managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 16 februari 2021

Posted by managing21 on februari 16th, 2021

Het Britse concern Scottish & Southern Energy (SSE) wil de volgende tien jaar 15 miljard pond investeren in de bouw van nieuw windturbineparken. Gemikt wordt op projecten op het Europese vasteland, de Verenigde Staten en Japan. Dat heeft Alistair Phillips-Davies, chief executive van het concern, gezegd. Het bedrijf wil de eerste Britse windmolenbouwer met een wereldwijde aanwezig worden. Vorige maand stelde het Britse bedrijf zich, samen met de Deense investeerder Copenhagen Infrastructure Partners, kandidaat voor de ontwikkeling van Thor, het grootste offshore windturbinepark van Denemarken. SSE heeft momenteel al de grootste pijplijn aan offshore windmolenprojecten in Groot-Brittannië en Ierland. Die portefeuille omvat ook het turbinepark Dogger Dank voor de kust van North Yorkshire. Dat project moet over vijf jaar klaar zijn en moet de grootste offshore windmolenpark van de wereld worden.

De handel tussen China en de Europese Unie bereikte vorig jaar een niveau van 586 miljard euro. Daarmee is China de grootste handelspartner van de Europese Unie geworden. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Eurostat. China steekt daarbij de Verenigde Staten, dat met de Europese Unie voor 555 miljard euro handel dreef, voorbij – De Britse autobouwer Jaguar zal vanaf midden dit decennium alleen nog volledig elektrische wagens verkopen. Dat heeft Thierry Bolloré, chief executive van Jaguar Land Rover, aangekondigd. Tegen eind volgend decennium moet het bedrijf volledig klimaatneutraal zijn geworden – Winkelketen C&A sluit zich in Duitsland aan bij de dienst Connected Retail van Zalando. Daarmee breidt Zalando zijn partnerprogramma, dat al meer dan 3.000 verkopers omvat, verder uit. Connected Retail laat fysieke modeketens toe om hun producten op de platformen van Zalando te verkopen.

De Europese Unie overweegt Turkije op zijn zwarte lijst met belastingparadijzen te zetten. Turkije weigert immers om fiscale informatie met de lidstaten van de Europese Unie te delen. In oktober vorig jaar werden ook de Caraïbische eilanden Anguilla en Barbados aan de lijst toegevoegd – Google moet in Frankrijk een boete van 1,1 miljoen euro betalen. Het bedrijf zou in het verleden met zijn ranglijsten voor hotels consumenten hebben misleid. Dat zou uit een onderzoek van het Franse ministerie van financiën zijn gebleken. Google gebruikte een aangepaste ranglijst die volgens eigen criteria was opgesteld – Bernard Arnault, de man achter het luxeconcern LVMH Group, zet samen met bankier Jean-Pierre Mustier het investeringsfonds Pegasus Europe, een Special Purpose Acquisition Vehicle (Spac), op. Het fonds wil zich vooral toespitsen op overnames in de fintech-sector.

Maaltijdbesteller Deliveroo wil begin volgende maand de formaliteiten voor een introductie op de beurs van Londen starten. Dat hebben Britse media gemeld. Het bedrijf, acht jaar geleden opgericht door Will Shu, zou door die operatie een marktwaarde van ongeveer 10,4 miljard dollar moeten verwerven – De Japanse autobouwer Nissan voert geen gesprekken over de ontwikkeling van een elektrische wagen voor Apple. Dat heeft Nissan gezegd in een reactie op berichten dat beide partijen over het project gesprekken zouden hebben aangeknoopt. De elektrische auto van Apple zou ten vroegste over drie jaar op de markt kunnen komen – De Chinese groep Bytedance is niet langer van plan om de Amerikaanse activiteiten van zijn videoplatform TikTok aan Oracle en Walmart te verkopen. Bytedance zou door het vertrek van voormalig Amerikaans president Donald Trump niet langer de noodzaak van een verkoop voelen.

De activiteiten van het technologiebedrijf Uber hebben een flexibele aanpak nodig. Dat heeft Dara Khosrowshahi, topman van Uber, gezegd in een commentaar op de plannen van de Europese Commissie om de wetgeving terzake aan te passen. Een betere bescherming van de chauffeurs kan volgens hem zonder aan de flexibiliteit te raken – In Australië lijkt de overheid dichterbij een akkoord met de Amerikaanse technologiebedrijf Facebook en Google over de betaling van lokale mediabedrijven voor de verstrekking van nieuwsberichten. Dat heeft Josh Frydenberg, Australisch minister van financiën, gemeld – De Amerikaanse instrumentenbouwer Gibson heeft het voorbije jaar een omzet van ongeveer 700 miljoen dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. De groei is volgens het bedrijf sterk beïnvloed door de lockdowns. Vooral de instapmerken Squier en Epiphone bleken populair.

Brouwer AB Inbev is in de Verenigde Staten een rechtszaak gestart tegen concurrent Constellation Brands. Het dispuut heeft te maken met de verkoop van Corona, een biermerk van AB Inbev. Constellation Brands heeft volgens AB InBev de naam onrechtmatig gebruik om een frisdrank op de Amerikaanse markt te lanceren – Winkelketen Lidl gaat in België vier nieuwe winkels openen. Er komen nieuwe vestigingen in Mechelen en Sint-Niklaas. De twee andere locaties zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt. Tegen eind volgend jaar zal Lidl naar eigen zeggen vijfhonderd nieuwe werknemers aanwerven – Het voorbije jaar moest in Vlaanderen en Brussel voor het huren van een woning gemiddeld een prijs van 778 euro per maand worden betaald. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Confederatie van de Immobiliënberoepen (CIB).