managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 25 februari 2021

Posted by managing21 on februari 25th, 2021

De gemiddelde productiekosten voor auto’s liggen in Italië beduidend hoger dan in andere landen, zoals Frankrijk en Spanje, waar autobouwer Stellantis operationeel is. Dat heeft Carlos Tavares, chief executive van Stellantis, gezegd tijdens een onderhoud met de vakbonden van autobouwer Fiat in Milaan. Het hogere prijsniveau van de Italiaanse productie is volgens Tavares echter niet aan de arbeidskost te wijten. Tavares merkte wel op van plan te zijn om de Italiaanse meerkost tegenover de productie in Frankrijk en Spanje te reduceren. De topman gaf geen verdere details over de redenen van de meerkost van de Italiaanse productie. Stellantis, het fusiebedrijf tussen Fiat Chrysler en PSA Group, wil met zijn samensmelting een besparing van 5 miljard euro per jaar realiseren. Tavares heeft echter gegarandeerd dat er geen banen zullen sneuvelen. Ook zouden alle merken en fabrieken een kans krijgen hun winstgevendheid te bewijzen.

De Franse groep Fnac Darty heeft vorig jaar een omzet van 7,5 miljard euro geboekt. Dat was 1,9 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst daalde met 17 procent tot 96 miljoen euro. De online verkoop steeg echter met 55 procent en vertegenwoordigt nu bijna 30 procent van de groepsomzet – Het Amerikaanse bedrijf Fisker, fabrikant van elektrische wagens, start een samenwerking met het elektronicaconcern Foxconn uit Taiwan. Het samenwerkingsverband wil elektrische wagens op de markt brengen. Gemikt wordt op een jaarlijkse productie van meer dan 250.000 wagens. Over twee jaar zou de productie moeten starten – In Duitsland is zakenman en multimiljardair Heinz Hermann Thiele overleden. Thiele (79) is eigenaar van het Duitse bedrijf Knorr-Bremse, ontwikkelaar van remsystemen. Hij was ook grootaandeelhouder van het luchtvaartconcern Lufthansa. Het vermogen van Thiele wordt op 15 miljard euro geraamd.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zou voor de bouw van zijn elektrische wagen in de Duitse autogroep BMW mogelijk een ideale partner kunnen vinden. Dat hebben analisten van de zakenbank Sanford C. Bernstein gezegd. Gewezen wordt op de sterke innovatiekracht, grote merkbekendheid, hoge kwaliteit en technische expertise van beide ondernemingen – Het Chinese taxiplatform Didi Chuxing wil ook op de West-Europese markt activiteiten ontplooien. Gemikt wordt vooral op Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Didi Chuxing is momenteel vooral in eigen land en Latijns-Amerika operationeel – Vodafone Group is van plan om een minderheidsaandeel van dochterbedrijf Vantage Towers, eigenaar van ongeveer 82.000 zendmasten in tien Europese landen, eind maart naar de beurs van Frankfurt brengen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De operatie zou 3 miljard euro tot 4 miljard euro kunnen opbrengen.

In de Verenigde Staten is de Federal Aviation Authority (FAA) een onderzoek gestart naar alle toestellen van het type Boeing 777-200 die met een bepaald type motor van Pratt & Whitney zijn uitgerust. Reden is een incident waarbij een motor van een toestel van United Airlines tijdens de vlucht uitviel – Het Duitse bedrijf Puma, fabrikant van sportartikelen, boekte het voorbije jaar een omzet van 5,2 miljard euro. Dat was 4,9 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst daalde van 262,4 miljoen euro naar 78,9 miljoen euro. Het concern rekent echter wel een grotere winst wanneer de economie opnieuw opleeft – De Franse hotelgroep Accor boekte het voorbije jaar een omzet van ruim 1,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 60 procent tegenover het jaar voordien. Het concern moest over het voorbije jaar echter een verlies van 1,99 miljard euro melden, tegenover een winst van 464 miljoen euro het jaar voordien.

De Europese Commissie wil dat platformmedewerkers, zoals maaltijdbezorgers en chauffeurs van bedrijven uit de deeleconomie, op betere werkomstandigheden kunnen rekenen. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, gezegd. Vestager benadrukte dat deze nieuwe vormen van werk duurzaam en eerlijk moeten blijven – De Reckitt Benckiser Group heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14 miljard pond, tegenover 12,9 miljard pond inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,2 miljard pond, tegenover een verlies van 3,7 miljard pond het jaar voordien – De Amerikaanse autobouwer Nikola brengt een vrachtwagen, aangedreven door waterstof, met een actieradius van 900 mijl op de markt. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De truck is bedoeld voor de Amerikaanse markt. De batterijen waarmee het bedrijf momenteel werkt, bieden een actieradius van 300 mijl aan.

De Belgische chemiegroep Solvay brengt zijn natriumcarbonaat-productie in een afzonderlijke entiteit onder. Dat heeft Ilham Kadri, chief executive van Solvay, gezegd. Verdere details over de operatie werden niet meegedeeld. Natriumcarbonaat vormde het eerste product waar Solvay ruim anderhalve eeuw geleden van start ging – Luierfabrikant Ontex boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 2,09 miljard euro. Dat betekende een daling met 8,5 procent tegenover het jaar voordien, te wijten aan ongunstige wisselkoerseffecten. De nettowinst viel van 86,4 miljoen euro naar 81,6 miljoen euro terug – Vastgoedgroep Xior Student Housing heeft een kapitaalverhoging van 178,9 miljoen euro aangekondigd. De opbrengst van de operatie zal onder meer worden gebruik voor investeringen in nieuwe projecten. Xior heeft voor 41,7 miljoen euro aan nieuwe projecten in onder meer Spanje en Nederland aangekondigd.