managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 22 februari 2021

Posted by managing21 on februari 22nd, 2021

De Deense maritieme groep Maersk versnelt zijn plannen om het emissieniveau van zijn containervervoer terug te brengen. Daarbij wordt over twee jaar al een eerste containerschip op klimaatneutrale brandstof op de markt gebracht. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Oorspronkelijk was de introductie van het schip pas tegen het einde van dit decennium verwacht. De scheepvaartindustrie, die 80 procent van de wereldhandel vertegenwoordigt en ongeveer 3 procent van de wereldwijde emissies van koolstofdioxide veroorzaakt, heeft vorig jaar beloofd tegen eind dit decennium gebruik te zullen maken van klimaatneutrale schepen en brandstoffen. In eerste instantie wil Maersk een kleiner schip, met een capaciteit van 2.000 containers, op methanol laten varen. Er kan echter ook opnieuw op fossiele brandstoffen worden teruggeschakeld. Maersk benadrukt dat al zijn nieuwe schepen met een dergelijke technologie zullen worden uitgerust. Er zullen daarnaast door Maersk ook tests met andere brandstoffen, zoals ammoniak, worden uitgevoerd.

Het Japanse softwarebedrijf WingArc1st wil met een notering op de Tokyo Stock Exchange een bedrag van 18,2 miljard yen (172 miljoen dollar) ophalen. Het bedrijf, producent van zakelijke software, zou midden maart een notering aan de Japanse beurs willen. De waarde van WingArc1st, voor bijna 35 procent in handen van investeerder Carlyle, wordt geraamd op 46,5 miljard yen – De Amerikaanse autoverkoper AutoNation boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 5,79 miljard dollar, tegenover 5,55 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst viel van 157,7 miljoen tot 151,5 miljoen terug – De Franse bandenproducent Michelin zet een joint-venture op met het Zweedse bedrijf Enviro. Het samenwerkingsverband spitst zich toe op de recyclage van banden. De joint-venture bouwt daarvoor een fabriek in de regio Antofagasta in Chili, die jaarlijks 30.000 ton banden zou moeten kunnen recycleren.

De Duitse luchthaven Berlin-Brandenburg (BER) sluit één van zijn terminals voor een periode van minstens één jaar. De luchthaven ging pas eind oktober open en beschikt over vijf terminals. Door de coronacrisis is het aantal reizigers echter sterk onder de verwachtingen gebleven – De Amerikaanse online groep Amazon zal zijn Fire TV Stick, een apparaat dat voor streaming wordt gebruikt, in India laten fabriceren. Dat heeft de onderneming gemeld. Daarbij zal het bedrijf een samenwerking opzetten met Cloud Network Technology, een dochter van het Taiwanese concern Foxconn. De productie zal in de stad Chennai worden opgezet – in Groot-Brittannië heeft de familiale groep Issa in samenwerking met investeerder TDR Capital de overname van de supermarktketen Asda van Walmart afgerond. Met de transactie is een bedrag van 6,8 miljard pond gemoeid. Walmart behoudt wel een minderheidsaandeel in de supermarktketen.

De Amerikaanse bank Citigroup kan geen aanspraak maken op een bedrag van 500 miljoen dollar dat verkeerdelijk aan kredietverstrekkers van zijn klant Revlon was gestort. Dat heeft een rechter in Manhattan geoordeeld. Citigroup zegt echter recht te hebben op het geld en een beroep tegen het vonnis te overwegen – In Peru zijn al 70.000 eethuizen onder invloed van de coronacrisis failliet gegaan. Daarmee is het restaurantbestand van het land al met bijna één derde ingekrompen. Daarbij zijn ook 350.000 banen verdwenen. Dat heeft de Union of Restaurant Guilds of Peru gezegd – Het Nederlandse bedrijf Alfen, producent van laadpalen voor elektrische wagens, heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 189 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. De winst kende nagenoeg een verdubbeling tot bijna 12 miljoen euro. Alfen verkocht vorig jaar 55.500 laadpunten.

Het Amerikaanse bedrijf Silicon Laboratories overweegt zijn activiteiten op te splitsen. Daarbij zou de divisie analoge chips mogelijk worden verkocht. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. De verkoop van de divisie zou minstens een bedrag tussen 2 miljard dollar en 3 miljard dollar moeten opleveren – De haven van Rotterdam heeft het voorbije jaar 436,8 miljoen ton goederen behandeld. Dat betekende een terugval met 6,9 procent tegenover het jaar voordien. De achteruitgang is vooral te wijten aan de daling van de containertrafieken met 3,2 procent tot 14,35 miljoen eenheden – Het Israëlische bedrijf Redefine Meat, opgericht door Eshchar Ben-Shitrit, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 29 miljoen dollar opgehaald. De middelen zullen worden ingezet voor de productie van vleesvervangers op 3D-printers. Redefine Meat wil een prototype van een productielijn opzetten.

Plant-T, het bedrijf van de West-Vlaamse ondernemer David Van Steenkiste, wil installaties op de markt brengen waarmee het mogelijk is om op een kleine oppervlakte kruiden te kweken. De activiteiten van het bedrijf richten zich zowel op particulieren als professionele koks – Voormalig wielrenner Tom Boonen opent in Zandhoven bij Antwerpen een dealership voor de Nederlandse autobouwer Donkervoort. Het Nederlandse bedrijf heeft al buitenlandse vestigingen in Parijs, München, Düsseldorf en Genève. Tom Boonen was met zijn bedrijf Iconic Cars, verkoper van exclusieve wagens, al in de autowereld actief – Het energiebedrijf Engie Electrabel gaat op de site van Ineo Phenol in Doel experimenteren met tests om een industriële energiecentrale deels op waterstof te laten draaien. De installatie gebruikt normaal alleen aardgas om stoom en elektriciteit op te wekken. In eerste instantie wordt nu echter 10 procent waterstof toegevoegd.