managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 16 januari 2021

Posted by managing21 on januari 16th, 2021

In de Verenigde Staten heeft de National Rifle Association (NRA) bij de rechtbank van Dallas bescherming tegen een faillissement gevraagd. De groep, die het recht op wapenbezit wil beschermen, zou op die manier een juridisch gevecht met Letitia James, de openbare aanklager van New York, willen ontlopen. James zou de wapenlobby willen laten ontbinden. De openbare aanklager voerde onder meer aan dat de organisatie inbreuken pleegde tegen de wetgeving op verenigingen zonder winstgevend doel. Bovendien zou de top van de organisatie, met inbegrip van chief executive Wayne LaPierre, de voorbije jaren een bedrag miljoenen dollar inkomsten van de organisatie hebben gebruik om hun eigen luxueuze levensstijl te kunnen financieren. Ook zouden gelden zijn gebruikt om het stilzwijgen van critici te kopen.

In de Verenigde Staten heeft de Securities & Exchange Commission (SEC) een onderzoek gestart naar de waarde van de bezittingen van ExxonMobil in het Permian Basin. Volgens een klokkenluider zou het bedrijf aan die activa een overdreven waarde hebben gekoppeld – Het Amerikaanse energieconcern General Electric heeft bij de rechtbank in Virginia klacht neergelegd tegen zijn Duitse sectorgenoot Siemens Energy. Volgens de klacht zou Siemens bij contractonderhandelingen gebruik hebben gemaakt van bedrijfsgeheimen die bij General Electric zouden zijn gestolen – De aanleg van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 in Duitse territoriale wateren onmiddellijk worden herval. Dat heeft het Duitse Federale Maritieme en Hydrografische Agentschap gemeld. De vorige vergunning was eind mei afgelopen.

De Chinese retailgroep Suning wil zijn belang van 68,5 procent in de Italiaanse voetbalclub Inter Milaan verkopen. De waarde van de club wordt geraamd op een bedrag van 900 miljoen euro. Het resterende pakket aandelen van 31,5 procent is in handen van de Chinese investeerder Lionrock Capital – De Amerikaanse bank JPMorgan Chase boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 30,3 miljard dollar. Dat was 3 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 42 procent tot 12,1 miljard dollar – De Amerikaanse autobouwer Ford zal de productie van het model Focus in zijn fabriek in de Duitse stad Saarlouis gedurende een maand opschorten. De aanvoer van chips blijkt onvoldoende om het huidige productietempo te kunnen handhaven. In de fabriek werken ongeveer 5.000 mensen.

De Amerikaanse bank Citigroup boekte het voorbije jaar een omzet van 74,3 miljard dollar. Dat was een status-quo tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel van 19,4 miljard dollar naar 11,4 miljard dollar terug. Citi heeft vorig jaar 10 miljard dollar gereserveerd voor kredietverliezen – De regering van de Verenigde Staten heeft telefoonfabrikant Xiaomi op een lijst met Chinese militaire bedrijven geplaatst. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie gemeld. Xiaomi is momenteel de derde grootste telefoonfabrikant ter wereld – Apple heeft beslist om in de Amerikaanse staten Texas, Georgia en North Carolina meer dan twintig winkels te sluiten. Met de maatregel wil het bedrijf besmettingsgevaar voor personeel en klanten beperken. Ook in een aantal andere Amerikaanse staten zijn nog altijd tientallen winkels van Apple gesloten.

De Franse regering verbiedt de overname van retailer Carrefour door de Canadese groep Alimentation Couche-Tard. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van economische zaken, gemeld. Le Maire benadrukte over juridische middelen te beschikken om de overname tegen te houden – Schotse vissers hebben aan de Britse premier Boris Johnson een brief gestuurd waarin ze hun verontwaardiging uitdrukken over de extra grensformaliteiten met de Europese Unie. Dat veroorzaakt vele vertragingen, waardoor de versheid van de hits wordt aangetast – De Amerikaanse bank Wells Fargo boekte tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van bijna 17,93 miljard dollar, tegenover 19,86 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van ruim 2,87 miljard dollar naar meer dan 2,99 miljard dollar.

In België worden momenteel 31 elektrische wagens te koop aangeboden. De prijzen variëren tussen 19.750 euro voor een Renault Twingo tot 110.534 euro voor een Porsche Taycan. In totaal werden bijna 15.000 exemplaren verkocht. Dat was bijna driekwart meer dan het jaar voordien – De haven van Zeebrugge heeft het voorbije jaar 47 miljoen ton goederen behandeld. Dat was bijna 3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De overslag van gas en containers nam toe met respectievelijk 44 procent en 10 procent, maar de autosector kende een terugval met 26 procent – De Nationale Loterij heeft vorig jaar bijna 1,44 miljard euro inkomsten geboekt. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een daling met 0,4 procent. Die achteruitgang was vooral te wijten aan een daling met 11,7 procent aan inzetten bij het spel Euromillions.