managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 20 februari 2021

Posted by managing21 on februari 20th, 2021

Het Zweedse energiebedrijf Northvolt, fabrikant van lithium-ion batterijen, investeert 200 miljoen dollar in de bouw van een fabriek in de Poolse stad Gdansk. De fabriek moet nieuwe systemen voor de opslag van energie bouwen. Dat heeft Peter Carlsson, chief executive van Northvolt, aangekondigd. De nieuwe fabriek zou in eerste instantie een productie van 5 gigawattuur moeten leveren en zou in de regio ongeveer 500 nieuwe banen moeten creëren. De productie zou volgend jaar van start moeten gaan. Op langere termijn wordt gerekend op een productie van 12 gigawattuur. Northvolt wijst er daarbij op dat de opslag van energie een cruciale pijler van de Europese duurzame economie moet worden. Lithium-ion batterijen en aanverwante producten zijn een belangrijke pijler van de Poolse export geworden. Onder meer bedrijven LG Chem, SK Group of Umicore hebben in het land fabrieken geopend. 

De Europese Commissie heeft de overname van Varian Medical Systems door Siemens Healthineers door Siemens Healthineers goedgekeurd. Aan die goedkeuring worden echter wel een aantal voorwaarden rond interoperabiliteit met oplossingen van derden gekoppeld. De overname werd de voorbije zomer aangekondigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 16,4 miljard dollar – Het Franse voedingsbedrijf Danone boekte het voorbije jaar een omzet van 23,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 6,6 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 18,3 procent terug tot 2,51 miljard euro – De Russische mijnbouwgroep Norilsk Nickel gaat niet in beroep tegen een boete van 2 miljard dollar die aan de onderneming werd opgelegd voor de milieuschade die door een brandstoflek in een fabriek van het concern was veroorzaakt. Vladimir Potanin, topman van Nornickel, zegt dat het bedrijf een belangrijke les heeft geleerd.

De Duitse verzekeraar Allianz boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 35,6 miljard euro, tegenover 35,5 miljard euro inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van 1,86 miljard euro naar 1,82 miljard euro terug – De Amerikaanse groep Deere, fabrikant van landbouwvoertuigen, realiseerde het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 9,11 miljard dollar. Dat was een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 517 miljoen dollar naar 1,22 miljard dollar op – In Groot-Brittannië moeten de medewerkers van Uber als werknemers in plaats van als zelfstandigen worden bestempeld. Dat heeft het Britse hooggerechtshof geoordeeld. Daarmee bevestigde het hooggerechtshof eerdere vonnissen van lagere rechtbanken. Het geding was een gevolg van klacht tegen Uber die vijf jaar geleden door de chauffeurs James Farrar en Yaseen Aslam werd neergelegd.

De Braziliaanse regering heeft Joaquim Silva e Luna, voormalig minister van defensie, benoemd tot chief executive van het staatsoliebedrijf Petrobras. Silva e Luna wordt bij Petrobras de opvolger van Roberto Castello Branco, die in conflict was geraakt met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro – De Franse autobouwer Renault boekte het voorbije jaar een omzet van 43,5 miljard euro. Dat was een daling met 22 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies liep, onder invloed van de cijfers van partner Nissan, van 141 miljoen euro tot 8 miljard euro op. De verkoop daalde met 21 procent tot minder dan 3 miljoen wagens – Het Amerikaanse bedrijf Applied Materials, toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie, realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 5,16 miljard dollar, tegenover 4,16 miljard dollar inkomsten vorig jaar. De nettowinst liep van 892 miljoen dollar naar 1,13 miljoen dollar op.

In de Verenigde Staten heeft BitPay, een betaaldienst voor cryptomunten, een schikking van ruim 500.000 dollar getroffen met het ministerie van financiën. Het bedrijf werd ervan beticht betalingen naar Cuba, Iran en Noord-Korea te hebben mogelijk gemaakt. BitPay zou ondertussen sterkere beveiligingen hebben ingebouwd – In Nederland boekte het luchthavenbedrijf Royal Schiphol Group het voorbije jaar een omzet van 688 miljoen euro, tegenover bijna 1,62 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Er was tevens een verlies van 563 miljoen euro, tegenover een winst van 355 miljoen euro het jaar voordien – Het coronavaccin van de Pfizer en Biontech kan tot twee weken in een normale diepvriezer worden bewaard. Dat blijkt uit cijfers die aan de Amerikaanse autoriteiten zijn bezorgd. Hierdoor kan het vaccin gemakkelijker worden opgeslagen en vervoerd dan bij de extreme vriestemperaturen die eerder waren aangegeven.

De Italiaanse ondernemer Giovanni Ferrari investeert 340 miljoen euro in zijn Belgische holding CTH Invest, onder meer eigenaar van biscuitfabrikant Delacre. CTH Invest heeft nu een kapitaal van 1,7 miljard euro ter beschikking. De nieuwe midden kunnen mogelijk voor bijkomende overnames worden ingezet – De holding Sucraf verandert zijn naam in Cumulex. Dat hebben de aandeelhouders tijdens de algemene vergadering beslist. De holding wil een aantal nieuwe investeringen opzetten. Sucraf bezat ooit een derde van een suikerrietplantage in Zuid-Kivu (Congo), maar dat belang ging door een nationalisering verloren – het Waalse luchtvaartbedrijf Sonaca verwacht dat de leveringen voor de markt voor vliegreizen op lange afstand zich pas over drie tot vijf jaar opnieuw tot een normaal niveau zullen herstellen. Dat heeft Bernard Delvaux, chief executive van Sonaca, gezegd. Sonaca schrapte vorig jaar 1.500 banen.

Verder:

Superbowl leverde hoofdsponsors 96 miljard dollar mediawaarde op
https://www.sportspromedia.com/news/super-bowl-sponsors-media-value-exposure-pepsi-verizon-gatorade-bud-light
Offshore windsector installeert nieuwe recordcapaciteit
https://renews.biz/66479/2020-stellar-year-for-global-offshore-wind-investment/
Volkswagen over vijf jaar grootste verkoper elektrische wagens
https://www.onlineev.com/vw-will-overtake-tesla-in-ev-sales-by-2025-analyst-says/
Kinderen tijdens lockdown meer aan online pesten blootgesteld
https://www.telecompaper.com/news/quarter-of-uk-children-say-online-bullying-has-increased-during-lockdown-uswitch–1372462
Luchtvervuiling verhoogt risico op onvruchtbaarheid
https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/17/air-pollution-significantly-raises-risk-of-infertility-study-finds
Bestedingen internationaal toerisme mert 750 miljard dollar gedaald
https://www.traveldailynews.com/post/international-tourism-spend-tumbles-by-7536bn-in-2020
Smokkel veroorzaakt zware daling in populaties bedreigde diersoorten
https://www.msn.com/en-gb/news/world/wildlife-trafficking-driving-severe-declines-in-traded-species-finds-study/ar-BB1dHoB5
Amerikaanse luchtvaarttrafieken op laagste niveau in bijna veertig jaar
https://abcnews.go.com/Politics/us-airline-passenger-traffic-drops-36-year-low/story?id=75954731
Werknemers verwachten blijvende opportuniteit op flexibele arbeid
https://www.hrreview.co.uk/hr-news/strategy-news/mass-discontent-among-staff-if-flexible-working-is-withdrawn-study-warns/131423
Twitter is goudmijn om verwachtingen consument te volgen
https://www.reuters.com/article/eurozone-inflation-twitter-idINKBN2AF0R5