managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 24 februari 2021

Posted by managing21 on februari 24th, 2021

Tsjechië heeft bij het Europese Gerechtshof tegen buurland Polen een klacht neergelegd. Reden voor het dispuut is de bruinkoolmijn in de Poolse stad Turów, nagenoeg op de grens met Duitsland en Tsjechië. De activiteiten van de bruinkoolmijn zouden de lokale watervoorraden van gemeenschappen in de buurt beschadigen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Europese Unie dat twee lidstaten een ecologisch dispuut voor de rechtbank moeten uitvechten. Inwoners van de Tsjechische gemeente Uhelná beklagen zich erover dat het grondwaterniveau vorig jaar met acht meter is gezakt. Dat is veel meer dan de uitbater had gemeld. Ook een aantal Duitse partijen hebben beslist om een klacht over de Poolse bruinkoolmijn bij de Europese Commissie in te dienen. Greenpeace Polen wijst erop dat ook in eigen land inmiddels 78 procent van de bevolking tegen eind dit decennium het gebruik van steenkool wil stoppen.

Facebook heft zijn nieuwsblokkade in Australië op. Het bedrijf heeft met de Australische regering immers een vergelijk gevonden rond een nieuwe wetgeving over de betaling voor links naar nieuwsartikels uit lokale media. Facebook had in een eerste reactie beslist zijn nieuwsaanbod in Australië stil te leggen – In Qatar zijn bij de infrastructuurwerken voor het wereldkampioenschap voetbal de voorbije tien jaar al meer dan 6.500 arbeiders uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri, Lanka om het leven gekomen. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. De reële cijfers liggen wellicht nog veel hoger – Het Amerikaanse bedrijf Lucid Motors, ontwikkelaar van elektrische wagens, neemt een belang op de beurs van New York. De onderneming besliste daarbij gebruik te maken van een fusie met een Special Purpose Acquisition Company (Spac), een bedrijf dat al een notering op de beurs heeft, maar tot nu toe geen activiteit heeft.

De Duitse chemiegroep Covestro boekte het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 37 miljoen euro naar 312 miljoen euro – De Britse bank HSBC Holdings boekte het voorbije jaar 50,53 miljard dollar inkomsten. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 35 procent terug tot 3,9 miljard dollar. De voorzieningen voor risicovolle leningen stegen van 3 miljard dollar naar 8,8 miljard dollar – In Londen is sheik Ahmed Zaki Yamani, gewezen minister van petroleum van Saudi-Arabië overleden. Zaki Yamani (90) wordt door velen verantwoordelijk geacht voor de oliecrisis waarmee de westerse wereld in het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw werd geconfronteerd. Zaki Yamani zou zich later als consulent en investeerder in Zwitserland vestigen.

Het muziekplatform Spotify breidt zijn activiteiten naar tachtig nieuwe landen in Azië, Afrika en de Cariben uit. Daarmee verdubbelt het bedrijf het aantal landen waar diensten worden aangeboden. Spotify krijgt daarmee uitzicht op 1 miljard klanten. Momenteel heeft Spotify 345 miljoen gebruikers – Bandenproducent Bridgestone lanceert een platform voor de ontwikkeling van nieuwe bandentechnologie. Bridgestone werkt daarvoor samen met het chemiebedrijf Solvay en Arianxeo, fabrikant van kunstrubbers. Solvay treedt in het project op als fabrikant van silica, een grondstof die een lagere rolweerstand biedt en een langer gebruik toelaat – De Amerikaanse bank Wells Fargo verkoopt zijn divisie vermogensbeheer aan de investeerders GTCR en Reverence Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. Wells Fargo houdt een belang van 9,9 procent in de divisie, die een vermogen van 603 miljard dollar beheert.

Het Zweedse voedingsbedrijf Oatly, onder meer fabrikant van havermelk-producten, heeft plannen ingediend voor een introductie op de beurs van New York. De waarde van het Zweedse bedrijf, opgericht door de broers Öste, werd in juli vorig jaar geraamd op ongeveer 2 miljard dollar – De Duitse groep HeidelbergCement boekte vorig jaar een omzet van 17,61 miljard euro. Dat was 4,6 procent minder dan het jaar voordien. De winst steeg echter met 6,1 procent tot 3,7 miljard euro. Dominik von Achten, topman van HeidelbergCement, zegt ook dit jaar positieve vooruitzichten te zien. Wel heeft hij een afwachtende houding tegenover kantoren en bedrijfsgebouwen betreft – De Amerikaanse winkelketen HomeDepot realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van ruim 132 miljard dollar. Dat betekende een toename met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 14 procent tot 12,9 miljard dollar.

De maritieme groep Deme heeft een contract gesloten voor de levering van funderingen voor het offshore windmolenproject Arcadis Ost 1 van Parkwind in de Duitse Oostzee. Deme maakt daarbij gewag van de grootste funderingen van Europa. Elke pijler zou een gewicht van 2.000 hebben – Rederij Euronav heeft zijn olietanker Newton verkocht aan de Chinese investeerder Taiping & Sinopec Financial Leasing. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 36 miljoen dollar. Euronav wordt alvast voor een periode van drie jaar huurder van de olietanker. De huurprijs bedraagt 22.500 dollar per dag – Bpost overweegt om een einde te maken aan het gebruik van postzegels met een aangegeven nominale waarde. Sinds tien jaar geeft Bpost geen postzegels met een expliciete waardevermelding meer uit. De betrokken postzegels zouden nog tot eind volgend jaar kunnen worden gebruikt. Inruilen tegen geld of nieuwe postzegels zou niet mogelijk zijn.