managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 17 februari 2021

Posted by managing21 on februari 17th, 2021

De Britse pubketen Mitchells and Butlers (M&B) wil met een kapitaaloperatie een bedrag van 350 miljoen pond ophalen. Het bedrijf heeft daarvoor een akkoord kunnen sluiten met zijn crediteuren en belangrijkste investeerders. Er wordt ook een nieuwe kredietlijn van 150 miljoen pond aangeboord. De keten had in januari al te kennen gegeven, nadat de Britse regering opnieuw besloot de horeca te sluiten, mogelijk opnieuw bijkomende financiële reserves nodig te zullen hebben. Mitchells and Butlers schrapte vorig jaar al ongeveer 1.300 arbeidsplaatsen. De pubketen, in handen van het consortium Odyzean, benadrukte dat de vooruitzichten zonder nieuwe middelen bijzonder slecht bleken. Daardoor zouden volgens het bedrijf ruim 1.600 cafés en meer dan veertigduizend arbeidsplaatsen in het gedrang komen. Bob Ivell, topman van de keten, wijst erop dat het bedrijf voor de uitbraak van de coronacrisis bijzonder gezond was.

In de Verenigde Staten is Arne Sorenson, chief executive van de Amerikaanse hotelketen Marriott International, overleden. Dat heeft de hotelketen gemeld. Sorensen (62) stond negen jaar lang aan de leiding van de hotelgroep. Hij overleed aan de gevolgen van pancreaskanker – Het Amerikaanse bedrijf Palantir Technologies boekte tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 322 miljoen dollar. Dat was 40 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies kon van 159,3 miljoen dollar naar 148,3 miljoen dollar worden teruggebracht – Turkije wordt door de Europese Unie voorlopig niet op een lijst met belastingparadijzen geplaatst. Turkije weigert fiscale informatie met lidstaten van de Europese Unie te delen, maar krijgt tot september tijd om zich in regel te stellen. Het land had dat uitstel gevraagd omdat een aantal administratieve problemen zouden zijn opgedoken.

Groot-Brittannië gaat met elke afzonderlijke lidstaat van de Europese Unie gesprekken aanknopen over een visumvrije toegang voor artiesten. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. De culturele sector reageert ontgoocheld op de beslissing van de Britse autoriteiten – Facebook zou werken aan de ontwikkeling van een smartwatch. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Het bedrijf zou door de lancering van het apparaat de concurrentie met ondernemingen zoals Apple of Google willen opvoeren. Verwacht wordt dat de smartwatch volgend jaar op de markt zou kunnen worden gebracht – Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) heeft bij het European Medecines Agency (EMA) een aanvraag voor een goedkeuring van zijn coronavaccin aangevraagd. Het vaccin wordt vervaardigd door Janssen Pharmaceutica, de Belgische dochter van de Amerikaanse groep. Er zijn al drie vaccins voor de Europese markt goedgekeurd.

De bitcoin heeft een nieuwe piekwaarde van bijna 50.548 Amerikaanse dollar laten optekenen. Dat betekende een stijging met 4,4 procent tegenover de dag voordien. Voor de eerste keer in de geschiedenis heeft de bitcoin een waarde van meer dan 50.000 dollar laten optekenen. Sinds begin dit jaar heeft de virtuele munt al 75 procent aan waarde gewonnen. Tegenover vorige zomer is er sprake van een vervijfvoudiging – Het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en diens partner BionTech is bijzonder efficiënt. Dat blijkt uit een onderzoek in Israël. Gemeld wordt dat na een eerste massale vaccinatie nog slechts 0,01 procent van de personen een besmetting met Covid-19 vertoonde. Geen enkele patiënt werd ernstig ziek – De Franse bandenfabrikant Michelin boekte vorig jaar een omzet van 20,5 miljard euro. Dat was 15 procent minder dan het jaar voordien. De winst steeg van 1,1 miljard euro naar 2 miljard euro.

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn geen zelfstandig ondernemers, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst. Dat heeft een Nederlands rechter beslist. Daarmee bevestigde de rechter een uitspraak van een lagere rechtbank. Deliveroo zou opnieuw in beroep gaan – In Groot-Brittannië zegt de Competition and Markets Authority (CMA) bedenkingen te hebben bij de verkoop van de reclamedivisie van eBay aan de Noorse groep Adevinta. Volgens de Britse autoriteiten zou de transactie de concurrentie op de markt ondermijnen. Adevinta en eBay moeten nog deze maand een antwoord formuleren – De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas zoekt een overnemer voor zijn Amerikaanse dochterbedrijf Reebok. Dat heeft Adidas gemeld. De Duitse groep nam Reebok vijftien jaar geleden over voor een bedrag van 3,1 miljard dollar. Reebok heeft echter nooit de gestelde verwachtingen ingelost.

Het gasbedrijf Fluxys wil de capaciteit van de capaciteit van zijn terminal in de haven van Zeebrugge verdubbelen. De onderneming heeft voor de uitbreiding een bouwvergunning aangevraagd. Momenteel heeft Fluxys in Zeebrugge een opslagcapaciteit van 240.000 kubieke meter – Point Urbain, het horecabedrijf van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) legt de boeken neer. Dat heeft Erika Xuan Nguyen, de zakelijke partner van El Kaouakibi, gezegd. Point Urbain was gevestigd in het Jacob Jordaenshuis in Antwerpen, maar de huurovereenkomst is door de eigenaar van het pand opgezegd – Een eerste Boeing 737 Max van luchtvaartmaatschappij Tuifly heeft van de Belgische overheid opnieuw een luchtwaardigheidscertificaat gekregen. Dit betekent dat het toestel weer reizigers mag vervoeren. Een tweede toestel zou op korte tijd eveneens opnieuw zijn certificaat krijgen. Er zijn diverse testvluchten uitgevoerd.