managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 23 februari 2021

Posted by managing21 on februari 23rd, 2021

Een duizendtal financiële bedrijven uit de Europese Unie koestert plannen om voor de eerste keer in Groot-Brittannië kantoren te openen. Dat blijkt uit een rapport van de financiële consulent Bovill. Het bedrijf kwam tot de vaststelling dat ongeveer 1.500 financiële dienstverleners een aanvraag hebben gedaan om na de afronding van de brexit activiteiten in Groot-Brittannië te kunnen blijven onderhouden. Ongeveer twee op drie aanvragen was volgens Bovill afkomstig van een partij die tot nu toe geen aanwezigheid in Groot-Brittannië had. De vaststelling doet volgens de onderzoekers veronderstellen dat Londen ook na de scheiding met de Europese Unie een belangrijk internationaal financieel centrum zal blijven. Bovill voegt eraan toe dat Ierland met 230 aanvragen bovenaan de lijst staat, gevolgd door Frankrijk (186) en Duitsland (168). Daarna volgen Cyprus (151), Nederland (106) en Luxemburg (101).

De Britse bank HSBC Holdings verschuift zijn centrum steeds meer naar Azië. Topkaders worden van Londen naar Hongkong overgeheveld, terwijl de retaildivisie van de bank in de Verenigde Staten wordt stopgezet. De bank voorziet bovendien een verdere uitbreiding in Singapore – Het Franse modehuis Hermès boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 6,4 procent. Dat was 6 procent minder dan het jaar voordien. De Franse groep boekte een nettowinst van bijna 1,4 miljard euro, tegenover een positief resultaat van ruim 1,5 miljard euro het jaar voordien – Magna International, toeleverancier voor de autosector, boekte tijdens het voorbije jaar een omzet van 32,6 miljard dollar. Dat was een daling met 17 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf zegt echter beter gepresteerd te hebben dan de automarkt in de Verenigde Staten en de Europese Unie. De winst viel van bijna 1,77 miljard dollar naar 757 miljoen dollar terug.

Het Duitse bedrijf Lesson Nine, eigenaar van het online taalplatform Babbel, streeft mogelijk naar een notering aan de beurs. Het bedrijf heeft de voorbije maanden een sterke toename van het aantal gebruikers te hebben genoteerd. Lockdowns hebben volwassenen en jongeren tot online educatie aangespoord – De Verenigde Staten en de Europese Unie moeten hun aanslepend conflict rond staatssteun voor vliegtuigfabrikanten dringend opbergen. Dat heeft Guillaume Faury, chief executive van Airbus, gezegd. De invoertarieven hebben de schade door de coronacrisis volgens Faury alleen maar groter gemaakt – Mark Carney, tot vorig jaar gouverneur van de Britse centrale bank, is door het Amerikaanse fintechbedrijf Stripe als bestuurder aangetrokken. Stripe ontwikkelt technologie die online betalingen mogelijk maakt voor internetbedrijven. Onder meer Zoom, Slack, Shopify, Amazon en Deliveroo gebruiken de infrastructuur van Stripe.

Het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) neemt een belang van 50 procent in het champagnemerk Armand de Brignac. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Armand de Brignac werd zeven jaar geleden door de Amerikaanse rapper Jay-Z gekocht – Het Chinese autoconcern Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) zou mogelijk voor zijn exportmerk MG een productie willen opzetten bij VDL Nedcar in het Nederlandse Born. Afhankelijk van die beslissing is volgens Saic het succes dat MG op de Europese markt behaalt. Momenteel is er sprake van een productie van 25.000 exemplaren per jaar – Het Luxemburgse concern B&S Group zal mogelijk zijn activiteiten voor de cruisemarkt afstoten. De divisie heeft door de coronacrisis immers tegenvallende resultaten laten optekenen. De cruisedivisie vertegenwoordigt 2,5 procent van de totale omzet van het bedrijf.

Het mijnbedrijf Rio Tinto produceerde het voorbije jaar 14,7 miljoen karaat aan diamanten. Dat was 14 procent minder dan het jaar voordien. De verkoop viel met 26 procent terug tot 459 miljoen dollar. De divisie boekte een winst van 9 miljoen dollar, tegenover 21 miljoen dollar verlies het jaar voordien – Bij de Japanse autobouwer Honda legt chief executive Takahiro Hachigo eind maart zijn functie neer. Hij zal worden opgevolgd door Toshihiro Mibe, bij Honda momenteel hoofd van de divisie onderzoek en ontwikkeling. Hachigo stond zes jaar lang aan het hoofd van Honda. Hij blijft bestuurslid van de autobouwer – De Amerikaanse cruiserederij Royal Caribbean boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 2,21 miljard dollar, tegenover ruim 10,95 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed, onder invloed van de coronacrisis, een verlies van 5,8 miljard dollar, tegenover een winst van 1,9 miljard dollar het jaar voordien.

De Belgische ontwerper Pieter Muller wordt creatief directeur van het Franse modelabel Maison Alaïa, onderdeel van de Zwitserse groep Richemont. Muller, de vroegere rechterhand van Raf Simons, wordt bij het Franse label de opvolger van oprichter Azzedine Alaïa, die drie jaar geleden overleed – De Amerikaanse pizzaketen Domino’s wil dit jaar in België in totaal twintig nieuwe vestigingen openen. Begin dit jaar had de keten 110 Belgische vestigingen. Over vijf jaar wil Domino’s in België een netwerk met 200 vestigingen hebben uitgebouwd – De vastgoedgroep Aedifica heeft zijn activiteiten in Finland uitgebreid. Hoivatilat, de Finse dochter van Aedifica, nam twee bestaande woonzorgcentra in Espoo en Laukaa over. Hiermee was telkens een bedrag van 4 miljoen euro gemoeid. Daarnaast werden ook twee nieuwe woonzorgcentra in Oulu en Kempele opgeleverd voor een totaalbedrag van 8 miljoen euro.