managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 28 februari 2021

Posted by managing21 on februari 28th, 2021

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos heeft een fiscale schuld van 4,4 miljoen euro terugbetaald. Dat hebben de advocaten van de voormalige Spaanse vorst, die in augustus vorig jaar zijn land in een atmosfeer van schandalen heeft verlaten, gemeld. De operatie vertegenwoordigt de tweede regeling die Juan Carlos in enkele maanden tijd met de Spaanse fiscale diensten heeft getroffen. De jongste betaling was volgens de advocaten gelinkt aan fiscale verplichtingen die moesten betaald worden voor reizen en andere uitgaven die waren betaald door een organisatie waarvan Juan Carlos de begunstigde was geweest. In december had Juan Carlos ook al meer dan 678.000 euro betaald voor een aantal illegale transacties die met kredietkaarten waren gebeurd. Met de schikkingen wil Juan Carlos, die momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten leeft, vermijden in Spanje gerechtelijk vervolgd te worden.

De Amerikaanse maaltijdbesteller DoorDash boekte het voorbije jaar een omzet van 2,9 miljard dollar, tegenover 885 miljoen dollar het jaar voordien. Het bedrijf kon tevens zijn jaarverlies van 667 miljoen dollar naar 461 miljoen dollar terugbrengen – De Zwitsers bouwmaterialengroep LafargeHolcim boekte het voorbije jaar een omzet geboekt van 23,1 miljard Zwitserse frank. Dat was 13,4 procent minder dan het jaar voordien. Het bedrijf boekte een winst van 1,7 miljard frank. Dat betekende een daling met 24,5 procent tegenover het jaar voordien. LafargeHolcim verwacht de tweede helft van dit jaar een herstel – De optiekholding GrandVision boekte het voorbije jaar een omzet van 3,48 miljard euro. Dat betekende een daling met 12,2 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf boekte een verlies van 45 miljoen euro, tegenover een winst van 195 miljoen euro het jaar voordien. Het verlies was tijdens de eerste jaarhelft geconcentreerd.

Vliegtuigbouwer Boeing heeft in de Verenigde Staten een boete van 6,6 miljoen dollar opgelegd gekregen omdat het bedrijf inbreuken zou hebben gepleegd tegen een aantal veiligheidsmaatregelen op het gebied van arbeidsvoorwaarden die bij een schikking zes jaar geleden waren opgelegd – Booking Holdings realiseerde het voorbije jaar een een omzet van 6,8 miljard dollar. Dat was 55 procent minder dan het jaar voordien. Het aantal reservaties viel met 63 procent terug tot 35,4 miljard dollar. De winst daalde met 99 procent terug tot 59 miljoen dollar – Het havenbestuur van Rotterdam zet een samenwerkingsverband op met zijn collega uit de Texaanse stad Corpus Christi. De twee havens willen onder meer een aantal gezamenlijke commerciële projecten uitrollen, maar sturen ook aan op een collaboratie voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor onder meer de afvang en opslag van broeikasgassen.

Het farmabedrijf Moderna boekte vorig jaar een omzet van 803,4 miljoen dollar, tegenover 60,2 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan subsidies voor de ontwikkeling van zijn coronavaccin. Het verlies liep van 514 miljoen euro naar 747 miljoen euro op. Dit jaar wordt gerekend op een omzet van 18,4 miljard dollar – De Amerikaanse filmstudio Paramount introduceert een eigen streamingplatform, waarbij de gebruiker toegang tot een bibliotheek van meer dan 2.500 producties zou krijgen. Ook nieuwe films zouden snel op het platform hun opwachting moeten maken – Het Amerikaanse bedrijf HP Inc, fabrikant van computers en printers, realiseerde het eerste kwartaal van zijn boekjaar, een omzet van 15,65 miljard dollar, tegenover 14,62 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 678 miljoen dollar naar 1,07 miljard dollar op.

Pizzaketen Papa John’s boekte het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 469,8 miljoen dollar. Dat was 12,5 procent meer dan dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf realiseerde een winst van 13,2 miljoen dollar, tegenover een verlies van 2,1 miljoen dollar hetzelfde kwartaal het jaar voordien – Europa krijgt tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wel degelijk 180 miljoen dosissen van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft AstraZeneca gemeld in een reactie op berichten dat het bedrijf tijdens die periode slechts 90 miljoen vaccins zou leveren, wat de helft minder zou zijn dan was beloofd – Het mijnconcern Anglo American boekte het voorbije jaar een omzet van 30,9 miljard dollar. Dat betekekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 2 procent tot 9,8 miljard dollar. Het bedrijf beleefde daarbij wel de beste tweede jaarhelft in meer dan een decennium.

De immobiliëngroep Aedifica, investeerder in zorgvastgoed, investeert 7 miljoen euro in de ontwikkeling van een nieuw project in de Nederlandse gemeente Oegstgeest. De residentie, die zal worden uitgebaat door Martha Flora, richt zich op ouderen met hoge zorgbehoeften – Schuimrubberfabrikant Recticel boekte het voorbije jaar een omzet van 828,8 miljoen euro. Dat betekende een daling met 5,7 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 16,8 procent terug tot 58,8 miljoen euro. Tijdens de tweede jaarhelft kon wel een omzetgroei met 7 procent worden gemeld, terwijl de winst met 10 procent steeg – Telecomoperator Proximus Group boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 5,48 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel met 1,8 procent terug tot bijna 1,84 miljard euro. Proximus raamt de verliezen door de coronacrisis op ongeveer 49 miljoen euro.