managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 25 januari 2021

Posted by managing21 on januari 25th, 2021

Een wereldwijd tekort aan chips legt ook druk op de productie van machines voor de ontginning van cryptomunten, een activiteit die zich in sterke mate in China concentreert. Er zijn zouden niet meer voldoende chips zijn om de productie van de ontginning-platformen te ondersteunen. Dat hebben analisten tegenover het persbureau Reuters gezegd. Het tekort kan volgens hen tot een sterke prijsverhoging van computermateriaal leiden. Daardoor zouden kleinere ontginners van virtuele munten uit de markt kunnen worden verdreven. Dit zou aanleiding kunnen geven tot de consolidatie van de sector, die steeds meer door producenten met grote financiële reserves, vaak buiten China, zou worden gedomineerd. In het verleden was ongeveer 80 procent van de bitcoin-ontginning in China geconcentreerd. Dat zou nu nog ongeveer 50 procent zijn.

De Russische mijngroep Alrosa verkocht tijdens het laatste kwartaal vorig jaar voor 1,14 miljard dollar ruwe diamanten. Dat was 29 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Gewag wordt gemaakt van een groeiende vraag, waardoor eerder opgebouwde voorraden konden worden weggewerkt – Angelo Caloia, voormalig hoofd van de Bank van het Vaticaan, is door een rechtbank wegens afpersing en witwaspraktijken veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en elf maanden. Daarmee is Caloia de hoogste beambte van het Vaticaan die ook wegens een financieel misdrijf is veroordeeld – De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa maakt elk uur een verlies van 0,5 miljoen euro.  Dat heeft Carsten Spohr, topman van Lufthansa, gezegd. Dat is wel een verbetering tegenover midden vorig jaar, toen het verlies twee keer hoger lag.

De Verenigde Staten zullen Japan blijven steunen in het territoriale conflict met China over een groep eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat heeft Lloyd Austin, Amerikaans minister van defensie, in een telefoongesprek met zijn Japanse collega gezegd. China en Japan claimen beide de territoriale rechten op de Senkaku-eilandengroep – De Duitse online modegroep Mytheresa heeft met een introductie op de beurs een bedrag van 406,8 miljoen dollar opgehaald. De waarde van het bedrijf, dat meer dan dertig jaar geleden werd opgericht door de familie Botschen, wordt nu geraamd op 3,08 miljard dollar – Werknemers van het Amerikaanse informaticabedrijf Sequoia Holdings zullen voortaan een gedeelte van hun salaris in cryptomunten kunnen ontvangen. Dat heeft Richard Stroupe, chief executive van het bedrijf, aangekondigd.

Het bedrijf Joby Aero, een fabrikant van luchttaxi’s uit Californië, overweegt een introductie op de Amerikaanse beurs. Het bedrijf zou daarbij een fusie zoeken met een partij die al over een beursnotering beschikt. De waarde van Joby Aero wordt op 5 miljard dollar geraamd – De City of London Corporation zal de standbeelden van William Beckford en John Cass uit zijn hoofdkwartier verwijderen. Beide politici waren immers betrokken bij de transatlantische slavenhandel. Dat heeft het bedrijf, beheerder van het Londense financiële district, gemeld – In Italië hebben de autoriteiten TikTok opgelegd alle accounts te blokkeren van gebruikers wiens leeftijd niet kan worden gecontroleerd. Daarmee reageert de Italiaanse overheid op de dood van een tienjarig meisje dat de applicatie had gebruikt en bij een zogenaamde blackout-challenge was gestorven.

De Japanse autobouwer Nissan behoudt zijn fabriek in de Engelse stad Sunderland. In de fabriek zullen ook batterijen voor elektrische wagens worden gemaakt. Dat heeft Ashwani Gupta, directeur van Nissan, gezegd. Nissan wil vermijden batterijen uit Azië te moeten invoeren – Amazon kan niet worden gedwongen om de applicatie van Parler opnieuw in zijn aanbod op te nemen. Dat heeft een rechter in Seattle beslist. Amazon had Parler geschrapt omdat de applicatie door volgelingen van voormalig Amerikaans president Donald Trump voor illegale doeleinden was gebruikt – Erfgenamen van muzikant Jacques Levy eisen van Bob Dylan een schadevergoeding van 7,25 miljoen dollar. Dylan heeft de rechten op zijn catalogus aan Universal Music Publishing verkocht. Levy schreef echter mee aan een aantal songs op het album Desire van Bob Dylan.

Het Leuvense biotechbedrijf Remynd heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 12 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van geneesmiddelen om de ziekte van Alzheimer te helpen bestrijden – De correctionele rechtbank in Gent heeft de financiële groep KBC vrijgesproken in een witwasaffaire rond de ondernemersfamilie Engels uit Lokeren. De familie had eerder al een minnelijke schikking getroffen in een dossier rond zwart geld. KBC werd ervan beticht nagelaten te hebben die inbreuken te melden – Het Waalse bedrijf Ion Beam Applications (IBA), ontwikkelaar van protontherapie, heeft het jaar met winst kunnen afsluiten. Dat heeft Olivier Legrain, topman van het bedrijf, gemeld. Na zes maanden was nochtans van verlies gewag gemaakt, maar contracten in China zorgden voor een herstel.

Verder:

Ook in voetbal heeft tegenslag een bindende kracht
https://www.kent.ac.uk/news/society/27668/fans-of-less-successful-football-clubs-are-more-loyal-to-one-another
Tijdens lockdowns worden huiselijke taken beter verdeeld
https://www.utm.utoronto.ca/main-news/men-shared-more-equally-housework-early-pandemic-utm-study-reveals
Bilaterale verdragen kunnen investeringen in ontwikkelingslanden stimuleren
https://phys.org/news/2021-01-treaties-economies-spur-investment.html
Kortingen kunnen vrijgevigheid consument versterken
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210122101959.htm
Sterke groei chirurgische ingrepen bij kankerpatiënten
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/tl-pss_1012021.php
In onderdrukkende culturen worden vrienden het meest gewaardeerd
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210121185407.htm
Chimpansees springen vrienden bij in strijd tegen vijanden
https://www.mpg.de/16329863/0122-evan-le-rivals-150495-x
Gewoontes kariboe zijn gevoelig voor menselijke activiteit
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210122112241.htm
Over vijf jaar heeft televisie een groot deel van zijn publiek verloren
https://www.marketingcharts.com/television/pay-tv-and-cord-cutting-115872
Opwarming aarde gaat tijdens nacht vaak sneller dan overdag
https://scitechdaily.com/weird-asymmetry-nights-warming-faster-than-days-across-much-of-the-planet/