managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Handel blijft voor Rusland politiek wapen

Posted by managing21 on juni 1st, 2006

Rusland gebruikt de landbouw als een politiek wapen. Dat stelt de Europese Commissie naar aanleiding van het Russisch verbod op de invoer van Poolse groenten en vleesproducten. De Europese Commissie stelt dat dit ook andere EU-lidstaten tot voorzichtigheid moet manen.

“Markos Kyprianou, Europees commissaris voor gezondheid, heeft aan de landbouwministers van de EU-lidstaten benadrukt dat Polen voldaan heeft aan alle technische vereisten die door de Russische overheid werden geëist voor de invoer van voedingsproducten,” stipt het magazine CEE Foodindustry aan. “Toch eist Rusland nog veel meer, zelfs al gaat dat in tegen eerder afgesloten overeenkomsten.”

Kyprianou benadrukte dan ook dat Rusland politieke spelletjes aan het spelen is met zijn invoerverbod op Poolse voedingsproducten. “Uit die uitspraken blijkt dat de Europese Commissie stilaan zijn geduld met Rusland aan het verliezen is,” aldus nog CEE Foodindustry. “Men neemt het steeds minder dat Rusland zogenaamde voedselveiligheid gebruikt als maskerade voor protectionisme.”

Rusland begint er volgens het magazine stilaan een gewoonte van te maken om voedselveiligheid te gebruiken om de invoer van producten te blokkeren. “Eerder werd er ook al een invoerverbod opgelegd voor wijn uit Moldavië en Georgië,” merkt CEE Foodindustry nog aan.

Het invoerverbod voor Poolse vleesproducten dateert van november vorig jaar. Daarna volgde een compleet verbod op de import van Poolse landbouwproducten. Poolse zuivelproducten waren al een jaar eerder door Rusland geweigerd. Polen exporteert normaal acht procent van zijn jaarlijkse landbouwproductie naar Rusland. Het gaat daarbij om een bedrag van ongeveer 350 miljoen euro.

De Poolse regering heeft de Europese Unie al opgeroepen om één front te vormen tegen de Russische politieke spelletjes. Onderhandelingen tussen de Europese Unie en Rusland over die problematiek hebben tot nu toe nog niet veel aarde aan de dijk gebracht. “Europa blijft het pad van de overredingskracht volgen,” aldus CEE Foodindustry. “Maar indien Rusland niet bijdraait, zou dat wel eens snel afgelopen kunnen zijn.”

Een woordvoerder van Markos Kyprianou stelt dat van Rusland geëist werd zich te gedragen volgens de normen van de World Trade Organisation. “Het enige wat we nu nog kunnen doen, is er een politieke zaak van te maken,” merkte hij op. Het probleem werd dan ook doorgespeeld naar Peter Mandelson, Europees Commissaris voor handel.

De Europese Unie heeft een tekort van meer dan vijftig miljard euro op zijn handelsbalans met Rusland, hoewel Rusland zijn derde grootste handelspartner blijft. Polen heeft het verlies aan Russische afzet proberen te compenseren door de uitvoer naar zijn buurlanden te verhogen. Eerder werd Rusland er ook al van beschuldigd om zijn gasleveringen te gebruiken als een politiek wapen.