managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 27 februari 2021

Posted by managing21 on februari 27th, 2021

De Duitse omroep Deutsche Welle is opnieuw gestart met uitzending in de Hongaarse taal. De beslissing is volgens de omroep ingegeven door een bekommernis over de aftakelende mediapluraliteit en de dalende persvrijheid in Hongarije. Ook de Amerikaanse Radio Free Europe heeft zijn Hongaarse uitzendingen hervat. Beide omroepen werden tijdens de Koude Oorlog ingezet om informatie over westerse waarden in de landen achter het IJzeren Gordijn te verspreiden. Hongarije is onder leiding van zijn rechtse premier Viktor Orban in de ranglijst van Reporters without Borders over de persvrijheid de voorbije zeven jaar met 33 plaatsen gezakt. Eerder deze maand moest ook Klubradio, het laatste radiostation dat de Hongaarse oppositie steunde, zijn deuren sluiten. De radio had van de Hongaarse autoriteiten geen nieuwe vergunning gekregen. Deutsche Welle had zijn Hongaarse uitzendingen bij de start van deze eeuw gestopt.

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven voor de overname van Borsa Italiana door Euronext. Eerder was de transactie ook al door de aandeelhouders van Euronext en de London Stock Exchange, goedgekeurd. Gehoopt wordt de overname de tweede helft van dit jaar te kunnen afronden – De Verenigde Staten hebben het voorbije jaar een gemiddelde productie van 11,3 miljoen vaten olie per dag laten optekenen. Dat was een daling met bijna 8 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Energy Information Administration (EIA). Gewag wordt gemaakt van de grootste krimp in zeventig jaar – De Franse energiegroep Engie boekte het voorbije jaar een omzet van 55,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 5,7 procent tegenover het jaar voordien. Het Franse concern eindigde het jaar met een nettoverlies van 1,5 miljard euro, tegenover een winst van 1 miljard euro het jaar voordien.

De Duitse autobouwer Volkswagen boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 223 miljard euro. Dat was 12 procent minder dan het jaar voordien. De nettowinst viel met 37 procent terug tot 8,8 miljard euro. De verkopen van de groep gingen met ruim 16 procent terug tot bijna 9,2 miljoen exemplaren – De financiële dienstverlener Robinhood Markets praat in de Verenigde Staten met de autoriteiten over een aantal onderzoeken naar zijn praktijken op het gebied van optiehandel en naar een aantal technische problemen met het platform van de onderneming in maart vorig jaar – Het luchtvaartconcern IA Group, eigenaar van onder meer British Airways en Iberia boekte vorig jaar een omzet van 7,8 miljard euro. Dat was 69 procent minder dan het jaar voordien. De trafieken vielen met driekwart terug tot 31,3 miljoen reizigers. Het concern leed een verlies van 6,9 miljard euro, tegenover een winst van 1,7 miljard euro het jaar voordien.

Het Chinese technologieconcern Huawei werkt aan de ontwikkeling van een eigen elektrische auto. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het bedrijf zou intern al begonnen zijn met het ontwerp van een model en zou ook met Chinese autofabrikanten voor de productie gesprekken voeren. Huawei ontkent echter de berichten – Het Duitse telecombedrijf Deutsche Telekom boekte het voorbije jaar een omzet van 101 miljard euro, tegenover meer dan 80,5 miljard euro het jaar voordien. De groei is te danken aan de overname van concurrent Sprint in de Verenigde Staten. De winst steeg met bijna 42 procent tot 35 miljard euro – Het Duitse chemieconcern Basf boekte het voorbije jaar een omzet van 59,1 miljard euro. Dat was 0,3 procent minder dan het jaar voordien. De groep leed een verlies van 1,06 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 8,4 miljard euro het jaar voordien. Het vierde kwartaal toonde wel beterschap.

Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met McDonalds. Voor een periode van drie jaar zal Beyond Meat optreden als leverancier voor de McPlant van McDonalds. De twee bedrijven werken al twee jaar aan gezamenlijke tests. Beyond Meat heeft een gelijkaardige overeenkomst met Yum Brands – Het Amerikaanse concern Plug Power, fabrikant van waterstof, boekte het voorbije jaar een omzet van 337 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 42,5 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies liep echter van 85,5 miljoen dollar naar 562 miljoen dollar op – De Amerikaanse winkelketen Best Buy boekte het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van bijna 17 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 745 miljoen dollar naar 816 miljoen dollar.

Schuimrubberfabrikant Recticel verkoopt zijn divisie slaapcomfort, die volgens topman Olivier Chapelle niet meer in de kernactiviteiten van de groep past. De verkoop van de divisie, die onder meer de merken Beka en Lattoflex omvat, zou Recticel minstens 100 miljoen euro moeten opbrengen – Het middel leukine, dat wordt ingezet voor de behandeling van kanker, kan ook de genezing bevorderen van patiënten die het slachtoffer van een besmetting van het virus Covid-19 zijn geworden. Dat is gebleken uit een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Universiteit Gent – Vastgoedgroep Cofinimmo boekte vorig jaar 255,9 miljoen euro huurinkomsten, tegenover een omzet van 234,6 miljoen euro het jaar voordien. De nettowinst steeg met 9 procent tot 181 miljoen euro. Het bedrijf meldde het voorbije jaar 733 miljoen euro investeringen te hebben gedaan. De waarde van de portefeuille is nu tot meer dan 5 miljard euro aangegroeid.