managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 21 januari 2021

Posted by managing21 on januari 21st, 2021

Japan heeft het voorbije jaar bijna 4,12 miljoen buitenlandse bezoekers, zowel toeristen als zakenreizigers, ontvangen. Dat betekende een daling met 87 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Japan National Tourism Organization. Daarmee is het aantal buitenlandse bezoekers in het Aziatische land tot het laagste punt in tweeëntwintig jaar teruggevallen. Japan heeft na de uitbraak van de coronacrisis begin vorig jaar zijn grenzen grotendeels gesloten om het risico op besmettingen binnen de perken te houden. In december was er sprake van een daling met 97,7 procent tot amper 58.700 buitenlandse bezoekers. Daarmee moest het land al voor de vijftiende maand een daling van het aantal buitenlandse bezoekers melden. Japan hoopt tegen eind dit decennium nochtans jaarlijks 30 miljoen buitenlandse bezoekers te kunnen ontvangen.

Het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 2,39 miljard dollar, tegenover 2,44 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies daalde van 303 miljoen dollar naar 4 miljoen dollar. Alcoa verwacht dit jaar een toenemende vraag naar aluminium – Herbert Diess, topman van Volkswagen, wil marktaandeel veroveren op concurrent Tesla. Dat heeft Diess opgemerkt in zijn eerste communicatie op het berichtenplatform Twitter. Hij wijst erop dat de ID.3 van Volkswagen op een aantal Europese markten Tesla al heeft ingehaald – De Verenigde Staten kunnen de uitstoot van koolstofdioxide tegen eind dit decennium met 70 procent terugschroeven. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro. Amerikaans president Joe Biden wil de volgende vier jaar 2.000 miljard dollar in hernieuwbare energie investeren.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Valve, ontwikkelaar van het spelplatform Steam, is door de Europese Commissie veroordeeld tot een boete van 7,8 miljoen euro. Het bedrijf zou grensoverschrijdende aankopen hebben bemoeilijkt. Ook vijf uitgevers zijn in het dossier veroordeeld – Amazon heeft bij het Gerecht van de Europese Unie gevraagd een Italiaans mededingingsonderzoek naar zijn activiteiten te verbieden. Het bedrijf wijst erop dat ook de Europese Commissie al een gelijkaardig onderzoek naar mogelijke concurrentievervalsing is gestart – De Duitse autobouwer Volkswagen verwacht dit jaar in China een substantiële groei te kunnen realiseren. Dat heeft Stephan Wöllenstein, topman van de Chinese divisie van Volkswagen, benadrukt. Wöllenstein rekent erop dat Volkswagen zijn marktaandeel in China, momenteel ongeveer 20 procent, verder zal kunnen uitbreiden.

Het Britse modemerk Burberry realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 688 miljoen pond. Dat was 9 procent minder dan dezelfde periode vorig boekjaar. In Europa en het Midden-Oosten was er een daling met 37 procent, maar Azië toonde een groei met 11 procent – Het luchtvaartconcern International Air Group (IAG) neemt maatschappij Air Europa over. Voor de overname zal uiteindelijk 500 miljoen euro worden betaald. Toen de overname twee jaar geleden eerst werd vermeld was er nog sprake van een bedrag van 1 miljard euro – Het Zwitserse luxeconcern Richemont boekte tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van bijna 4,19 miljard euro. Dat was een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De stijging is vooral te danken aan een groei met 80 procent in China en 25 procent in heel Azië.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar 48,2 miljard dollar inkomsten, tegenover 41,4 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De winst liep met 51 procent op tot 3,39 miljard dollar – Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G) realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van bijna 19,75 miljard dollar. Dat was 8 procent meer dan dezelfde periode vorig boekjaar. De winst liep met 4 procent op tot 3,85 miljard dollar. Het bedrijf zal dit jaar 18 miljard dollar reserveren voor dividenden en de inkoop van eigen aandelen – De Amerikaanse farmagroep UnitedHealth boekte het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 65,5 miljard dollar, tegenover 60,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde van 3,54 miljard dollar en 2,21 miljard dollar.

België wil tegen eind dit decennium over een afstand van 500 kilometer een elektriciteitskabel door de Noordzee naar Denemarken trekken. Daarover heeft Tine Van der Straeten, federaal minister van energie, een overeenkomst gesloten met haar Deense collega. België heeft al kabelverbindingen met Groot-Brittannië en Duitsland – De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn zal niet meedingen naar het beheer van de Vlaamse Mobiliteitscentrale, die het openbaar vervoer in afgelegen regio’s moet regelen. Volgens Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, houdt het bestek teveel risico’s in – Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schrapt in februari en maart negenhonderd Europese vluchten. Getroffen reizigers kunnen hun vlucht omboeken of een terugbetaling vragen. Het aanbod op de Afrikaanse bestemmingen blijft daarentegen gehandhaafd.