managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 21 februari 2021

Posted by managing21 on februari 21st, 2021

Het busvervoer in Moskou moet tegen eind dit decennium volledig met elektrische bussen worden georganiseerd. Dat heeft Mosgortrans, het openbare vervoerbedrijf van de Russische hoofdstad, gemeld. Momenteel beschikt Mosgortrans al over een vloot van 600 elektrische bussen. Tegen eind dit jaar moet die duurzame vloot nog met 400 bijkomende exemplaren worden uitgebreid. Die operatie zal ook daarna verder worden gezet, zodat tegen het midden van dit decennium de vloot meer dan 2.000 elektrische bussen zal stellen. Milieugroepen hebben met tevredenheid gereageerd op de beslissing van het bedrijf, maar woordvoerders van WWF Russia zeggen dat er nog een lange weg moet worden afgelegd. Opgemerkt wordt dat vooral de bevolking van de Russische hoofdstad zijn gedrag moet wijzigen en zijn voorkeur voor het gebruik van de eigen wagen moet laten vallen.

Rusland heeft het gebruik van het coronavaccin Covivac goedgekeurd. Daarmee heeft het land een derde vaccin tegen het virus Covid-19 op de markt gebracht. Covivac werd ontwikkeld in het Chumakov Center. Tegen eind dit jaar zouden van het vaccin twintig miljoen dosissen moeten zijn geproduceerd – De Amerikaanse krant Los Angeles Times staat niet te koop. Dat heeft de miljardair Patrick Soon-Shiong, eigenaar van de krant, gezegd. In Amerikaanse media was gemeld dat Soon-Shiong mogelijk op zoek zou zijn naar een overnemer voor de publicatie. Hij kocht de Los Angeles Times drie jaar geleden voor een bedrag van 500 miljoen dollar – Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek, wil binnen 2,5 jaar een nieuwe vaccinfabriek in gebruik nemen. De fabriek zou worden gevestigd in Bilthoven en zou tussen veertig en tweehonderd miljoen dosissen per jaar moeten kunnen produceren.

De Italiaanse modegroep Valentino is in New York aangeklaagd omdat het bedrijf onrechtmatig het huurcontract voor zijn pand aan Fifth Avenue zou hebben gebroken. De eigenaar van het pand eist een schadevergoeding van 207,1 miljoen dollar. Valentino had opgemerkt dat de coronapandemie de uitbating van de winkel niet langer mogelijk maakte – Het Franse voedingsconcern Danone neemt het bedrijf Earth Island, producent van plantaardige voeding, over. Earth Island is eigenaar van merken zoals Vegenaise en Follow Your Heart. Danone wil midden dit decennium minstens 5 miljard euro omzet boeken met plantaardige voeding – De Amerikaanse bank Citigroup overweegt een aantal activa van zijn buitenlandse consumentendivisies te verkopen. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Gewag wordt gemaakt van activa is Zuid-Korea, Thailand, de Filipijnen en Australië. Een definitieve beslissing zou echter nog niet zijn genomen.

Het Italiaanse defensiebedrijf Leonardo wil zijn Amerikaanse divisie DRS Technologies naar de beurs van New York brengen. Mogelijk zou een belang van 40 procent van Leonardo in DRS Technologies naar de beurs worden gebracht. Een definitieve beslissing zou echter nog niet zijn genomen. Leonardo kocht DRS Technologies dertien jaar jaar voor 5,2 miljard dollar – De Franse telecomgroep Orange wil zijn divisie zendmasten afsplitsen in de nieuwe vennootschap Totem. Het nieuwe onderneming krijgt het beheer over ruim 25.000 sites in Frankrijk en Spanje. Orange zou ook overwegen om zendmasten in andere landen in Totem onder te brengen – Richard Sharp, een voormalig bankier van Goldman Sachs, wordt de nieuwe voorzitter van de British Broadcasting Corporation (BBC). Dat heeft de Britse regering gemeld. Sharp krijgt een termijn van vier jaar. Hij ontvangt een loon van 160.000 pond per week.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM boekte het voorbije jaar een omzet van 11,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 59 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een nettoverlies van 7,1 miljard euro. Het jaar voordien was er nog een winst van 293 miljoen euro. De trafieken daalden met 67,3 procent tot 34 miljoen passagiers – De Canadese cannabisfabrikant Tilray boete het voorbije jaar een omzet van 210,5 miljoen dollar. Dat was 26 procent meer dan het jaar voordien. Het verlies kon van 321`miljoen dollar tot 271 miljoen dollar worden teruggebracht – Bosch en Microsoft zetten samen een software-platform op voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor elektrische en autonome mobiliteit. Dat heeft Bosch aangekondigd. De technologie zal gebaseerd zijn op Azure van Microsoft. Tegen eind dit jaar zou het nieuwe software-platform in een aantal prototypes moeten kunnen worden geïnstalleerd. 

Touroperator TUI Belgium schrapt tot eind april alle reizen naar bestemmingen buiten Europa. Dat heeft het bedrijf gemeld. Opgemerkt wordt dat er op dit ogenblik weinig vooruitzichten zijn op een mogelijke opening van toeristische activiteiten buiten Europa. Ook de paasvakantie valt in de periode – De investeerder Vectis heeft voor zijn vierde fonds een bedrag van 80 miljoen euro opgehaald. Met zijn nieuwe fonds wil de investeerder participaties in middelgrote groeibedrijven uit klassieke sectoren nemen. Er wordt zowel naar een mogelijk minderheidsbelang als een meerderheidsbelang gekeken – Het nieuwe mediaplatform Choice neemt een notering aan de beurs van Brussel. Choice werd richt door de zakenpartners Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael. Het nieuwe bedrijf wil een interactief platform voor televisie en video aanbieden, gekoppeld aan een goedkoop abonnement voor breedband.