managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 17 januari 2021

Posted by managing21 on januari 17th, 2021

De Britse dirigent Simon Rattle heeft het Duitse staatsburgerschap aangevraagd. Dat heeft Rattle (65) bevestigd bij de aankondiging dat hij zijn opdracht als orkestleider van het London Symphony Orchestra over twee jaar zal beëindigen. Rattle, geboren in Liverpool, maakte daarbij duidelijk ontevreden te zijn met de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. De brexit brengt volgens hem geenszins de voordelen die bij het referendum waren beloofd. De dirigent stelde dat een Europees paspoort absoluut noodzakelijk is gebleken om ongestoord op het Europees continent actief te kunnen blijven. Rattle, die in het verleden al de Berliner Philharmoniker leidde, wordt over twee jaar muziekdirecteur van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München. Rattle woont momenteel al in Berlijn.

In Italië zullen de staatsschulden dit jaar tot 158,5 procent van het bruto binnenlandse product oplopen. Dat is het hoogste niveau sinds het einde van de tweede wereldoorlog. In september was nog een schuldenlast van 155,6 procent in het vooruitzicht gesteld – Facebook gaat tijdelijk tot een algemeen verbod op reclame voor allerhande toebehoren voor wapens, zoals hosters, over. Dat heeft het bedrijf gemeld. De maatregel geldt minsten tot twee dagen na de inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten. Reclame voor wapens en munitie zelf was al langer ingevoerd – De Amerikaanse autobouwer General Motors investeert 785,5 miljoen dollar in de ombouw van zijn fabriek in Ingersoll (Ontario), waar het concern zijn elektrische bestelwagen EV600 wil bouwen. General Motors heeft zijn investeringen in Canada opgevoerd.

Oekraïne overweegt de productie van het cargovliegtuig An-74 van Antonov te hervatten. De vliegtuigen zouden voor het Oekraïense leger zijn bedoeld. De An-74 werd oorspronkelijk in opdracht van de Sovjet-Unie ontwikkeld. In totaal werden 62 toestellen geproduceerd. – In Pregny (Zwitserland) is Benjamin de Rothschild (57) aan een hartaanval overleden. De man stond aan het hoofd van de Edmond de Rothschild Holding, de overkoepelende organisatie van de Edmond de Rothschild Groep, die een vermogen van ongeveer 160,5 miljard euro beheert – De Amerikaanse drankengroep Coca-Cola zal dit jaar bij de Super Bowl geen reclamespots vertonen. Daarmee trekt het bedrijf zich terug uit één van de grootste reclamegebeurtenissen van het jaar. Er moet volgens het bedrijf momenteel aan andere investeringen voorrang worden gegeven.

Het Franse conglomeraat Bouygues wil zijn aanwezigheid op de Franse telecommarkt versterken. Momenteel is Orange marktleider met 22,5 miljoen abonnees, gevolgd door Altice (14,6 miljoen) en Bouygues (12,3 miljoen). Bouygues wil snel Altice inhalen – In de Verenigde Staten heeft toekomst president Joe Biden een bedrag van 1,9 biljoen dollar aan herstelmaatregelen voorzien. Er zijn volgens Biden aanzienlijke investeringen noodzakelijk om de Amerikaanse economie opnieuw in een gezonde conditie te brengen. Ook wil hij de verdeling van coronavaccins versnellen – De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft twee toestellen van het type Boeing 787 verkocht aan Griffin Global Asset Management. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 230 miljoen dollar. Virgin Atlantic zal de twee vliegtuigen voortaan van Griffin leasen.

De 180.000 ambtenaren van Hongkong krijgen vier weken tijd om hun loyaliteit aan het regime van de Chinese stad te beloven. Wie weigert, dreigt te worden ontslagen. China verscherpt zijn greep op Hongkong, een voormalig Britse enclave – Het Amerikaanse concern Pepsico schort alle politieke donaties op. Dat heeft de onderneming aangekondigd in een reactie op de recente bestorming van het Capitool in Washington door volgelingen van vertrekkend president Donald Trump. Pepsico zegt eerste een grondige evaluatie van zijn politieke donaties te willen maken – Een rechtbank in Braunschweig (Duitsland) heeft beslist om het proces tegen Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, wegens marktmanipulatie stop te zetten. Winterkorn wacht immers nog een proces, wegens emissiefraude, met mogelijke zwaardere straffen.

Het Waalse bedrijf Henogen, onderdeel van de Franse groep Novasep, wordt door de het Amerikaanse concern Thermo Fisher Scientific overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 725 miljoen euro. Henogen produceert virale vectoren voor vaccins – Het Vlaamse milieubedrijf Indaver mag in Rivenhall, ten noordoosten van Londen, een nieuwe energiecentrale op basis van afvalverwerking bouwen. Daarvoor heeft het bedrijf een vergunning gekregen. In de centrale zal jaarlijks 595.000 ton restafval van huishoudens en bedrijven worden verwerkt en verbrand – De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn herbekijkt zijn selectiecriteria voor de bestelling van elektrische bussen. Dat heeft de onderneming gezegd. Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit, hekelde het feit dat de Belgische busbouwers niet in aanmerking kwamen.