managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 19 januari 2021

Posted by managing21 on januari 19th, 2021

In de Verenigde Staten zijn het voorbije jaar ruim 14,57 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekende een daling met 14,6 procent tegenover het jaar voordien. Nagenoeg alle merken moesten een achteruitgang registreren. Alleen Volvo, Alfa Romeo en Tesla konden een vooruitgang melden. Tijdens de eerste helft van het jaar, toen de Amerikaanse autofabrieken gedurende een periode van twee maanden gesloten bleven, viel de verkoop zelfs met met 34 procent terug. Dat verlies kon in de tweede jaarhelft niet meer worden goedgemaakt. De F-Series van Ford was met een verkoop van 787.422 exemplaren het voorbije jaar de meest populaire wagen op de Amerikaanse markt, gevolgd door de Chevrolet Silverado en de Fiat-Chrysler Ram. Gehoopt wordt dat de verkoop dit jaar een groei tussen 7,6 procent en 10,3 procent zal kennen.

De Verenigde Staten gaan sancties opleggen aan het Russisch pijplegschip Fortuna en diens eigenaar Kvt Russ die betrokken zijn bij de aanleg van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland. Het schip ligt momenteel nog voor anker in de buurt van Rostock – Bij het Zweedse staalbedrijf Ssab stellen de twee grootste aandeelhouders zich sceptisch op over de plannen van de onderneming om de Nederlandse activiteiten van Tata Steel, dat in IJmuiden een hoogovencomplex in eigendom heeft, over te nemen. De activiteiten zijn zwaar verlieslatend – Total heeft een belang van 20 procent in het Indiaanse bedrijf Adani Green Energy gekocht. Met de transactie is een, bedrag gemoeid van 2,5 miljard dollar. Adani moet Total helpen de volgende jaren zijn doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie te halen.

Het Nederlandse verfconcern AkzoNobel wil zijn Finse sectorgenoot Tikkurila overnemen. Met de transactie zou een bedrag van 1,4 miljard euro zijn gemoeid. Het Amerikaanse concern PPG Industries bood eerder een bedrag van ruim 1,2 miljard euro voor het Finse bedrijf – In de Verenigde Staten zal inkomend president Joe Biden wellicht op zijn eerste werkdag al de aanleg van de oliepijpleiding Keystone XL tussen Alberta en Canada en de Amerikaanse staat Nebraska. De pijpleiding was bijzonder controversieel – In Zuid-Korea is Lee Jae-yong, bestuurder van Samsung, tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar veroordeeld. Hij is schuldig bevonden aan omkoping en is onmiddellijk in de gevangenis opgesloten. Lee Jae-yong (52) zat in deze zaak eerder al een jaar in de cel. Hij was echter tegen zijn veroordeling in beroep gedaan.

De Duitse sandalenfabrikant Birkenstock overweegt een verkoopt. Daarover voert het bedrijf onderhandelingen met de Britse investeerder CVC Capital. Met de transactie is een bedrag van 4 miljard euro gemoeid. De sandalenfabrikant was de voorbije tweeënhalve eeuw in handen van de nazaten van Johann Adam Birkenstock – Epic Games, de maker van onder meer het populaire spel Fortnite, heeft ook in Groot-Brittannië een klacht neergelegd tegen Apple. Volgens de gameproducent maakt Apple misbruik van zijn dominante marktpositie – Het mobiele gameplatform Huuuge hoopt met een introductie op de beurs van Warschau een bedrag van 150 miljoen dollar te kunnen ophalen. Het platform zou 25 procent van zijn aandelen naar de beurs willen brengen. De inkomsten van de operatie zouden mogelijk voor overnames kunnen worden gebruikt.

De Amerikaanse online retailer Amazon zal in Italië dit jaar nog twee nieuwe logistieke centra openen. Met de investering is een bedrag gemoeid van meer dan 230 miljoen euro. De centra zullen worden gebouwd in de buurt van de steden Novara en Modena en zouden 1.100 nieuwe banen creëren – Het berichtenplatform Parler blijft voorlopig offline. Dat heeft John Matze, topman van Parler, gezegd. Hij benadrukte dat wordt gewerkt aan oplossingen voor de problemen die zijn opgedoken. Parler is door Apple, Google en Amazon verbannen omdat het platform ruimte zou hebben geboden aan extreemrechtse activisten – Het Chinese videoplatform Kuaishou werkt aan een introductie op de beurs van Hongkong. Met de transactie zou een bedrag van 6 miljard dollar zijn gemoeid. Het platform heeft momenteel 300 miljoen gebruikers per dag.

De keten Mega World, de voormalige Belgische divisie van Blokker, maakt geen doorstart. Er is geen geschikte overnemer gevonden. Dat heeft de curator gemeld. Door het verdwijnen van Mega World gaan ongeveer 650 arbeidsplaatsen verloren. De winkelvoorraden worden aan een Frans bedrijf verkocht – De Belgische energieleverancier Octa+ heeft plannen om zijn belang in Blue Corner, exploitant van laadpalen, te verkopen. Octa+ nam drie jaar geleden een belang van 60,35 procent in Blue Corner. Het saldo is in handen van de historische aandeelhouders – De Duitse energiegroep Innogy wil de Belgische divisie van elektriciteitsverdeler Essent verkopen. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 100 miljoen euro kunnen zijn gemoeid. Essent heeft op de Belgische elektriciteitsmarkt een aandeel van 6 procent.