managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 24 januari 2021

Posted by managing21 on januari 24th, 2021

De Tokyo Stock Exchange heeft beslist het Japanse industriële conglomeraat Toshiba opnieuw tot zijn belangrijkste index toe te laten. Toshiba was drie jaar geleden uit de hoofdindex geweerd nadat het bedrijf op zijn Amerikaanse nucleaire divisie zware afschrijvingen had moeten boeken. Door die ingreep had Toshiba meer schulden dan activa in zijn boeken staan. Dat was een reden voor een automatische degradatie uit de hoogste Japanse beursindex. In april vorig jaar vroeg het bedrijf opnieuw tot de hoofdindex toegelaten te worden. Een dergelijke notering biedt immers meer kansen dat het aandeel in de portefeuilles van beleggers in beurskorven zou worden opgenomen. De Japanse beursautoriteiten hebben op die vraag van het bedrijf nu een positief antwoord gegeven. Daardoor zal Toshiba eind januari opnieuw in de hoogste beursindex verschijnen.

Het Nederlandse bedrijf FrieslandCampina heeft momenteel geen plannen om zijn merk Friso, fabrikant van voeding voor baby’s en kinderen, te verkopen. Dat heeft de onderneming gezegd in een reactie op berichten van een aantal waarnemers over mogelijke opties voor het merk – De Amerikaanse bank Morgan Stanley zal zijn chief executive James Gorman voor het voorbije jaar een vergoeding van 33 miljoen dollar betalen. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. Gorman wordt beloond voor de financiële prestaties van de bank – De rechtbank van Genève heeft de Israëlische ondernemer Beny Steinmetz schuldig bevonden aan bedrog en corruptie. Da man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij moet ook 50 miljoen Zwitserse frank boete betalen. Steinmetz heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Tegen eind dit decennium zal vliegtuigbouwer Boeing toestellen op de markt hebben gebracht die voor 100 procent op biobrandstoffen zullen vliegen. Dat zal tot een sterke reductie leiden van de milieuschade die door fossiele brandstoffen wordt veroorzaakt. Dat heeft Boeing aangekondigd – Het technologiebedrijf Alphabet zet zijn Project Loon stop. Het concern merkt op dat Loon, een initiatief dat met ballonnen in afgelegen regio’s online verbindingen moest garanderen, commercieel niet leefbaar is. Loon werd tien jaar geleden gelanceerd – De Verenigde Arabische Emiraten hebben in de Verenigde Staten op de laatste dag van het presidentschap van Donald Trump voor 23 miljard dollar wapens gekocht. Het order omvat onder meer vijftig exemplaren van het gevechtsvliegtuig F-35 en een vloot drones.

Het Chinese gokconcern Allied Esports Entertainment verkoopt de World Poker Tour aan investeerder Element Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 78,25 miljoen dollar. De verkoop moet Allied Esports een grotere financiële manoeuvreerruimte bieden – Het Chinese vapingbedrijf RLX Technology heeft met een introductie op de beurs van New York 1,4 miljard dollar opgehaald. Daardoor komt de totale waarde van het concern op bijna 35 miljard dollar. RLX Technology wordt geleid door Kate Wang, het voormalige hoofd van Uber in China – Bij de rechtbank in Keulen hebben de advocatenbureaus Hausfeld en Tilp namens beleggers een klacht neergelegd tegen het chemiebedrijf Bayer. Volgens hen heeft Bayer nagelaten bij de beslissing om Monsanto over te nemen, te wijzen op risico’s rond het verdelgingsmiddel Roundup.

De Japanse tennisspeelster Naomi Osaka heeft een sponsoringcontract gesloten met de Zwitserse horlogefabrikant TAG Heuer. Eerder sloot Osaka ook al een gelijkaardig akkoord met het luxemerk Louis Vuitton. Beide merken behoren tot het conglomeraat Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) – Elon Musk schenkt een beloning van 100 miljoen dollar voor een project die de beste oplossing voor de opvang van koolstofdioxide aanreikt. Dat heeft Musk, de topman van autobouwer Tesla en het ruimtevaartbedrijf Spacex, aangekondigd – Bulgarije zet de bouw van zijn tweede kerncentrale in de buurt van de stad Belene langsheen de Donau, definitief stop. De werken waren eerder al twee keer onderbroken, maar nu lijkt nu definitief afgevoerd te zullen worden. In plaats daarvan zou er in de bestaande kerncentrale van Kozloduy een extra reactor komen.

Achel mag niet langer officieel een trappistenbier worden genoemd. In de abdij van Achel is immers geen enkele broeder meer. De laatste bewoner is naar de abdij van Westmalle verhuisd. Aandeel productie verandert echter niets. De Achelse Kluis krijgt zelfs een nieuwe brouwzaal – Econocom boekte vorig jaar een omzet bijna 2,59 miljard euro. Dat betekende een daling met 11,3 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst kende een lichte stijging tot 122,5 miljoen euro, onder meer dankzij de implementering van een kostenbesparing – De Belgische verzekeringsgroep Ageas zou interesse hebben om de activiteiten van het Franse financiële concern Axa in Singapore overnemen. Met de transactie zou een bedrag van 678 miljoen zijn gemoeid. Er zou ook interesse zijn van partijen uit China, Groot-Brittannië en Maleisië.