managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 23 januari 2021

Posted by managing21 on januari 23rd, 2021

De Russische taal krijgt in Moldavië geen speciale status. Dat heeft het Moldaafse grondwettelijke hof bepaald. Daarmee gingen de rechters in tegen een beslissing van het Moldaafse parlement, dat bepaald had dat de Russische taal zou worden gebruikt voor de communicatie tussen de etnische gemeenschappen. Ook zouden de namen van goederen, diensten en geneesmiddelen in de Russische taal vertaald moeten worden. Volgens de rechters gaat die wet echter in tegen de beginselen van de Moldaafse grondwet. Domnica Manole, voorzitter van het hof, benadrukte dat de wet aan de Russische en Moldaafse taal dezelfde rechten zou toekennen. Dat is volgens Manole echter ongrondwettelijk. Moldavië zoekt onder president Maia Sandu nauwere contacten met de Europese Unie. Het Moldaafse parlement is echter Russisch gezind.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung koestert plannen om in de Amerikaanse staat Texas een nieuwe chipfabriek te bouwen. Met de bouw zou een investering van meer dan 10 miljard dollar zijn gemoeid. De fabriek zou over twee jaar operationeel moeten zijn – De nieuwe MacBook Air die Apple op de markt wil brengen, zal gevoelig dunner en lichter zijn dan de vorige edities van de laptop. Dat hebben experts van het persbureau Bloomberg gemeld. De nieuwe MacBook Air zal ten vroegste de tweede helft van dit jaar op de markt komen – Het Zweedse energieconcern Vattenfall wil een oude steenkoolcentrale in de Noord-Duitse stad Moorburg ombouwen tot een fabriek waar windenergie en zonnekracht in waterstof kunnen worden omgezet. De nieuwe centrale zou midden dit decennium in gebruik genomen moeten worden.

Het Amerikaanse concern LS Power brengt dochterbedrijf EVgo, fabrikant van laadpalen, naar de beurs. Daarvoor zal EVgo fuseren met het fonds Climate Change Crisis Real Impact I Acquisition Corporation, dat al over een beursnotering beschikt – De Duitse autobouwer Volkswagen heeft het voorbije jaar een operationele winst van 10 miljard euro gerealiseerd, tegenover een positief resultaat van 19,3 miljard euro het jaar voordien. Tijdens de eerste helft van het voorbije jaar werd een verlies genoteerd. De tweede helft leverde wel betere resultaten op – Jamie Dimon, topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, krijgt voor de prestaties het voorbije jaar een bedrag van 31,5 miljoen dollar aan salarissen en bonussen. Dat bedrag staat gelijk aan de beloning die Dimon het jaar voordien had gekregen.

Luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines zou het schikkingsvoorstel van vliegtuigbouwer Boeing voor een fatale vliegtuigramp niet moeten aanvaarden. Dat hebben de advocaten van Ethiopian Airlines gezegd. Een juridische procedure kan volgens hen een precieze schadevergoeding helpen afdwingen – De optiekgroep GrandVision heeft het voorbije jaar bijna 14 procent minder inkomsten geboekt dan het jaar voordien. De verkoop van de groep leed onder de strenge lockdownmaatregelen die in vele landen werden ingevoerd. De online verkopen stegen echter met 85 procent – Australië wil een nieuwe wet invoeren waarbij zoekmachines aan nieuwsmedia een vergoeding zouden moeten betalen voor de content die wordt overgenomen. In een reactie heeft Google echter al gedreigd zijn zoekmachine in Australië compleet af te sluiten.

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau boekte tijdens de eerste negen maanden van zijn boekjaar een omzet van 780,9 miljoen euro. Dat was 4,1 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. Tijdens het derde kwartaal kon echter wel opnieuw een groei worden gemeld – Het Chinese internetbedrijf Tencent wil bij een groep banken een lening van 6 miljard dollar afsluiten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Het krediet zou een looptijd van vijf jaar hebben – Het Amerikaanse concern Schlumberger boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van ruim 5,53 miljard dollar, tegenover bijna bijna 8,23 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Schlumberger boekte een nettowinst van 374 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 333 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar.

De Amerikaanse investeerder LDA Capital neemt een belang in het technologiebedrijf Crescent uit Leuven. Het Amerikaanse bedrijf kan over een periode van drie jaar een belang van maximaal 19,9 procent in Crescent uitbouwen. De grootste aandeelhouders van Crescent zijn Eric Van Zele (35,8 procent) en Marc Coucke (12,5 procent) – Het biotechbedrijf MDxHealth heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 25 miljoen euro opgehaald. De uitgifte vertegenwoordigt 30,63 procent van het totale pakket aantal uitstaande aandelen – Investeerder Sofina, de holding van de familie Boël, had eind vorig jaar een waarde van 8,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 miljard euro tegenover het jaar voordien. De holding profiteerde van de sterke prestaties van de technologische bedrijven en de recordniveaus die op de beurzen werden genoteerd.