managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 18 januari 2021

Posted by managing21 on januari 18th, 2021

De Duitse autobouwer BMW stopt met zijn service Access, die twee jaar geleden in de Amerikaanse stad Nashville was gelanceerd. Access werkte met een abonnementsformule, vergelijkbaar met Netflix, waarbij kopers geen eigenaar van een auto werden, maar klant werden van een breed serviceprogramma dat hen toegang verleende tot een reeks modellen van de autobouwer. Een abonnement kostte tussen 2.000 dollar en 3.700 dollar per maand. BMW gaf niet aan hoeveel klanten van de service gebruik hebben gemaakt. De constructeur zegt wel dat Access altijd als een experiment is bekeken. Eerder hadden ook al Ford, Audi en Mercedes-Benz de stopzetting van vergelijkbare abonnementsformules gemeld. Anderzijds besliste Porsche eind vorig jaar om zijn abonnementsformule – tussen 1.500 dollar en 2.600 dollar per maand – verder uit te breiden.

Maaltijdbezorger Deliveroo heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 180 miljard euro opgehaald. De nieuwe middelen moeten het bedrijf toelaten zijn verdere groei financieel te ondersteunen. Na de financiële injectie heeft Deliveroo een waarde tussen 6 miljard dollar en 7 miljard dollar – De Verenigde Staten ontwrichten met overheidssubsidies de wereldwijde markt voor satellietlanceringen. Dat heeft Pierre Godart, topman van Ariane Deutschland, gezegd. De Amerikaanse overheid betaalt volgens Godart immers hogere prijzen dan commerciële partijen – Het Duitse farmacieconcern Bayer wil bijdragen tot de productie van het experimentele coronavaccin van het biotechbedrijf Curevac. Dat heeft Walter Baumann, chief executive van Bayer, gezegd. Bedoeling is volgens Baumann immers zo snel mogelijk het vaccin op de markt brengen.

De Franse energiegroep Suez heeft een overnamebod ontvangen van de Franse investeerder Ardian en diens Amerikaanse collega Global Infrastructure Partners. De raad van bestuur van Suez zegt zich tegenover het bod positief op te stellen. Veolia heeft echter gezegd zijn belang van 29,9 procent in Suez te verkopen – De toestand van de Eurostar is bijzonder zorgwekkend. De coronacrisis heeft het bedrijf aan de rand van de afgrond gebracht. Dat heeft SNCF Voyageurs, de Franse aandeelhouder van Eurostar, gezegd. De treinoperator zou daarom steun van de Britse overheid willen – De Canadese groep Alimentation Couche-Tard doet niet langer pogingen om de Franse retailer Carrefour over te nemen. De Franse overheid verzet zich tegen de operatie. Wel willen de twee bedrijven op een aantal vlakken een intensievere samenwerking.

In de Verenigde Staten is muziekproducer Phil Spector overleden. Spector (81) was de ontwerper van de wall of sound, een opnametechnologie die gigantische successen heeft geboekt met onder meer The Ronettes, Ike & Tina Turner, The Beatles en The Ramones. Hij overleed in de gevangenis wegens de moord op actrice Lana Clarkson – Het voorbije jaar hebben vliegtuigen wereldwijd 1,8 miljard passagiers vervoerd. Dat was een daling met 60 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de International Civil Aviation Organization (ICAO) gemeld. De internationale verbindingen vielen met 74 procent terug – De autoconcerns PSA Group en Fiat-Chrysler zijn officieel tot Stellantis samengesmolten. De nieuwe entiteit, die veertien merken omvat, wordt de vierde grootste autogroep van de wereld. Het aandeel wordt verhandeld in Milaan en New York.

Apple is bezig met de ontwikkeling van een opvouwbare iPhone. Dat heeft een insider tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De ontwikkeling zou nog wel in een vroege situatie verkeren. Er zouden ook nog geen plannen zijn voor een daadwerkelijke marktintroductie – Het Amerikaanse datingplatform Bumble wil een notering aan de beurs van New York. Daarvoor heeft het bedrijf, momenteel in handen van investeerder Blackstone, een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf zou met de operatie 100 miljoen dollar willen ophalen – In de Verenigde Staten heeft de American Automotive Policy Council (AAPC) de regering gevraagd maatregelen te nemen om Aziatische chipfabrikanten aan te zetten meer voorraden te leveren aan de autosector. Teveel chips zouden voor consumentenelektronica worden gereserveerd.

Het bedrijf Ampacimon uit Luik neemt zijn Spaanse sectorgenoot Diael over. Beide bedrijven zijn actief in de opvolging van elektriciteitsleidingen. Diael richt zich vooral op technologieën voor de opvolging van ondergrondse kabels en vormt voor Ampacimon dan ook een complementaire uitbreiding – Deceuninck heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 642 miljoen euro, tegenover 634 miljoen euro inkomsten jaar voordien. De winst liep daarbij op van 60,6 miljoen euro naar minstens 82 miljoen euro – Comfort Energy, de grootste Belgische verdeler van stookolie, heeft de activiteiten van Q8Mazout in België en Luxemburg overgenomen. De transactie biedt Comfort Energy, die momenteel 66 procent van zijn omzet uit Vlaanderen haalt, de kans om zijn activiteiten verder naar Brussel, Wallonië en Luxemburg uit te breiden.