meer levert. Er wordt alleen nog een laadkabel voorzien. Daarmee volgt het Zuid-Koreaanse bedrijf het voorbeeld van zijn Amerikaanse concurrent Apple.

Het Britse chemieconcern Ineos zal de geplande bouw van twee nieuwe fabrieken in de haven van Antwerpen gedeeltelijk uitstellen. In eerste instantie zal nu een ethaankraker worden gebouwd. De propaanfabriek zal later worden opgetrokken. Een deadline daarvoor is niet gegeven – Er zijn nog drie kandidaten om de verlieslatende kledingketen E5 Mode over te nemen. Het gaat om de Belgische concerns Colruyt en De Sutter en het Deense bedrijf BTX Group. Eerder had ook de Nederlandse ondernemer Lex Hes interesse getoond, maar die zou hebben afgehaakt – Het cosmeticaconcern L’Oréal wil zijn activiteiten in de Benelux herschikken. Daarbij zullen in Brussel 125 banen worden geschrapt en gedeeltelijk naar Amsterdam worden overgeheveld. L’Oréal heeft in België 800 werknemers. De fabriek in Libramont wordt niet getroffen.