managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 18 februari 2021

Posted by managing21 on februari 18th, 2021

In Mexico hebben telecombedrijven en rechtengroepen geprotesteerd tegen plannen van de overheid om een biometrische gegevensbank aan te leggen met gegevens van de gebruikers van mobiele telefoons. De Mexicaanse overheid wil de gegevensbanken gebruiken als een instrument in de strijd tegen ontvoeringen en afpersing. De nieuwe maatregel kadert in de plannen van de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador, die heeft aangegeven in de strijd tegen de criminaliteit het gebruik van geweld te vervangen door innoverende technologie. De gegevens zouden door de telecombedrijven moeten worden verzameld, maar die waarschuwen voor hogere kosten voor de consument. Daarnaast waarschuwen rechtengroepen voor het risico op misbruik en diefstal van data. Vermoed wordt dat het nieuwe wetsvoorstel volgende maand in het Mexicaanse parlement zal worden goedgekeurd.

Het Amerikaanse mediaconcern Disney zal in Europa voor zijn streamingdiensten alvast tien projecten opzetten. Dat heeft het bedrijf gemeld. In Europa zijn leveranciers van streamingdiensten immers verplicht om hun aanbod 30 procent lokale producties op te nemen – Het Gerecht van de Europese Unie ziet geen problemen in de steunmaatregelen die Frankrijk en Zweden hebben ingevoerd om luchtvaartmaatschappijen door de coronacrisis te loodsen. Ryanair had tegen de steunmaatregelen een klacht ingediend omdat de maatregel discriminerend zou werken. Die klacht is nu echter afgewezen – In de Verenigde Staten wil het ministerie van justitie meer informatie over de overname van de zakelijke berichtendienst Slack door Salesforce.com. Verdere details over de inhoud van de gevraagde verduidelijking werd niet verstrekt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 27,7 miljard dollar.

De Britse autoconstructeur Jaguar Land Rover wil volgend jaar wereldwijd ongeveer 2.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dat heeft het bedrijf, onderdeel van de Indiase groep Tata Motors, gemeld. Wel werd benadrukt dat aan het fabriekspersoneel niet zal worden geraakt. Jaguar Land Rover heeft momenteel 37.000 werknemers – News Corp heeft met Google een wereldwijde overeenkomst gesloten over de rechten op de inhoud van nieuwssites. De bedrijven willen onder meer een abonnementsplatform ontwikkelen en advertentie-inkomsten delen. YouTube zou als een platform voor videojournalistiek worden gebruikt – De Amerikaanse autobouwer Ford wil eind dit decennium in Europa alleen nog maar elektrische personenwagens verkopen. Midden dit decennium moet de vloot van het bedrijf al op de verkoop van hybride en elektrische wagens zijn overgeschakeld.

Het Amerikaanse hotelconcern Hilton Worldwide heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 4,3 miljard dollar, tegenover 9,5 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 720 miljoen dollar. Het jaar voordien was er nog sprake van een winst van 886 miljoen dollar – Amazon zou in India een aantal grote verkopers op zijn platform jarenlang hebben voorgetrokken. Die bedrijven zouden de webwinkel bovendien hebben gebruikt om de regels over buitenlandse investeringen in het land te omzeilen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Amazon zegt echter altijd de wet te hebben gevolgd – Spanje wil de deeleconomie sterker reglementeren. Het land wil de bedrijven uit de sector verplichten zijn medewerkers in loondienst te nemen in plaats van als zelfstandigen te bestempelen. In Spanje zouden momenteel ongeveer 30.000 mensen als zelfstandige in de sector actief zijn.

De gamefabrikant Epic Games heeft bij de Europese Commissie een klacht tegen Apple neergelegd. Epic Games protesteert tegen het betaalsysteem dat Apple op zijn mobiele platform heeft ingevoerd.  Eerder lanceerde Epic Games al klachten tegen Apple in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië – Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft met een investeringsronde een bedrag van 850 miljoen dollar opgehaald. Daarmee zou de waarde van de onderneming tot ongeveer 74 miljard dollar zijn opgelopen – In de Verenigde Staten heeft Letitia James, de openbare aanklager van New York, de online retailer Amazon ervan beticht zijn personeel in gevaar te hebben gebracht. Volgens de openbare aanklager zou het bedrijf zijn werknemers onvoldoende tegen een besmetting met het coronavirus hebben beschermd. Volgens James zou ook vergeldingsmaatregelen hebben genomen tegen personeel dat protesteerde.

Vortex Energy Belgium, ontwikkelaar van windmolenparken, wordt overgenomen door zijn sectorgenoot Windvision uit Leuven. Door de operatie kan Windvison, inmiddels in handen van Blackrock, de omvang van zijn Belgische portefeuille tot 1 gigawatt verdubbelen – Het biotechbedrijf Imcyse uit Luik met een kapitaaloperatie een bedrag van 21,2 miljoen euro op. De bijkomende middelen zullen worden geïnvesteerd in het verder onderzoek dat Imcyse voert naar behandelingen tegen reuma. Het extra geld komt van een groep bestaande aandeelhouders en van de farmagroep Pfizer – De Scandinavische groep IK Investment Partners neemt het bedrijf Innovad uit Antwerpen, ontwikkelaar van voedingsadditieven, over. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 250 miljoen euro bedragen. Innovad is een specialist in voedingsadditieven voor runderen, varkens, gevogelte, maar ook vissen en schaaldieren, katten en honden.