managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 20 januari 2021

Posted by managing21 on januari 20th, 2021

Wildberries, de grootste online retailer van Rusland, heeft recent ook activiteiten in Duitsland opgestart. Daarmee zet het Russische bedrijf zijn internationale uitbreiding verder. Wildberries, dat zestien jaar geleden werd opgericht, is nu in tien landen operationeel. Duitsland is voor de Russische online retailer echter de eerste West-Europese markt. De onderneming wil zich in de regio echter snel uitbreiden. In eerste instantie zou gemikt worden op een lancering van Wildberries in Frankrijk, Italië en Spanje. Wildberries, opgericht door Tatyana Bakalchuk, zou daarmee in concurrentie komen met Amazon, dat in Rusland nauwelijks aan de bak komt.  De onderneming zegt aan de Duitse shoppers meer dan vier miljoen producten te zullen aanbieden. Wildberries zou in het land een netwerk van veertigduizend ophaalpunten hebben uitgebouwd.

De activistische investeerder Bluebell Capital wil dat de Franse voedingsgroep chief executive Emmanuel Faber aan de kant schuift. Bluebell merkt op dat Danone sinds het aantreden van Faber tegenover concurrenten Nestlé en Unilever verder achterop is geraakt – De Zwitserse chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 4,02 miljard Zwitserse frank. Dat was een daling met 6,1 procent tegenover het jaar voordien. De achteruitgang situeerde zich vooral in Europa en Noord-Amerika, maar in China en Japan was er groei – Cruise, een Amerikaans ontwikkelaar van zelfrijdende wagens en dochter van General Motors, heeft met een kapitaalronde een bedrag van meer dan 2 miljard dollar opgehaald. Onder meer General Motors, Microsoft en Honda behoorden tot de investeerders.

Het streamingplatform Netflix had eind vorig jaar 203,7 miljoen abonnees. Het bedrijf kon op één jaar tijd 37 miljoen nieuwe aansluitingen melden. Netflix boekte vorig jaar een omzet van 24,99 miljard dollar, tegenover 20,16 miljard dollar het jaar voordien. De winst steeg van 1,86 miljard dollar naar 2,76 miljard dollar – De grondstoffengroep Glencore heeft zijn belang in de onrendabele kopermijn Mopani in Zambia aan de overheid verkocht. Met de transactie is een bedrag van 1,5 miljard dollar gemoeid. Glencore behoudt de afnamerechten van de mijn tot dat bedrag helemaal is afbetaald – In de Verenigde Staten neemt laserfabrikant Lumentum zijn sectorgenoot Coherent over. Met de transactie is een bedrag van 5,7 miljard dollar gemoeid. De aandeelhouders van Coherent krijgen in de nieuwe entiteit een belang van 27 procent.

Bank of America boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 20,1 miljard dollar. Dat was 10,1 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van 7 miljard dollar naar 5,5 miljard dollar terug. De bank wil dit kwartaal voor 2,9 miljard dollar eigen aandelen inkopen – De Amerikaanse logistieke groep Fedex wil wereldwijd tussen 5.500 en 6.300 arbeidsplaatsen schrappen. Dat staat in de herstructurering die Fedex wil doorvoeren na de integratie van de groep TNT Express. De afvloeiingen zullen tussen 300 miljoen dollar en 575 miljoen dollar kosten – De Franse treingroep Alstom realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf ontving 1,8 miljard euro nieuwe orders.

Puerto Rico reserveert een bedrag van 8 miljoen dollar voor de herstelling van de radiotelescoop Arecibo. Dat heeft Wanda Wanda Vázquez Garced, gouverneur van Puerto Rico, gemeld. De radiotelescoop stortte begin december als gevolg van een reeks kabelbreuken in – Het Amerikaanse bedrijf Halliburton, toeleverancier van de oliesector, boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 3,2 miljard dollar, tegenover 5,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies daalde van 1,65 miljard dollar naar 235 miljoen dollar – Luchthaven Frankfurt Airport heeft vorig jaar 18,8 miljoen reizigers ontvangen. Dat was een daling met bijna 75 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werden vorig jaar 212.235 vliegbewegingen opgetekend. Dat was een daling met 59 procent. Het vrachtvervoer daalde met 8,3 procent tot 1,95 miljoen ton.

Het ingenieursbureau Buur uit Leuven, gespecialiseerd in stadsplanning en landschapsarchitectuur, wordt overgenomen door zijn Zweedse sectorgenoot Sweco. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Buur heeft een zestigtal medewerkers – Spoorvervoerder Lineas heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 60 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen kwamen van de Zwitserse hoofdaandeelhouder Argos Wityu, de Federale Participatiemaatschappij en de banken BNP Paribas en Belfius. Spoorwegmaatschappij NMBS is niet langer aandeelhouder van Lineas – Luchthaven Charleroi Airport heeft vorig jaar bijna 2,59 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een daling met 69 procent tegenover het jaar voordien. Spanje was vorig jaar de belangrijkste bestemming, gevolgd door Marokko, Frankrijk, Italië en Portugal.