managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 19 februari 2021

Posted by managing21 on februari 19th, 2021

In Zwitserland heeft de openbare aanklager beroep aangetekend tegen de vrijspraken in een rechtszaak in een klacht over omkoping bij de Fédération Internationale de Football Association (Fifa). De klacht viseerde de zakenman Nasser Al-Khelaifi uit Qatar en Jerome Valcke, voormalig secretaris-generaal van de Fifa. Volgens de openbare aanklager zou Valcke de verdeling van mediarechten hebben gemanipuleerd ten voordele van de Qatarese mediagroep Bein Sports, die wordt geleid door Al-Khelaifi, die ook voorzitter is van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain. Een Zwitserse rechtbank had Al-Khelaifi in oktober echter vrijgesproken. Valcke werd eveneens vrijgesproken voor passieve corruptie, maar werd veroordeeld tot een boete van 24.000 Zwitserse frank wegens het vervalsen van documenten. Zowel Valcke als Al-Khelaifi hebben alle aantijgingen steeds met klem ontkend. Valcke is door de Fifa voor tien jaar geschorst.

De Amerikaanse winkelketen Walmart realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind januari werd afgesloten, een omzet van 559,2 miljard dollar. Dat was 6,7 procent meer dan het jaar voordien. Vooral de online verkoop kende een sterke groei. De operationele winst daalde wel met 9,6 procent tot 20,6 miljard dollar – De Duitse autobouwer Porsche, dochter van Volkswagen, wordt mogelijk als een afzonderlijk bedrijf naar de beurs gebracht. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Mogelijk zouden een kwart van de aandelen van Porsche naar de beurs kunnen worden gebracht. Dat zou een bedrag tussen 20 miljard euro en 25 miljard euro kunnen opleveren – Het navigatiebedrijf Garmin boekte het voorbije jaar een omzet van 4,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 4 procent tot 992 miljard dollar. Garmin boekte het vijfde jaar met omzetgroei op een rij.

Luchtvaartmaatschappij Airbus boekte het voorbije jaar een omzet van 49,9 miljard euro. Dat was 29 procent minder dan het jaar voordien. Het verlies daalde van 1,36 miljard euro naar 1,33 miljard euro. Het bedrijf leverde 556 nieuwe vliegtuigen af. Er kwamen ook 383 nieuwe bestellingen. Er waren ook 115 annuleringen – Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé heeft zijn divisie Amerikaanse watermerken aan de groep One Rock Capital verkocht. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 4,3 miljard dollar. Nestlé had vorig jaar al aangekondigd de strategische opties voor de divisie te zullen onderzoeken – Het supermarktconcern Ahold Delhaize heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 74,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14,2 procent tegenover het jaar voordien. De online verkoop liep met 67,4 procent op tot bijna 7,6 miljard euro. De operationele winst daalde met 16,6 procent tot 2,2 miljard euro.

De luxegroep Kering heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 13,1 miljard euro. Dat was ruim 17 procent meer dan het jaar voordien. De winst daalde met 39 procent tot bijna 2 miljard euro. Dochterbedrijf Bottega kon wel een stijging met bijna 4 procent optekenen – De Nederlandse winkelketens Miss Etam en Steps zijn door de rechtbank van Amsterdam failliet verklaard. Eigenaar NXT Fashion was niet meer in staat gebleken om de salarissen over de maand januari te betalen. Door het faillissement verdwijnen 340 arbeidsplaatsen. De ketens hadden samen 44 winkels – De Duitse autobouwer Daimler boekte het voorbije jaar jaar een omzet van 154,3 miljard euro. Dat was 11 procent minder dan het jaar voordien. De verkopen daalde met 13 procent tot 2,1 miljoen wagens. De winst steeg echter met 48 procent tot 6,6 miljard euro. Het Duitse concern kon daarbij profiteren van een omvangrijk kostenbesparingsprogramma.

Sociaal netwerk Facebook moet in Italië een boete van 7 miljoen euro betalen. Volgens de Italiaanse autoriteiten heeft het bedrijf gebruikers misleid over de persoonlijke gegevens die worden verzameld. Enkele jaren geleden werd het bedrijf wegens dezelfde inbreuken al eens tot een boete van 5 miljoen euro veroordeeld – Het mijnbedrijf Rio Tinto boekte het voorbije jaar een omzet van 44,6 miljard dollar, tegenover 11,1 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De winst steeg met 20 procent tot 12,4 miljard dollar. Het bedrijf maakte bekend een dividend van 5 miljard dollar te zullen uitbetalen – De Nederlandse verfproducent AkzoNobel boekte het voorbije jaar een omzet van 8,5 miljard euro. Dat was 8 procent minder dan het jaar voordien. De winst liep echter met 15 procent op tot 963 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijf kondigde aan voor 1 miljard euro eigen aandelen te zullen inkopen.

De rechtbank van Nijvel heeft het energiebedrijf Xylowatt failliet verklaard. De onderneming maakt installaties voor warmtekrachtkoppeling op basis van de vergassing van houtresten. Het bedrijf sloot wel een aantal contracten, maar de belangstelling voor de technologie bleef te beperkt –  Het biotechbedrijf Galapagos gaat zijn middelen in onderzoek en ontwikkeling opnieuw evalueren. Dat heeft Onno van de Stolpe, topman van Galapagos, gezegd. Het bedrijf moest de voorbije maanden een aantal onderzoeken met de middelen filgotinib en ziritaxestat stopzetten – Brouwer AB InBev heeft een nieuwe kredietlijn van 10,1 miljard dollar afgesloten. De uitgifte is gekoppeld aan duurzame doelstellingen. Daarmee laat AB InBev volgens analisten de grootste duurzame kredietlijn uit de geschiedenis optekenen. Het huidige record staat met 10 miljard dollar op naam van Shell en werd ruim een jaar geleden opgetekend.