managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 1 maart 2021

Posted by managing21 on maart 1st, 2021

Saudi Arabian Military Industries (Sami) wil tegen eind dit decennium tot de vijfentwintig grootste defensiebedrijven van de wereld behoren. Dat heeft Walid Abukhaled, chief executive van Sami, gezegd. Gemikt wordt daarbij op een jaaromzet van 5 miljard dollar. Saudi Arabië is één van de grootste invoerders van wapens ter wereld. Het land zette Sami vier jaar geleden om op zijn afhankelijkheid van ingevoerde wapens en militaire systemen. Tegen het einde van dit decennium zou minstens 50 procent van het militaire budget van het land aan binnenlandse wapenfabrikanten moeten worden verstrekt. Abukhaled merkte daarbij op dat Sami onder meer technologie ontwikkelt die onder meer in staat zou zijn om tegen de activiteiten van vijandige drones in te gaan. Sami zou ook opdrachten uitvoeren voor Nimr, een fabrikant van militaire voertuigen uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Producenten van Aceto Balsamico di Modena, de traditionele balsamico-azijn die in de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië wordt gemaakt, verzet tegen een initiatief van buurland Slovenië, dat aan de Europese Commissie een erkenning voor de eigen productie heeft aangevraagd, wat volgens Italië tot verwarring zou kunnen leiden – De Amerikaanse bandenfabrikant Goodyear neemt sectorgenoot Cooper Tire & Rubber over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,8 miljard dollar. Door de overname versterkt Goodyear zijn positie als grootste bandenfabrikant van de Verenigde Staten. Door de transactie verdubbelt Goodyear ook zijn aanwezigheid op de Chinese markt – De Britse bank HSBC Holdings wil het gebruik van kantoorruimte met 40 procent verlagen. Er wordt immers steeds meer thuis gewerkt. De bank heeft wereldwijd ongeveer 226.000 medewerkers. Volgens HSBC Holdings zou ongeveer 80 procent in staat zijn thuis te werken.

In Brazilië is de populariteit van de rechtse president Jair Bolsonaro teruggevallen tot een niveau van 32,9 procent. In oktober vorig jaar genoot Bolsonaro nog de steun van 41,2 procent van de bevolking. De terugval heeft mogelijk te maken met het wegsturen van de topman van het staatsbedrijf Petrobras – De Britse groep Reckitt Benckiser (RB), producent van schoonmaakmiddelen, boekte vorig jaar een omzet van 14 miljard pond. Dat was bijna 9 procent meer dan het jaar voordien. De winst steeg met 42,3 procent tot ruim 3,05 miljoen pond – De Amerikaanse winkelketen Kohl’s breidt zijn bestuur niet uit met kandidaten van een aantal activistische aandeelhouders, die in het bedrijf een gezamenlijk belang van 9,5 procent hebben. De kritische aandeelhouders hadden geëist dat Kohl’s een aantal directeurs met ervaring in de retailsector zou aantrekken. Ook werd aangestuurd op de huur in van plaats van het bezit van winkelvastgoed.

GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eye Wish, staat nog altijd achter de geplande samensmelting met  brillenfabrikant EssilorLuxottica. Dat heeft Stephan Borchert, topman van GrandVision, gezegd. De twee partijen zijn in een dispuut rond de overnameprijs van 7,3 miljard euro geraakt – Het beveiligingsbedrijf McAfee boekte het voorbije jaar een omzet van 2,91 miljard dollar, tegenover 2,64 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het verlies liep op van 236 miljoen dollar op naar 289 miljoen dollar – De Deense financiële groep Saxo Bank boekte het voorbije jaar een 4,3 miljard kroon inkomsten. Dat betekende een stijging met 65 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 40 miljoen Deense kroon naar 750 miljoen kroon. SaxoBank heeft nu meer dan 660.000 klanten. De portefeuille activa groeide het voorbije jaar van 478 miljard kroon naar meer dan 500 miljard kroon.

De Amerikaanse winkelketen Macy’s realiseerde tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 6,8 miljard dollar, tegenover 8,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst viel van 340 miljoen dollar naar 160 miljoen dollar terug – De Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix heeft bij machinebouwer ASML een bestelling van 3,6 miljard euro geplaatst. De machines moeten een snellere productie garanderen. De aankoop wordt gespreid over vijf jaar – De Japanse autobouwer Nissan heeft een nieuwe versie van zijn technologie e-power ontwikkeld, waardoor het mogelijk wordt gemaakt om de uitstoot van emissies nog verder terug te dringen. Nissan maakt bij de ontwikkeling van e-power gebruik van een benzinemotor voor het opladen van een batterij die het voertuig moet aandrijven. Dankzij e-power werd een efficiëntieverbetering van 40 procent gerealiseerd. Dat wordt nu echter tot 50 procent opgevoerd.

De Belgische verzekeraar Ageas neemt een belang van 40 procent in zijn Turkse sectorgenoot Avivasa. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 142 miljoen euro. Ageas neemt het belang over van de Britse groep Aviva. Naast Ageas heeft ook Sabanci Holding een belang van 40 procent in de Turkse verzekeraar – De vastgoedgroep Xior Student Housing boekte vorig jaar 57,9 miljoen euro huurinkomsten, tegenover een omzet van 44,9 miljoen euro het jaar voordien. Er was wel een verlies van bijna 41,8 miljoen euro, tegenover een winst van bijna 7,7 miljoen euro het jaar voordien. De vastgoedportefeuille steeg op een jaar met 31 procent tot 1,56 miljard euro – Vermogensbeheerder Degroof Petercam richt met zijn Franse sectorgenoot OFI Asset Management een joint-venture op die activiteiten in Hongkong moet ontplooien. Degroof Petercam krijgt in de joint-venture een belang van 34 procent.