managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 22 januari 2021

Posted by managing21 on januari 22nd, 2021

Japanners mogen geen dubbele nationaliteit aanhouden. Dat heeft een rechtbank in Tokio beslist in een geding dat was aangespannen door een aantal Japanners die naar Europa zijn uitgeweken en daar de nationaliteit van hun nieuwe vaderland hebben aangenomen. Daarbij verliezen de betrokkenen automatisch de Japanse nationaliteit. Zij hoopten dat de rechtbank in Tokio daarin verandering zou brengen en hebben tegen het vonnis beroep aangetekend. De meeste landen laten de dubbele nationaliteit toe of voeren terzake minstens een gedoogbeleid. Japan zegt echter dat een dubbele nationaliteit niet in overeenstemming is te brengen met het concept van de soevereine staat. In Japan leven vermoedelijk echter ook ongeveer 900.000 mensen – vooral genaturaliseerde buitenlanders of kinderen uit gemengde huwelijken – met een dubbele nationaliteit.

Het muziekfestival van Glastonbury in het Engelse dorp Pilton zal dit jaar niet worden georganiseerd. Dat hebben de initiatiefnemers gemeld. Ook vorig jaar moest het festival onder invloed van de coronapandemie van de kalender worden gehaald. De beslissing kan grote gevolgen hebben voor de Europese festivalkalender – De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapt nog eens duizend banen. Eerder was al het verdwijnen van vijfduizend arbeidsplaatsen aangekondigd. De maatschappij zegt echter dat het herstel langer aansleept, zodat extra ingrepen noodzakelijk zijn – De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte het voorbije jaar een omzet van 77,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee boekte Intel voor het vijf jaar op rij een recordomzet. De nettowinst daalde met 1 procent tot 20,9 miljard dollar.

Google gaat in Frankrijk betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Daarover heeft de onderneming, op aandringen van de Franse mededingingsautoriteiten, met de Franse Alliance de la Presse d’Information Generale een overeenkomst gesloten – Autobouwer Volkswagen zal in de Europese Unie wellicht een boete van meer dan 100 miljoen euro moeten betalen omdat zijn autovloot niet aan de uitstootnormen voldeed. De vloot mocht een uitstoot van 99 gram per kilometer registreren, maar zou die grens met 0,5 gram hebben overschreden – Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air krijgt waarschijn toch steun van de Noorse overheid. In eerste instantie had de Noorse regering steun geweigerd, waarop de luchtvaartmaatschappij voor twee dochterbedrijven in Ierland een bescherming tegen faillissement had gevraagd.

Deutsche Telekom heeft een belang van 62 procent in de zendmasten van zijn Nederlandse dochterbedrijf T-Mobile aan het Spaanse concern Cellnex verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 250 miljoen euro. Cellnex is in heel Europa eigenaar van netwerken zendmasten – In Noord-Ierland worstelen voedingswinkel met leveringen. Dat is het gevolg door vertragingen bij de invoer vanuit Groot-Brittannië. Er is sprake van lege rekken. Dat heeft Simon Coveney, Iers minister van buitenlandse zaken, gezegd. Volgens de Britse regering blijven de problemen beperkt – De Franse luchtvaartmaatschappij Air France rekent nog altijd op een herstel van de crisis in de lente. Dat heeft Anne Rigail, chief executive van Air France, tegenover Franse media gezegd. Er zijn volgens haar nog geen aanpassingen aan de vluchtschema’s noodzakelijk.

Het Amerikaanse computerbedrijf IBM boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 20,4 miljard dollar. Dat was 6 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 66 procent tot 1,3 miljard dollar – De Nederlandse pakketbezorger PostNL heeft het voorbije jaar 337 miljoen bestellingen bij klanten afgeleverd. Dat betekende een stijging met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. Volgens het bedrijf is die toename in belangrijke mate te danken aan de coronacrisis. Vooral bij de tweede lockdown nam de activiteit sterk toe – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines boekte vorig jaar een omzet van 15,4 miljard dollar. Dat was bijna 66 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf leed een recordverlies van 7,1 miljard dollar, tegenover een winst van 3 miljard dollar het jaar voordien.

Bij Bosch in Tienen, fabrikant van ruitenwissers, zullen vierhonderd banen verdwijnen. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad gemeld. De productie zou naar Servië worden overgeheveld. Door de ingreep wordt het personeelsbestand in Tienen nagenoeg gehalveerd – Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert gaat over tot een herstructurering van zijn offset-activiteiten. De divisie moet immers met een dalende vraag afrekenen. Er is immers minder interesse in drukplaten en software voor drukkerijen, die immers sterk worden gedigitaliseerd – In Groot-Brittannië heeft het National Institute for Health and Care Excellence (Nice) het product jyseleca van het biotechnologiebedrijf Galapagos aanbevolen voor de behandeling van volwassen patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis. Dat heeft Galapagos gemeld.