managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 26 februari 2021

Posted by managing21 on februari 26th, 2021

In de Verenigde Staten zal beursregulator Securities and Exchange Commission (SEC) een bijzondere aandacht schenken aan de verklaringen die beursgenoteerde bedrijven doen over het acties tegen de klimaatverandering. Dat heeft Allison Herren Lee, waarnemend voorzitter van de beursautoriteit, gemeld. De operatie vormt een onderdeel van het duurzaam beleid dat de Amerikaanse president Joe Biden wil doordrukken. Lee wijst er daarbij op dat investeerders bij hun beslissingen steeds meer rekening houden met klimaatgerelateerde elementen. Het is volgens Lee de verantwoordelijkheid van de autoriteit om te garanderen dat die investeerders daarbij op een correcte manier worden geïnformeerd. Lee staat nog slechts een korte tijd aan de leiding van de beursautoriteit. Ze zal immers snel worden opgevolgd door Gary Gensler, die echter ook al van het klimaat een cruciaal beleidspunt heeft gemaakt.

Het technologiebedrijf Twitter wil zijn jaaromzet de volgende drie jaar tot 7,5 miljard dollar verdubbelen. Dat heeft de onderneming tijdens een investeerdersdag gezegd. Tesla mikt daarbij vooral op advertenties en het aantrekken van een groter aantal gebruikers, maar ook aan abonnementen voor Tweetdeck, zijn platform voor professionele gebruikers – Het online boekingsplatform Airbnb boekte het voorbije jaar een omzet van 3,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 30 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 4,6 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 674 miljoen dollar het jaar voordien – De overname van de Duitse sandalenproducent Birkenstock is bijna rond. Volgens een aantal bronnen zou de oprichtersfamilie op het punt staan om Birkenstock aan de investeringsmaatschappij L Catterton te verkopen. Met de transactie zou een bedrag van 4 miljard euro zijn gemoeid.

Het Duitse chemieconcern Bayer boekte het voorbije jaar een omzet van 41,4 miljard euro, tegenover 43,5 miljard euro het jaar voordien. De winst daalde van 11,47 miljard euro tot 11,46 miljard euro – Het Zwitserse wervingsbedrijf Adecco boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 5,41 miljard euro. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Adecco boekte een kwartaalwinst van 149 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 256 miljoen euro dezelfde periode het jaar voordien, maar toen had het bedrijf nog op een desinvestering van Siliant Health kunnen rekenen – Het game Mr. Potato Head van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro wordt genderneutraal. Het spel zal daardoor onder de naam Potato Head worden verder worden gezet. Daarnaast zal bij de productie van het speelgoed beroep worden gedaan op plastic van plantaardige origine.

Bij de Japanse autobouwer Suzuki heeft voorzitter Osamu Suzuki (91) zijn vertrek aangekondigd. Hij zal worden opgevolgd door zijn zoon Toshihiro Suzuki. De vertrekkende voorzitter had ongeveer veertig jaar lang de leiding over Suzuki in handen. Hij blijft wel actief als adviseur – De Amerikaanse pizzaketen Domino’s boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van bijna 1,36 miljard dollar, tegenover 1,15 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 129,3 miljoen dollar naar 151,9 miljoen dollar – De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin boekte het voorbije jaar een omzet van 611,8 miljoen pond. Dat betekende een daling met 38 procent tegenover het jaar voordien. De Britse constructeur boekte een verlies van 466 miljoen pond, tegenover een negatief resultaat van 120 miljoen pond het jaar voordien. De verkoop daalde met 32 procent tot 4.150 wagens.

De Amerikaanse chipfabrikant Nvidia boekte vorig jaar een omzet van bijna 16,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 53 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 55 procent tot 4,4 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde onder meer van de toenemende populariteit van games – Norwegian Cruise Line boekte vorig jaar een omzet van 1,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met 80 procent tegenover het jaar voordien. De rederij leed het voorbije jaar een verlies van 4 miljard dollar, tegenover een nettowinst van 930 miljoen dollar het jaar voordien – Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 101,9 miljoen dollar. Dat was 3,5 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 21,4 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 452.000 dollar dezelfde periode het jaar voordien.

Club Brugge wil tegen de zomer een notering aan de beurs van Brussel. Daarmee zou voor de eerste keer een Belgische voetbalclub een beursnotering krijgen. Eigenaar Bart Verhaeghe zou de beursgang willen gebruiken om een deel van zijn investeringen in de club te recupereren – Brouwer AB Inbev realiseerde vorig jaar een omzet van ruim 46,88 miljard dollar. Dat was 3,7 procent minder dan het jaar voordien. De jaarwinst daalde van bijna 7,20 miljard dollar naar ruim 5,02 miljard dollar – De Amerikaanse investeerder Clayton Dubilier & Rice (CDR) wil een belang van 10 procent in het Belgische beglazingsbedrijf Belron verkopen. Dat hebben bronnen gemeld. De investeerder nam drie jaar een belang van 40 procent in Belron over van eigenaar D’Ieteren.